Τροπολογία, που θα προβλέπει τη δημιουργία τριών κέντρων κράτησης μεταναστών ανά ηπειρωτική περιφέρεια, αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη Δευτέρα. 

Ads

Το μέτρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα της Κυριακής”, συγκαταλέγεται σε ένα ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα με την κωδική ονομασία «Αθηνά», το οποίο προβλέπει την αντιμετώπιση του θέματος των παράνομων μεταναστών, αλλά και τον εντοπισμό και κατάσχεση χιλιάδων παράνομων όπλων που κυκλοφορούν στη χώρα. 

Ο χρονικός ορίζοντας είναι έως τα τέλη Μαΐου, καθώς στις αρχές Ιουνίου η χώρα θα αξιολογηθεί για το αν μπορεί ή όχι να παραμείνει στις χώρες που μετέχουν στη Συνθήκη Σένγκεν.

Σχετικά με το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, το σχέδιο «Αθηνά», προβλέπει απομάκρυνση των μεταναστών από τα αστικά κέντρα και την κράτησή τους στα ειδικά κέντρα υποδοχής με επιχειρήσεις που σταδιακά θα επεκταθούν από το Γκάζι έως την Χαλκηδόνα, αλλά και σε άλλες περιοχές, από τις οποίες αυτοί εισέρχονται στην χώρα.

Ads

Το σχέδιο προβλέπει, επιπλέον, πάταξη του παρεμπορίου και άμεση καταγραφή και σφράγισμα των διαμερισμάτων στα οποία οι μετανάστες διαμένουν κατά μεγάλες ομάδες. 

Στο μεταξύ, οι προσαγωγές από τις επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών αγγίζουν τις 2.000. Συνολικά συνελήφθησαν 420 άτομα, από τα οποία τα 186 για διάφορα αδικήματα και 234 άτομα για διοικητική απέλαση, εφόσον δεν διέθεταν έγγραφα παραμονής στη χώρα. 

Ακόμα, συντάχθηκαν 63 εκθέσεις αρχής σε βάρος ισάριθμων αλλοδαπών γυναικών για παράβαση του νόμου περί εκδιδόμενων ατόμων.

Το εν λόγω σχέδιο του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχει βρει έως τώρα ελάχιστους υποστηρικτές. Παρά τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, και τη θετική στάση του περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, σχεδόν κανένας -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- δήμος της χώρας δεν δέχεται να κατασκευαστεί στα όριά του κέντρο υποδοχής παράνομων μεταναστών.