Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τις διαδικτυακές αναρτήσεις σε βάρος δικαστικών λειτουργών που κρίνουν υποθέσεις οικογενειακής φύσης, ιδίως επιμέλειας ανηλίκων τέκνων. Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Γιώργο Νούλη, ο οποίος καλείται να διαπιστώσει την διάπραξη ή μη αυτεπαγγέλτων διωκόμενων αδικημάτων σε βάρος δικαστών.

Ads

Αφορμή για την έρευνα στάθηκαν  οι αναρτήσεις για «μαύρες λίστες» δικαστών με προτροπές για ομαδικές ονομαστικές αναφορές σε βάρος τους, αλλά και οι ανοιχτές επιστολές που απευθύνονται στον πρωθυπουργό, από πατεράδες φανατικούς υπέρμαχους του υπό ψήφιση νομοσχέδιου Τσιάρα για το οικογενειακό δίκαιο, το οποίοέχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, την ώρα που την απόσυρση του ζητά σχεδόν το σύνολο των κομμάτων, το σύνολο των φεμινιστικών οργανώσεων και άλλοι φορείς.

Οι πατεράδες με τις αναρτήσεις τους, στοχοποιούν δικαστικούς, που έκριναν πως η επιμέλεια πρέπει να δοθεί στην κακοποιημένη ή μη, μητέρα των τέκνων, αφού προηγουμένως είχαν ανοίξει πόλεμο διαδικτυακό εναντίον οργανώσεων και προσώπων που ζητούν την απόσυρση του νομοσχέδιου, εξαπολύοντας απειλές με σεξιστικό λόγο.

Στις αναρτήσεις τους αυτές, δηλώνουν ανοιχτά ότι ξεκινούν πόλεμο με τους δικαστικούς που εκδίδουν μη αρεστές σε αυτούς αποφάσεις, ενώ το ύφος και η γλώσσα που χρησιμοποιούν δικαιώνει αρκετές οργανώσεις που μιλούν για νομοσχέδιο του «λόμπι ακροδεξιών οικονομικά δυνατών ανδρών». Ένα δείγμα γραφής είναι η παρακάτω ανάρτηση:

Ads

«Η μαύρη λίστα μας ενεργοποιήθηκε την 1.5.2021 και θα εμπλουτίζεται εφόσον όλοι μέσα από τις διαδικτυακές ομάδες μας καταγγέλλουμε όλοι επωνύμως ΟΛΟΥΣ τους αντιφρονούντες “Δικαστές”. Διότι κάποιοι όλως προκλητικά εμμένουν στη στάση τους ως αντιφρονούντες και κωφεύουν στις επιταγές της κοινωνίας. Μάλλον δεν έχουν καταλάβει τι τους περιμένει… Οποιος “Δικαστής” ανοίγει πόλεμο μαζί μας και με την κοινωνία, θα το μετανιώσει πικρά. ΔΕΝ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. Όλα τα νόμιμα μέσα είναι στη διάθεσή μας. Αρκεί να βγαίνουμε και να καταγγέλλουμε δημόσια αναφέροντας τα ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟ ΘΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ αλλά και με τα ίδια τα λεγόμενα των συγκεκριμένων πατεράδων, το νομοσχέδιο συντάχθηκε καθ’υπόδειξή τους, καθώς αποτελούν προνομιακούς συνομιλητές του κ. Τσιάρα, ενώ δεν διστάζουν να αναρτούν τις «μαύρες λίστες» των δικαστικών, στο προφίλ του υπουργού δικαιοσύνης, με τον οποίο όπως διατυμπανίζουν εκπρόσωποι τους έχουν άριστες σχέσεις.

image

image

image

Ένωση Δικαστών:  Δεν εκβιαζόμαστε

Για το θέμα είχε εκδώσει ανακοίνωση  και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, υποστηρίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει «στοχοποίηση δικαστών» που εξέδωσαν μη αρεστές αποφάσεις, ενώ γινόταν λόγος για «ομάδες πίεσης» και «μαύρες λίστες» δικαστών. Η ανακοίνωση γράφει σχετικά:

«Το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί στο διαδίκτυο «ομάδες πίεσης» με αποκλειστικό σκοπό να επηρεάσουν με τρόπο αθέμιτο δικαστικούς λειτουργούς που κρίνουν υποθέσεις οικογενειακής φύσης, ιδίως επιμέλειας ανηλίκων τέκνων. Στοχοποιούν συγκεκριμένους δικαστές που εξέδωσαν αποφάσεις μη αρεστές, καταρτίζοντας «μαύρες λίστες», καλούν σε υποβολή ομαδικών αναφορών, απειλούν χυδαία όποιον δικαστή «ανοίγει πόλεμο μαζί τους», λειτουργώντας έτσι με όρους εκβιαστικούς. Παρεμφερής μέθοδος είναι και οι ανοιχτές επιστολές δήθεν αγανακτισμένων πολιτών που απευθύνονται στον Πρωθυπουργό και εκθέτουν το «προσωπικό τους δράμα» με αβάσιμες αιτιάσεις και συκοφαντίες.

Η προσδοκία τους ότι με τον τρόπο αυτό θα πιέσουν το δικαστικό σύστημα ώστε να εκδίδει αποφάσεις ευνοϊκές για τα συμφέροντά τους, φανερώνει παιδαριώδη άγνοια του τρόπου λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Οι συνάδελφοι θα εξακολουθήσουν να ενεργούν σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδησή τους χωρίς να επηρεάζονται στο ελάχιστο από τέτοιες πρακτικές. Δικαστές και Εισαγγελείς που βρέθηκαν στο στόχαστρο των «ομάδων πίεσης» είναι εξαιρετικοί επιστήμονες που επιτελούν με απόλυτη ευσυνειδησία το καθήκον τους και δεν έχουν ανάγκη από υπεράσπιση. Θεωρούμε ωστόσο ότι τέτοια παρακμιακά φαινόμενα δεν πρέπει να αφήνουν αδιάφορη την Πολιτεία, η οποία έχει καθήκον να προστατεύει το κύρος των δημοκρατικών θεσμών. Τα Μέσα Ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά) χωρίς να παραβιάζουν το δικαίωμα στην ελεύθερη διατύπωση όλων των απόψεων και της κριτικής στην εξουσία, σεβόμενα τον δικό τους ρόλο και τηρώντας μια ελάχιστη ηθική και δεοντολογία, έχουμε τη γνώμη ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στην δημοσίευση τέτοιων συκοφαντικών επιστολών».