Ήταν λάθος που δεν διαγράφηκε το χρέος της Ελλάδας το 2010, δήλωσε η πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Ευρώπης του ΔΝΤ, Σούζαν Σάντλερ.

Ads

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έπρεπε να είχε επιμείνει αμέσως, από το καλοκαίρι του 2010, στη διακοπή από την Αθήνα της αποπληρωμής παλιού χρέους και στη διαπραγμάτευση με όλους τους δανειστές μιας διαγραφής χρέους- και μάλιστα άμεσα», τόνισε μιλώντας στην Αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».

Μάλιστα επέρριψε ευθύνες στο ΔΝΤ γιατί «υπέκυψε το 2010 σε πολιτικές πιέσεις και παρασύρθηκε σε ένα πρόγραμμα βοήθειας, εγκαταλείποντας τους κανόνες του, τη στιγμή που όλοι γνώριζαν πως οι προβλέψεις για την Ελλάδα ήταν υπερβολικά αισιόδοξες». «Τι νόημα έχει να εξοφλούνται οι μεγάλες τράπεζες και αντί αυτού να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι», διερωτάται.

Όπως υπογραμμίζει η Σούζαν Σάντλερ μια γρήγορη διαγραφή χρέους θα αποσαφήνιζε νωρίτερα την κατάσταση, ενώ η μακρά καθυστέρηση που υπήρξε μεγάλωσε ακόμη περισσότερο την άθλια οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και δεν μπόρεσε να εμποδιστεί η μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ads

Η Σάντλερ εκφράζει τις αμφιβολίες της για το εάν η Αθήνα θα μπορέσει να σηκώσει μακροπρόθεσμα το υπέρογκο χρέος της, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα πρέπει να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πλεονάσματα, και μάλιστα για πολλά χρόνια. Όπως υπογραμμίζει οι ευρωπαίοι εταίροι μπορεί να ανταποκρίθηκαν στο θέμα των επιτοκίων στα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα, ωστόσο αυτό δεν βοηθάει και πολύ καθώς «είναι αρκετά σαφές πως αυτά τα δάνεια δεν θα αποπληρωθούν πλήρως».

Τον Ιανουάριο θα επιστρέψει το ΔΝΤ

Η διαπραγματευτική αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει την πρόθεση να επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το υφιστάμενο πρόγραμμα να μετατραπεί σε «προληπτική γραμμή».
Ο κ. Μάρεϊ, κατά την συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον επανέλαβε ότι το ΔΝΤ συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές για την «επιτυχή ολοκλήρωση» της 6ης αξιολόγησης και ότι στην Αθήνα βρίσκονται τεχνικά κλιμάκια.

Σε ερώτημα που αφορούσε τη «μετεξέλιξη» της σχέσης της Ελλάδας με το ΔΝΤ, ο κ. Μάρεϊ ανέφερε ότι «διαισθανόμαστε πως οι ελληνικές αρχές προτίθενται να ζητήσουν το υφιστάμενο πρόγραμμα να καταστεί προληπτική γραμμή», προσθέτοντας ότι οι αρχές (της Ελλάδας) δεν έχουν υποβάλει «επίσημο αίτημα» και ότι αυτό που προκύπτει από τις επαφές με Έλληνες αξιωματούχους είναι πως μετά την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης η Ελλάδα θα υποβάλει σχετικό αίτημα.

Ερωτηθείς για την «προληπτική γραμμή στήριξης», υποστήριξε ότι στις πιο πολλές περιπτώσεις χωρών που έχουν προγράμματα-δανειακές συμφωνίες με το ΔΝΤ και επανακτούν» την σχέση τους με τις αγορές, τα προγράμματα μετατρέπονται σε «προληπτική χρηματοδοτική γραμμή» και ότι σε μια τέτοια εξέλιξη τα χρήματα του ΔΝΤ λειτουργούν ως «ανάχωμα» αν τα χρειαστεί η χώρα. Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και αν αυτές θα μπορούσαν να ματαιώσουν» την επιστροφή της αποστολής στην Αθήνα, ο Μάρεϊ, επανέλαβε ότι ο στόχος του Ταμείου είναι να επιστρέψει στην Αθήνα Ιανουάριο και αρνήθηκε να σχολιάσει το αν η αποστολή του ΔΝΤ θα επηρεαστεί από το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Ωστόσο στις επίμονες ερωτήσεις για το κατά πόσο οι εξελίξεις αυτές  μπορεί να λειτουργήσουν «αποσταθεροποιητικά» για την οικονομία, ο κ. Μάρεϊ έκανε λόγο για «συνήθη μεταβλητότητα» σε χώρες όπου γίνονται εκλογές. Τέλος, κληθείς να απαντήσει για το αν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε για τις πολιτικές πρωτοβουλίες του τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει «σχετική επικοινωνία» και ούτε αν στελέχη του ΔΝΤ έχουν επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.