Με 2,1 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης της Marc για την Ελευθεροτυπία. Την ίδια στιγμή καταγράφεται δυσπιστία και απαισιοδοξία των ψηφοφόρων.

Ads

Διαβάστε επίσης: Δημοσκοπήσεις: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ – Πρώτα στοιχεία μετά το «Baltakos Gate»

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος με ποσοστό 21,8% και ακολουθεί η ΝΔ με 19,7%

Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει ποσοστό 7,6%, αποδυναμωμένη κατά περίπου μία μονάδα (στη προηγούμενη δημοσκόπηση της Marc τον Φεβρουάριο το αντίστοιχο ποσοστό της ήταν 8,7%).

Ads

Στην τέταρτη θέση το Ποτάμι, με 6,4%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,2%, η Ελιά με 4,3% και η ΔΗΜΑΡ με 3,1%.

Συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας δημοσκοπήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα ίδια ποσοστά, με τη ΝΔ να εμφανίζει άνοδο 2,2 μονάδων.

Όσοι απάντησαν ότι θα ψηφίσουν το Ποτάμι, εάν δεν συμμετείχε το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη στις Ευρωεκλογές, δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν εναλλακτικά: ΣΥΡΙΖΑ το 11,6%, ΑΝΕΛ το 8,4%,Ελιά 7,4%, ΔΗΜΑΡ 7,4%, ΚΚΕ 5,3%, Οικολόγους 3,2%, ΝΔ 2,1%.

Η  σφυγμομέτρηση διενεργήθηκε από 27 μέχρι 31 Μαρτίου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο σε δημοσκόπηση που είχε διεξάγει η εταιρεία Μarc τα ποσοστά πρόθεσης ψήφου είχαν ως εξής:ΣΥΡΙΖΑ 21,7%, ΝΔ 17,5%, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 8,7%, ΚΚΕ 5,1%, ΕΛΙΑ 4%, ΑΝΕΛ 3,1% , ΔΗΜΑΡ 3,0%, ΛΑΟΣ 1,0%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 1,5%. Το Ποτάμι δεν είχε καταμετρηθεί τον Φεβρουαρίο, καθώς δεν είχε ακόμη ανακοινωθεί.

Δυσπιστία και απαισιοδοξία

Οι ψηφοφόροι σε ποσοστό 73% θεωρούν ότι τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα και δεν υπάρχει λόγος να αισιοδοξούμε,δυσπιστώντας απέναντι  στο νέο «success story».

Παράλληλα, εξακολουθούν να έχουν αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 61,5%, ενώ το 21% εκφράζεται θετικά.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό 68,9% θεωρούν ότι δεν μπορεί να αλλάξει τους όρους του Μνημονίου και να εφαρμόσει μια διαφορετική οικονομική πολιτική.

Απαισιοδοξία-απογοήτευση χαρακτηρίζει σε ποσοστό 81,3% τους νέους ανθρώπους ηλικίας 18-34 ετών, οι οποίοι, σύμφωνα με τις στατιστικές έρευνες, πλήττονται περισσότερο από την ανεργία.