O Eμμανουέλ Μακρόν ήταν εκείνος που τον Σεπτέμβρη, μετά τις γερμανικές εκλογές, έλεγε ότι «αν συνεργαστεί η Μέρκελ με το FDP είμαι… νεκρός». Ευτυχώς για εκείνον και το ευρωπαϊκό του όραμα, το FDP του σκληρού Κρίστιαν Λίντνερ φαίνεται να έχει φύγει πλέον από τη μέση. Ατυχώς όμως, μαζί με τον Λίντνερ κινδυνεύει να βγει εκτός παιχνιδιού και η ίδια η Μέρκελ, χωρίς την στήριξη της οποίας δύσκολα φαίνεται να έχει τύχη το σχέδιο Μακρόν για την «νέα αρχιτεκτονική» της Ευρώπης.

Ads

Η πολιτική κρίση στην Γερμανία, η αποδυνάμωση και η ευθεία αμφισβήτηση της Μέρκελ και, κυρίως, η απειλή μακράς περιόδου κυβερνητικής αστάθειας στο Βερολίνο δεν είναι καλό νέο για τον γάλλο πρόεδρο. Διότι «λιγότερη Γερμανία δεν σημαίνει περισσότερη Γαλλία, σημαίνει λιγότερη κοινή ευρωπαϊκή δράση» όπως έγραψε χθες το Politico. Κι επειδή επίσης «ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν έχει προς το παρόν την ισχύ για να πάρει μόνος τα ηνία…έχει ανάγκη την Αγγελα Μέρκελ, όπως εκείνη έχει ανάγκη τον ίδιο», όπως επισημαίνει η γαλλική Le Journal de la Haute Marne.

Εάν ισχύουν οι εκτιμήσεις αυτές, ένας πολιτικός «αφοπλισμός» του Εμμανουέλ Μακρόν και μια παράλληλη αναστολή των σχεδίων του για τις θεσμικές αλλαγές στην Ευρώπη δεν είναι καλό νέο ούτε για την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι εκείνος που έθεσε ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ενέταξε την «ρήτρα ανάπτυξης» στις αποφάσεις του Eurogroup, κι επέλεξε την Αθήνα και τον Παρθενώνα για να παρουσιάσει το – λιγότερο ή περισσότερο φιλόδοξο – σχέδιό του για τη «νέα Ευρώπη». Κοινώς, η Ελλάδα των μετα-μνημονιακών προσδοκιών έχει ανάγκη τον Μακρόν κι έχει επίσης ανάγκη έναν ενεργό γαλλογερμανικό άξονα.

Το εάν αυτός ο άξονας μπορεί να υπάρξει χωρίς την Μέρκελ ή ακόμη και με μια αποδυναμωμένη Μέρκελ είναι ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που θα τεθούν στο «πρόγευμα εργασίας» της Παρασκευής στο Παρίσι ανάμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό και το γάλλο πρόεδρο.

Ads

Το ραντεβού Τσίπρα – Μακρόν κλείστηκε με την ευκαιρία του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Γαλλία για την βράβευσή του από την επιθεώρηση Politique Internationale και τον Δικηγορικό Σύλλογο του Παρισιού. Ηταν μια συνάντηση που είχε ζητήσει η Αθήνα όταν «κλείδωσε» το ταξίδι Τσίπρα, έγινε ακόμη πιο σημαντική όταν κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και οριστικοποιήθηκε χθες από το Μέγαρο των Ιλισίων.

Η ελληνική πλευρά αναμένει με ενδιαφέρον τις εκτιμήσεις του γάλλου προέδρου για το γερμανικό ζήτημα – εκτιμήσεις οι οποίες, κατά τα έως τώρα μηνύματα από το Παρίσι, δεν είναι απαραιτήτως αρνητικές αλλά τελούν υπό την αίρεση πολλών ρευστών ακόμη παραμέτρων. Μια εξ αυτών είναι η τελική στάση των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς, ενώπιον των ισχυρότατων πιέσεων που δέχονται τόσο στο εσωτερικό όσο και από ευρωπαϊκά κέντρα, να στηρίξουν κυβερνητική λύση στη Γερμανία.

«Εαν οι Φιλελεύθεροι στηλώσουν τα πόδια, οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να δεχθούν μια νέα μεγάλη κυβέρνηση συνασπισμού; Με ή χωρίς την Ανγκελα Μέρκελ;» είναι το ερώτημα που έθεσε χθες το Slate και, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, απαντάται μόνον κατά το ήμισυ από την ηγεσία του SPD. Οι σοσιαλδημοκράτες λένε «όχι» μέχρι στιγμής σε ανανέωση του σημερινού μεγάλου συνασπισμού, δεν λένε όμως τι θα έπρατταν σε περίπτωση αποχώρησης της Μέρκελ.

Επ’ αυτού, δε, την δική της ιδιαίτερη σημασία έχει και η χθεσινή πρωτοβουλία Σουλτς να επικοινωνήσει με τον Εμμανουέλ Μακρόν και να διαβεβαιώσει τον γάλλο πρόεδρο – όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο – ότι μπορεί να βασίζεται στήριξή του όσον αφορά τα σχέδιά του για την αναμόρφωση της Ευρώπη.

Κατά την ίδια πηγή, ο Σουλτς εξέφρασε επίσης ανησυχία για το γεγονός ότι η Μέρκελ δεν κάνει τίποτα για να προωθήσει το σχέδιο Μακρόν για τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για μια διαρροή που προκαλεί εύλογα ερωτήματα, και ποικίλες ερμηνείες, για τις προθέσεις του SPD – κυρίως σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αναθεώρηση της στάσης του για συμμετοχή στην κυβέρνηση σε περίπτωση που αποχωρήσει από την καγκελαρία η Ανγκελα Μέρκελ.

Ως εκ τούτου, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δε, έχουν οι προσωπικές ερμηνείες που θα μεταφέρει, κατόπιν και αυτής της συνομιλίας ο ίδιος ο Εμμανουέλ Μακρόν στον Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή στο Παρίσι…