Με μια προκλητική ανακοίνωση το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την απογοήτευσή του για την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών να απορρίψει το αίτημα έκδοσης του φερόμενου ως μέλους της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C, ενώ παράλληλα καλεί την Ελληνική Δικαιοσύνη να εκδίδει δίκαιες αποφάσεις, όπως υποστηρίζει.

Ads

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

«Η απόρριψη εκ μέρους του Εφετείου Αθηνών του αιτήματός μας για έκδοση του μέλους του DHKP-C, Μεχμέτ Ντογκάν, ο οποίος συνελήφθη σε επιχείρηση στην Αθήνα στις 28 Νοεμβρίου 2017, μας προκαλεί μεγάλη απογοήτευση.

Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της στάσης των ελληνικών δικαστηρίων να προστατεύουν τρομοκρατικές οργανώσεις και δεν είναι καθόλα συμβατή με τη διεθνή ευθύνη που έχει και η Ελλάδα στο θέμα της μάχης ενάντια στην τρομοκρατία, ούτε επίσης συμβάλει στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ads

Προσδοκούμε από την Ελληνική Δικαιοσύνη να εκδίδει αποφάσεις πέραν πολιτικών πιέσεων και σύμφωνες με το δίκαιο».

Την ίδια στιγμή, το αίτημα τεσσάρων Τούρκων στρατιωτικών για χορήγηση ασύλου έκαναν δεκτό οι γερμανικές αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, μεταξύ των τεσσάρων βρίσκεται και ο πρώην συνταγματάρχης Ιλχάμι Π., ο οποίος την εποχή της απόπειρας πραξικοπήματος υπηρετούσε ως Διοικητής της Στρατιωτικής Ακαδημίας της ‘Αγκυρας και κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ως ένας εκ των επικεφαλής της προσπάθειας ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν.