Προφυλακιστέα κρίθηκε μετά την απολογία της στο 13ο τακτικό ανακριτή η Ρωσίδα ιερόδουλη, η οποία σε έλεγχο του ΚΕΕΛΠΝΟ βρέθηκε οροθετική. Η ιερόδουλη, που κατηγορείται για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, αρνήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες την κατηγορία και υποστήριξε ότι δεν γνώριζε ότι πάσχει από AIDS. Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση των στοιχείων και φωτογραφιών της 22χρονης από την Ελληνική Αστυνομία, με 4 μη κυβερνητικές οργανώσεις να κάνουν λόγο για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ιατρικού απορρήτου.

Ads

 
Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με την εισαγγελία και τις αστυνομικές αρχές, που δημοσιοποίησαν τη φωτογραφία και τα στοιχεία της νεαρής γυναίκας, έχει καλέσει όλους όσοι συνευρέθηκαν μαζί της στον παράνομο οίκο ανοχής στην οδό Αχαρνών, όπου εργαζόταν, να υποβληθούν το συντομότερο σε ιατρικές εξετάσεις.
 
Σύμφωνα με τους ελέγχους του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο πλαίσιο της πρόσφατα εκδοθείσας υγειονομικής διάταξης του υπουργείου Υγείας, προέκυψε επίσης ότι ο οίκος ανοχής (Αχαρνών και Φωκαίας 22Β) λειτουργούσε χωρίς άδεια. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια άσκησης επαγγέλματος και τα ειδικά βιβλιάρια υγείας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
 
Ο συγκεκριμένος οίκος ανοχής έχει σφραγισθεί επτά φορές τα τελευταία δύο χρόνια. Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι οι χωρίς άδεια οίκοι ανοχής στην Αθήνα, είναι περισσότεροι από 500.
 
Οι αρμόδιοι του ΚΕΕΛΠΝΟ καλούν όλους όσοι επισκέφθηκαν τον παραπάνω οίκο ανοχής κατά τους τελευταίους έξι μήνες, να επικοινωνήσουν για οδηγίες: Στην Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS : 210-72.22.222 – Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ: 210-5212054

Ελέγχους σε όλους τους οίκους ανοχής ανήγγειλε ο Α. Λοβέρδος
 
Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος αναφορικά με τον εντοπισμό 22χρονης οροθετικής. «Είχα προειδοποιήσει στους πιο υψηλούς τόνους ότι το AIDS αυξάνεται δραματικά στη χώρα μας και ότι ένα μέρος του προβλήματος προκύπτει από τη λαθρομετανάστευση και την αδήλωτη πορνεία», σημειώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος.
 
Μιλώντας στον δικτυακό τόπο Iatropedia, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας επισημαίνει ότι είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελληνικές οικογένειες, καθώς «Έλληνες οικογενειάρχες πηγαίνουν στους οίκους ανοχής μεταφέροντας έτσι τη νόσο στα σπίτια τους».
 
Τονίζει ότι οι έλεγχοι του ΚΕΕΛΠΝΟ θα συνεχισθούν έως ότου εξετασθούν όλοι οι παράνομοι οίκοι ανοχής που λειτουργούν στη χώρα. «Έχω δώσει εντολή στο ΚΕΕΛΠΝΟ να συνεχίσει ακόμη πιο έντονα τους ελέγχους κατ’  εφαρμογήν της υγειονομικής διάταξης. Δε θα υπάρξει οίκος ανοχής τα επόμενα 24ωρα που να μην έχει ελεγχθεί».

Αντιδράσεις για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων
 
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων και φωτογραφιών της 22χρονης από την Ελληνική Αστυνομία προκάλεσε αντιδράσεις, με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», και τις οργανώσεις «Κέντρο Ζωής», «Praksis» και το Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία να καταγγέλλουν την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ιατρικού απορρήτου της οροθετικής ιερόδουλης.
 
Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωσή τους, «με μια πρωτοφανή ενέργεια στιγματισμού, οι αρμόδιες αρχές της χώρας έδωσαν στη δημοσιότητα, μέσω ενός δελτίου τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, τα πλήρη στοιχεία, φωτογραφίες και πληροφορίες του ιατρικού φακέλου 22χρονης οροθετικής ιερόδουλης, υπηκόου Ρωσίας.
 
Η άνευ προηγουμένου ρατσιστική πρωτοβουλία των ελληνικών αρχών ανατροφοδότησε πλήθος δημοσιευμάτων διαπόμπευσης της εν λόγου οροθετικής γυναίκας, δημοσιοποιώντας μια σειρά προσωπικών της δεδομένων, στιγματίζοντας την ίδια, σπιλώνοντας όλα τα οροθετικά άτομα και αμαυρώνοντας την εικόνα της χώρας μας, που μετά από αυτό παύει να θεωρείται ένα σύγχρονο, ευνομούμενο και ανθρώπινο κράτος.
 
Ο καταστροφικός χειρισμός της υπόθεσης τόσο από την Ελληνική Αστυνομία, όσο και από το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ καταπατά οποιαδήποτε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εκτρέφει μια κουλτούρα διακρίσεων όχι μόνο εναντίον των οροθετικών ατόμων, αλλά και εναντίον ειδικών ευπαθών ομάδων του πληθυσμού όπως μετανάστριες, ιερόδουλες γυναίκες κτλ.
 
Θα θέλαμε επίσης εδώ να επισημάνουμε ότι η σεξουαλική αγωγή και ο ασφαλής τρόπος σεξουαλικής επαφής είναι κάτι που επαφίεται σε όλους τους συμμετέχοντες σε μια σεξουαλική πράξη και η αμέλεια γύρω από τη μη χρήση προφυλακτικού βαραίνει κυρίως τους πελάτες των οίκων ανοχής, αφού είναι ευρέως γνωστό ότι η απαίτηση για  τη μη χρήση μέσων προστασίας συνήθως προβάλλεται από τους άνδρες πελάτες των ιεροδούλων γυναικών ως προαπαιτούμενο για τη συνεύρεση τους.
 
Αντί λοιπόν η Πολιτεία να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα εκπαίδευσης γύρω από τα θέματα του HIV/AIDS μέσω πχ προγραμμάτων σεξουαλικής υγείας στα ελληνικά σχολεία, επιλέγει για μια ακόμη φορά την «εύκολη», αλλά άκρως επικίνδυνη, οδό της δημοσιοποίησης των προσωπικών δεδομένων μιας νέας γυναίκας.
 
Όλες οι οργανώσεις που συνυπογράφουμε το παρόν δελτίο τύπου καλούμε την Πολιτεία να επανορθώσει και να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκάλεσε με αυτήν της την πρωτοβουλία στις σχέσεις μεταξύ ελληνικής κοινωνίας και οροθετικών ατόμων. Την καλούμε επίσης να σταματήσει το στιγματισμό και τις διακρίσεις έναντι ευάλωτων ανθρώπων και να προστατεύσει με κάθε τρόπο τη νομιμότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
 
Τέλος δηλώνουμε ότι με μια τέτοια ενέργεια η Πολιτεία ουσιαστικά αυτοαναιρεί τα προγράμματα που σχεδιάζει και προσπαθεί να υλοποιήσει σχετικά με την εθελοντική εξέταση εκδιδόμενων ατόμων, με σκοπό την πρόληψη και προστασία της δημόσιας υγείας. Προγράμματα που όταν γίνονται σωστά συμβάλλουν καθοριστικά στην προστασία και την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού, σε αντίθεση με το κυνήγι μαγισσών που εγκαινίασε με τη χθεσινή της πρωτοβουλία».
 
Δημόσια διαπόμπευση στο βωμό της «δημόσιας υγείας», καταγγέλλουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι, τονίζοντας πως είναι αντίθετη με το Σύνταγμα η παραβίαση προσωπικών και ιατρικών δεδομένων εκδιδόμενης οροθετικής κρατούμενης
 
«Η δημοσιοποίηση από την αστυνομία ατομικών και ιατρικών στοιχείων 22χρονης εκδιδόμενης οροθετικής κρατούμενης συνιστούν δημόσια διαπόμπευση, παραβίαση του ιατρικού απορρήτου και παραβίαση του τεκμήριου της αθωότητας της κατηγορούμενης υπό το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας υγείας.
 
Το Σύνταγμα (αρ.26 παρ.3) προβλέπει ότι “η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια” και όχι από την εκτελεστική εξουσία ή τα μέσα ενημέρωσης. Είναι σαφές ότι η πρακτική που ακολουθεί η ελληνική Πολιτεία δεν έχει την παραμικρή σχέση με την απόδοση δικαιοσύνης ούτε με την προστασία του κοινωνικού συνόλου για την οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση θα αρκούσε ενδεχομένως η δημοσιοποίηση της διεύθυνσης του οίκου ανοχής και του χρονικού διαστήματος παραμονής της κρατούμενης στην Ελλάδα. Επιπλέον παραγνωρίζει την ατομική ευθύνη που έχει ο χρήστης τέτοιων υπηρεσιών για την  προστασία της υγείας του και της ζωής του.
 
Υπενθυμίζουμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι η προστασία της δημόσιας υγείας γίνεται μέσα από ουσιαστικές πολιτικές που περιλαμβάνουν και καμπάνιες ενημέρωσης για τους τρόπους μετάδοσης και το ασφαλέστερο σεξ και όχι μέσα από την τρομοκράτηση της κοινής γνώμης που επιχειρείται μία εβδομάδα πρίν από τις εκλογές, ως αντιστάθμισμα στην αποδιάρθρωση του συστήματος δημόσιας υγείας και στην ανυπαρξία πολιτικών πρόληψης.
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να επιβάλει ποινές. Κάθε άλλη κακομεταχείριση ή διαπόμπευση κατηγορούμενου μέσω της παραβίασης προσωπικού ή ιατρικού απορρήτου αποτελεί απαράδεκτη πρακτική που στρέφεται εναντίον του Συντάγματος και της διεθνούς νομοθεσίας προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση των Οικολόγων.

Ads