Αποσύρει προσωρινά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, την επίμαχη τροπολογία για τα κέντρα κράτησης μεταναστών, μετά τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για εκπρόθεσμη κατάθεσή της.

Ads

H τροπολογία, που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και αφορά ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών και Δημοσίων Έργων, αποσύρεται μετά τις καταγγελίες των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ότι κατατέθηκε εκπρόθεσμα.
 
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναμένεται να την επανακαταθέσει στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και αφορά ρυθμίσεις για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος επανέλαβε ότι πρέπει να τηρείται, χωρίς παρεκκλίσεις, η κοινοβουλευτική τάξη και ο κανονισμός του Κοινοβουλίου.
 
Νωρίτερα σήμερα, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θοδωρής Δρίτσας υπέβαλαν διάβημα διαμαρτυρίας εκ μέρους της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, για το θέμα.
 
Στο διάβημα έκαναν λόγο για αυθαίρετη, πραξικοπηματική και εκπρόθεσμη κατάθεση της τροπολογίας των υπουργών, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λοβέρδου, για τον υγειονομικό έλεγχο των μεταναστών. Όπως αναφέρουν «με πρόσχημα το «κατεπείγον» επιχειρείται να παραβιαστούν βάναυσα οι πιο βασικές διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής. Ποτέ άλλοτε υπουργός δεν τόλμησε τόσο ανοικτό κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Όποτε προέκυψε στο παρελθόν τέτοιο ζήτημα επείγοντος, αναζητήθηκε η απόλυτη ομοφωνία όλων των κομμάτων της Βουλής».
 
«Σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι θα επιχειρήσουν να νομιμοποιήσουν αυτή την αυθαιρεσία δια της «πλειοψηφίας» της Βουλής. Ανάλγητοι και παράνομοι έναντι των Ελλήνων πολιτών που έχουν καταδικάσει στη φτώχεια, επιδιώκουν τώρα ως νέοι Μακιαβέλι να «ξεπλυθούν», παίζοντας με την ξενοφοβία εναντίον των μεταναστών. Είναι επικίνδυνοι!», τονίζουν οι δύο βουλευτές.
 
Προς Αμυγδαλέζα το πρώτο κέντρο κράτησης μεταναστών
 
Στο μεταξύ, η Αμυγδαλέζα φέρεται ως η πιθανότερη τοποθεσία για τη δημιουργία του πρώτου κέντρου κράτησης μεταναστών στην Αττική, το οποίο, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, θα είναι έτοιμο λίγο μετά το Πάσχα. Οι πληροφορίες αυτές έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων στο δήμο Αχαρνών, οι οποίοι το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Στην Αμυγδαλέζα, που βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας, όπου υπάρχουν και οι εγκαταστάσεις των σχολών της ΕΛΑΣ., αναμένεται να μεταφερθούν και οι περίπου 1.000 μετανάστες που έχουν συλληφθεί στο κέντρο της Αθήνας κατά τους τελευταίους ελέγχους.

Ads

Ωστόσο, η απόφαση συναντά την αντίδραση των κατοίκων του δήμου Αχαρνών, μεγάλος αριθμός των οποίων συγκεντρώθηκε στο σημείο το απόγευμα της Τρίτης, διαμαρτυρόμενος για τη δημιουργία κέντρου μεταναστών. Παράλληλα, το βράδυ συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο για να ληφθούν αποφάσεις για το συντονισμό των αντιδράσεων.

image
 
Ο δήμος έχει εκφράσει τη διαφωνία του στη δημιουργία των κέντρων, δηλώνοντας αντίθετος «στη λογική που λέει ότι κάθε υπερτοπική οχλούσα χρήση μπορεί να χωροθετείται στο δήμο Αχαρνών». Μιλώντας απόψε στους συγκεντρωμένους κατοίκους, ο δήμαρχος Σωτήρης Ντούρος επανέλαβε την αντίθεσή του στη δημιουργία κέντρου μεταναστών, επισημαίνοντας πως ο χώρος στρατοπέδου, ο οποίος φέρεται να προορίζεται για τους αλλοδαπούς, δεν έχει την κατάλληλη φύλαξη και απουσιάζουν τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. «Εμείς, ως δήμος, είμαστε ανένδοτοι και δε θέλουμε με τίποτα να έρθουν εδώ λαθρομετανάστες. Δε θέλουμε με τίποτα να έρθουν εδώ οι λαθρομετανάστες, είχαμε άλλα όνειρα για την περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Ντούρος».
 
Αλλά και ο αντιδήμαρχος Αχαρνών Μιχάλης Βρεττός σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αυτό δεν μπορεί να περάσει» και πως «δεν μπορούμε να δεχτούμε και άλλη υποβάθμιση», συμπληρώνοντας ότι «δεν ξέρουμε πώς θα συγκρατήσουμε τους δημότες μας που είναι οργισμένοι».
 
Νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε τη λειτουργία του πρώτου κέντρου μεταναστών στην Αττική, λίγο μετά το Πάσχα, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει την ακριβή τοποθεσία του.

image
 
«Λίγο μετά το Πάσχα, οι πρώτοι φιλοξενούμενοι στο κέντρο της Αττικής θα είναι μία πραγματικότητα. Για να δείξουμε, ο πολιτικός κόσμος της χώρας -και πριν τις εκλογές – ότι έχουμε πάρει την απόφαση να σεβαστούμε τη χώρα, την πατρίδα και τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας τους 200 νέους αστυνομικούς, που θα ενισχύσουν από σήμερα τις Ομάδες ΔΙ.ΑΣ.
 
Επανέλαβε ακόμη ότι δεν πρόκειται για «προεκλογικό ζήτημα, όπως λένε κάποιοι και ακούω σε ορισμένες εκπομπές» και τόνισε ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει ανοχή «σε ένα φαινόμενο που έχει δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά προβλήματα», προβλήματα «ουσιαστικά ζωής», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Αλίμονο, αν αναδείξουμε σε προεκλογικό ζήτημα το μεγαλύτερο εθνικό κοινωνικό ζήτημα που απασχολεί σήμερα την χώρα», σημείωσε.