Πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής μακράς διάρκειας και προληπτική γραμμή στήριξης συστήνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε την Τρίτη στη Βουλή.

Ads

Ο Γιάννης Στουρνάρας, που μόλις χτες αναφέρθηκε σε περί κινδύνου μείωσης της ρευστότητας στην αγορά προκαλώντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που τον χαρακτήρισε «προβοκάτορα», σημειώνει στην Έκθεση πως έχει σημειωθεί «αύξηση της καταθετικής βάσης» και προβλέπει ότι η οικονομία φέτος θ΄αυξηθεί με ρυθμό 0,7% και 2,5% το 2015 κάνοντας λόγο για «διαμόρφωση θετικών προοπτικών» και «ενίσχυση της επενδυτικής ζήτησης αλλά και των εξαγωγών». Ωστόσο υπογραμμίζει «εγχώριους και διεθνείς κινδύνους αβεβαιότητας που ενδέχεται να επιβαρύνουν το επιχειρηματικό κλίμα τους επόμενους μήνες, να καθυστερήσουν ή και να αναστείλουν την ανάπτυξη».

«Για αυτό η οικονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη στη διατήρηση και ενδυνάμωση της τρέχουσας δυναμικής με στόχο την έξοδο από την κρίση», τονίζει και προσθέτει πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση:

  • Στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
  • Στον εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους με έμφαση στην επιτάχυνση της διοικητικής μεταρρύθμισης.
  • Στην ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και κατάρτιση.
  • Στην συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας και τα επόμενα χρόνια με έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στην επανεξέταση της σκοπιμότητα των εξαιρέσεων από την άμεση και έμμεση φορολογία, οι οποίες δεν δικαιολογούνται με κριτήρια κοινωνικά ή αναπτυξιακά.
  • Στη μέριμνα για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Και στον τομέα αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς των ποικίλων εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις

Σχετικά με τις τράπεζες, ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει πως άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να είναι «η αποτελεσματική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση». «Παρά την αύξηση της καταθετικής βάσης, την ισχυρή κεφαλαιακή βάση και την επανάκτηση εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά και στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, το τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, με κυριότερη τη δυσμενή επίδραση που ασκεί στην πιστοδοτική ικανότητα των τραπεζών σε συνδυασμό με την ύπαρξη μεγάλου μεγέθους αποθέματος προβληματικών δανείων», τονίσει.

Ads

Για την επόμενη φάση του προγράμματος, ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει στην Έκθεση πως «όπως έδειξε και η αναταραχή των διεθνών αγορών κεφαλαίων του Οκτωβρίου του 2014, που οδήγησε σε κατακόρυφη άνοδο της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου σε επίπεδα άνω του 9%, η χώρα μας Ακόμη χρειάζεται υποστήριξη από ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προληπτικής χρηματοδότησης από τους Ευρωπαίους εταίρους. Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο έως ότου διασφαλιστεί η διατηρήσιμη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της από τις διεθνείς αγορές».