Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προφυλακιστέος την Πέμπτη ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής, ο οποίος είχε σχεδιάσει και διαπράξει την κλοπή των πινάκων του Πικάσο και του Μοντριάν στην Εθνική Πινακοθήκη.
Ο 49χρονος επανέλαβε όσα είπε στην προανακριτική απολογία του στους αστυνομικούς, αλλά δεν έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα με τους ισχυρισμούς που προέβαλε.

Ads

Υποστήριξε, δηλαδή, ότι δεν είχε συνεργό, δεν είχε σκοπό να πουλήσει τους πίνακες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και ότι δεν τους παρέδωσε, γιατί οι Αρχές θα έφθαναν στα ίχνη του από τα αποτυπώματα επάνω στους πίνακες.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ανακριτή και εισαγγελέα, ο συνήγορος υπεράσπισης του 49χρονου, Σάκης Κεχαγιόγλου, δήλωσε μεταξύ άλλων πως σε αυτό το στάδιο ήταν αναμενόμενη η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να κρατηθεί προσωρινά ο εντολέας του.

Ο ίδιος ανέφερε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις σε δικονομικό επίπεδο, από τις οποίες μπορεί και να αλλάξει η τύχη του κατηγορούμενου. Ο κ. Κεχαγιόγλου επανέλαβε ότι ο εντολέας του είναι μετανιωμένος και ότι με τις κινήσεις του βοήθησε τις αρχές να βρεθούν οι πίνακες. Ακόμη ανέφερε ότι το τρίτο έργο που έκλεψε, καταστράφηκε σε συνθήκες σκότους για να διαφύγει και στην συνέχεια πέταξε το έργο.

Ads

Υπενθυμίζεται, πως ο 49χρονος ομολόγησε ότι έκλεψε τον περίφημο πίνακα του Πικάσο με τίτλο «Γυναικείο Κεφάλι», τον οποίο ο καλλιτέχνης είχε δωρίσει το 1949 στον ελληνικό λαό, τον πίνακα του Πιτ Μοντριάν «Ο Ανεμόμυλος Στάμερ» και ένα σχέδιο σε χαρτί, των αρχών του 17ου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο). Το τελευταίο έργο, όπως αναφέρει ο κατηγορούμενος, το χρησιμοποίησε για να σκουπίσει αίματα από τραύμα στο χέρι του τη νύχτα της κλοπής και εν συνεχεία το πέταξε στη λεκάνη της τουαλέτας του, πιστεύοντας πως έχει καταστραφεί.

Ο 49χρονος καλείται να δώσει απολογία στις 12:00 ενώπιον του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, κατά συναυτουργία, τετελεσμένη και σε απόπειρα, πραγμάτων καλλιτεχνικής σημασίας που βρίσκονταν σε συλλογή, εκτεθειμένα σε κοινή θέα και σε δημόσιο κτίριο. Το αδίκημα που του αποδίδεται τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 ετών. Εάν η κλοπή στρέφεται κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.

Σημειώνεται ότι η δίωξη αυτή αρχικά είχε ασκηθεί σε βάρος αγνώστων δραστών και μετά τη σύλληψη και ομολογία του κατηγορούμενου η δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο αγνώστων δραστών.