Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις απειλές που δέχθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με τα όσα η ίδια έχει δηλώσει, από πλούσιους Έλληνες φοροφυγάδες, αλλά και για τις ανάλογες καταγγελίες του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε την Τετάρτη η εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ads

 
Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε και τα σχετικά δημοσιεύματα, ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, με τις δηλώσεις τόσο της διευθύντριας του ΔΝΤ, όσο και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου «να διακριβωθεί αν τελέστηκαν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα και τιμωρούμενα στην Ελλάδα κατά τους ελληνικούς ποινικούς νόμους».

Υπενθυμίζεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στους Financial Times, όταν ρωτήθηκε για φοροδιαφυγή των πλουσίων στην Ελλάδα απάντησε: «Καλύτερα να μην λέω πολλά για αυτό το θέμα γιατί όταν μίλησα στην Ελλάδα για το θέμα των πλουσίων που φοροδιαφεύγουν δέχθηκα απειλές για τη ζωή μου. Χρειάστηκε να αυξηθεί η προσωπική μου ασφάλεια». «Πληρώνει όντως η ναυτιλιακή βιομηχανία τους φόρους της; Το κάνουν άλλοι; Δεν νομίζω» πρόσθεσε.
 
Κατόπιν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ με ερώτησή τους ζήτησαν τη δικαστική και διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει την «σιωπή» της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ είχε αναφερθεί στο ζήτημα υπογραμμίζοντας πως και εκείνος έχει δεχτεί ανάλογες απειλές. Μετά τις αντιδράσεις το υπουργείο αποφάσισε να κινηθεί ζητώντας περαιτέρω πληροφορίες από την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Χθες με επιστολή του προς την Κριστίν Λαγκάρντ, ο υπ. Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ζήτησε από την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να διευκρινίσει τι εννοούσε με τη δήλωσή της ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωής της όταν μίλησε για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.
 

Ads