Σε επανεξέταση του ορισμού του “πλήρως εμβολιασμένου” φαίνεται πως φέρνει η τρίτη δόση του εμβολίου, με ευρωπαϊκές χώρες να έχουν προχωρήσει ήδη σε “υποχρεωτικότητά” της προκειμένου να δοθεί το σχετικό πιστοποιητικό.

Ads

Πριν λίγες μέρες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον παραδέχτηκε ότι η ενισχυτική δόση είναι ζωτικής σημασίας για να μην παρθούν εκ νέου μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. “Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι το να κάνεις τρεις δόσεις θα είναι σημαντικό γεγονός και θα σου κάνει τη ζωή πιο εύκολη με όλους τους τρόπους”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα άλλα ευρωπαϊκά κράτη προχωρούν σε “υποχρεωτικότητα” της ενισχυτικής δόσης. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, οποιοσδήποτε άνω των 65 ετών θα χρειαστεί τρίτη δόση για να επικυρώσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στη Γαλλία ενώ στην Αυστρία το καθεστώς πλήρους εμβολιασμού λήγει μετά από 9 μήνες από τη δεύτερη δόση, επιβάλλοντας ουσιαστικά την αναμνηστική δόση. Στο Ισραήλ, χρειάζεται τρίτη δόση για το πράσινο πάσο, το οποίο επιτρέπει την είσοδο σε γυμναστήρια, εστιατόρια και άλλους χώρους. Εξαιρούνται όσοι έχουν κάνει τη δεύτερη δόση τους τελευταίους 6 μήνες.

Έκκληση από τον ΕΟΔΥ

Παράλληλα, αλλαγές στον τρόπο που θα ανακοινώνονται τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης ώστε να γίνει συνείδηση η αξία του εμβολίου και μάλιστα η τρίτη δόση. Όπως ανέφερε, τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, η πλειοψηφία των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους ήτοι ποσοστό περίπου 70%, αφορά τις ηλικιακές ομάδες 18-59 ετών.

Ads

Επίσης στην παρουσίαση που έκανε στον ΕΟΔΥ ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής, σημείωσε ότι τα δεδομένα υποδεικνύουν την σημασία της άμεσης ενίσχυσης της ανοσοποίησης με αναμνηστική, 3η δόση, σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων”.

«Όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη 2η δόση ή δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν την 3η δόση» επισήμανε ο κ. Ζαούτης. Επεσήμανε μάλιστα ότι υπάρχει υψηλή μολυσματικότητα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. σημαντικές παράμετροι για βαριά νόσηση.

Γεροτζιάφας: Το πέμπτο κύμα θα είναι το κύμα των εμβολιασμένων που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση

Από τη μεριά του, ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, επεσήμανε μιλώντας στο Mega ότι η τρίτη δόση του εμβολίου θα αφορά στους εμβολιασμένους που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.

«Ας συμβιβαστούμε την ιδέα ότι δεν τελειώνει αύριο η πανδημία. Η πανδημία θα κρατήσει καιρό, άρα χρειάζεται αναδιάρθρωση του τρόπου σκέψης των πραγμάτων. Στη Γαλλία μιλάμε και προετοιμαζόμαστε για το 5ο κύμα. Δεν είναι κινδυνολογίες. Τέθηκε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ηλικίας άνω των 65 ετών για την τρίτη δόση. Το πέμπτο κύμα θα είναι το κύμα των εμβολιασμένων που δεν θα έχουν κάνει την τρίτη δόση. Γιατί το λέμε εδώ και καιρό ότι το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια, είναι εργαλείο. Ξέρουμε ότι τον Φλεβάρη θα τελειώσει η κάλυψη όσων έκαναν το εμβόλιο μέχρι τον Ιούνιο» σημείωσε ο κύριος Γεροτζιάφας.