Τον δρόμο της Δικαιοσύνης έχει πάρει η υπόθεση της δολοφονίας της 32χρονης εφοριακού, Δώρας Ζέμπερη, στις 18 Οκτωβρίου, στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών, με τον 58χρονο Έλληνα τοξικομανή δράστη να έχει ομολογήσει την πράξη του.

Ads

‘Ενταση επικράτησε το πρωί της Τετάρτης στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου μεταφέρθηκε για ανάκριση ο δολοφόνος. Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί τον προπηλάκισε, ενώ ο πατέρας του θύματος άρχισε να φωνάζει: «Μου σκότωσες το παιδί».

Η ομολογία

Οι αστυνομικοί άκουσαν τον δράστη να τους περιγράφει την στιγμή του φονικού, το οποίο, όπως προέκυψε, έγινε για 25 ευρώ, τα οποία χρειαζόταν για να αγοράσει τη δόση του. «Πήγα στο νεκροταφείο για να κλέψω. Την είδα τυχαία και την πλησίασα. Είδα το κινητό της. Θα το έπαιρνα να το πουλήσω για να πάρω τη δόση μου. Αντέδρασε, με χτύπησε και προσπάθησε να διαφύγει. Τότε θόλωσα», είπε στην ομολογία του.

Ads

«Δεν μπορώ να χωνέψω πως έγινε το κακό» είπε και συνέχισε: «Κατέστρεψα μια οικογένεια και αισθάνομαι πολύ άσχημα για αυτό. Ξέρω ότι μια συγγνώμη δεν θα φέρει πίσω την κοπέλα, ούτε θα καλυτερεύσει την κατάσταση, αλλά θέλω να την πω». «Η πρώην γυναίκα μου μένει στην Κόρινθο και με χώρισε το 2007 γιατί κατάλαβε ότι έπαιρνα την κάτω βόλτα. Εχω μπει δύο φορές στη φυλακή. Δεν έχω πιάσει δουλειά και από τότε που βγήκα τα βγάζω πέρα με κλοπές» είπε, και συνέχισε: «Οι πληγές που έχω στα χέρια μου είναι από σπασίματα τζαμιών αυτοκινήτων, για κάτι τέτοιο πήγαινα στο β΄ Νεκροταφείο Αθηνών».

«Κάτι τέτοιο ήθελα να κάνω και εκείνο το απόγευμα αλλά η κακιά η ώρα το έφερε και μαζί μου κουβαλούσα ένα μαχαίρι, στιλέτο ήταν. Είδα μια νεαρή κοπέλα να κλαίει μπροστά σε έναν τάφο… Την έβλεπα πρώτη φορά στη ζωή μου. Κοίταξα γύρω μου και δεν είδα κανέναν, μόνο κάτι γριές κι αυτές αρκετά μετρά μακριά. Τότε σκέφτηκα να πάω να πάρω την τσάντα της κοπέλας γιατί πίστευα ότι σίγουρα θα έχει κάποια λεφτά μέσα» συνέχισε ο ίδιος.

Στη συνέχεια ομολόγησε ότι έβγαλε το μαχαίρι και τότε η Δώρα άρχισε να τον τραβάει και να τον χτυπάει.  «Χωρις να καταλάβω πώς κι ενώ παλεύαμε τη χτύπησα με το μαχαίρι δεν θυμάμαι ακριβώς πόσες φόρες, μετά η κοπέλα που ήταν ματωμένη άρχισε να τρέχει ματωμένη προς το κέντρο του νεκροταφείου φωνάζοντας ”βοήθεια”» είπε, και συμπλήρωσε: «Εγώ γύρισα προς τα πίσω, από όπου είχα μπει, κρατώντας την τσάντα της κοπέλας στα χεριά μου. Είχα σαστίσει εκείνη τη στιγμή, δεν ήξερα τι έκανα. Είχα θολώσει, κοίταξα τα χέρια μου και είδα ότι ήταν γεμάτα αίματα. Το αίμα ήταν της κοπέλας γιατί εγώ δεν είχα χτυπήσει».

Περιέγραψε, επίσης, πώς έβγαλε μια χαρτοπετσέτα και σκούπισε τα αίματα από τα χέρια του. «Η καρδιά μου χτυπούσε τόσο δυνατά. Κοίταξα μέσα στην τσάντα είχε ένα iPhone 5 με τα ακουστικά του, ένα πορτοφόλι με κάρτες και 5 ευρώ. Τα είχα χαμένα εκείνη την ώρα. Πούλησα το κινητό σε μαγαζί Πακιστανών μαζί με τα ακουστικά για 20 ευρώ. Ήμουν αγχωμένος και ιδρωμένος. Ηθελα να το πουλήσω όσο πιο γρήγορα γίνεται για να εξαφανιστώ από εκεί».

«Όταν έγινε το κακό δεν είχα πιει πρέζα αλλά είχα στερητικά. Όλο αυτόν τον καιρό από τότε που έκανα το κακό μέχρι σήμερα έβλεπα τις ειδήσεις που έλεγαν για την κοπέλα και σκεφτόμουν τις σύμφορες που προκάλεσα. Περίμενα να με βρείτε και να σας πω τι έγινε. Με το που σας τα είπα έφυγε ένα βάρος από μέσα μου, που το κουβαλούσα και δεν είχα πει τίποτα σε κανέναν για το κακό που είχα κάνει. Έβαλα φωτιά στη τσάντα και στα πράγματα της κοπέλας» ανέφερε.

Η στιγμή της σύλληψης

Στο βίντεο – ντοκουμέντο της σύλληψης του δράστη εμφανίζεται ο δολοφόνος να περπατά σε γειτονιά της Ριζούπολης μέχρι που τον πλησιάζουν οι αστυνομικοί, τον ρίχνουν στο έδαφος και τον συλλαμβάνουν. 

Το χρονικό του φόνου

Στις επίσημες δηλώσεις για την εξιχνίαση του εγκλήματος, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης έκανε λόγο για «μια μεθοδική έρευνα 20 ημερών, που ξεκίνησε από την ημέρα της ανθρωποκτονίας, την 18η Οκτώβριου, στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών, ολοκληρώθηκε με τον εντοπισμό του δράστη, τη χθεσινή προσαγωγή του στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και την επακόλουθη σύλληψη του με ένταλμα σύλληψης.

Πρόκειται για ημεδαπό 58 χρονών, που έχει απασχολήσει κατ΄ επανάληψη τις αστυνομικές Αρχές για κλοπές και παραβάσεις της νομοθεσίας για όπλα και ναρκωτικά».

Προχωρώντας βήμα – βήμα στην διαλεύκανση του εγκλήματος, η αστυνομία κατέληξε με ακρίβεια στο τι συνέβη το απόγευμα της 18 Οκτωβρίου. «Ο δράστης πήγε στο Β΄ Νεκροταφείο, στο οποίο εισήλθε υπερπηδώντας τον τοίχο από την πλευρά των σιδηροδρομικών γραμμών, με σκοπό να κλέψει και στη συνέχεια να πουλήσει μεταλλικά και χάλκινα κηροπήγια και καντήλια από μνήματα.

»Εκεί, εντόπισε την 32χρονη και αφού την προσέγγισε, την απείλησε με μαχαίρι που είχε μαζί του, απαιτώντας να του δώσει την τσάντα της. Η εφοριακός αντέδρασε και ο δράστης την έπληξε επανειλημμένα με το μαχαίρι, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει θανάσιμα. Σημειώνω ότι στη νεκροψία και νεκροτομή διαπιστώθηκαν από τον Ιατροδικαστή βαρύτατες κακώσεις θώρακος δια νύσσοντος – τέμνοντος οργάνου προκληθείσες.

»Κανένα από τα άτομα που βρίσκονταν στο νεκροταφείο κατά το χρόνο τέλεσης του εγκλήματος, δεν είχε αντιληφθεί την επίθεση και δεν είχε δει το δράστη, γεγονός που επίτεινε το βαθμό δυσκολίας για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

»Ο δράστης φεύγοντας από το νεκροταφείο, ακολούθησε την ίδια διαδρομή, ενώ έκαψε την τσάντα του θύματος, με το περιεχόμενό της, αφού πρώτα αφαίρεσε ένα κινητό τηλέφωνο. Επιπλέον το μαχαίρι και τη μπλούζα που φορούσε τα πέταξε σε κάδο απορριμμάτων, σε μεγάλη απόσταση από το νεκροταφείο.

»Στη συνέχεια, πήγε αμέσως στην περιοχή της Ομόνοιας, όπου σε κατάστημα αλλοδαπών, πούλησε το κινητό τηλέφωνο του θύματος για 20 ευρώ.

»Από το δράστη ελήφθη δείγμα βιολογικού υλικού, το οποίο εντοπίσθηκε, σύμφωνα με τις εργαστηριακές – συγκριτικές εξετάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, σε δύο εμποτισμένες με αίμα του θύματος χαρτοπετσέτες, που βρέθηκαν κατά την αυτοψία του χώρου του εγκλήματος.

»O δράστης στην εξέταση του στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής ομολόγησε το έγκλημα και περιέγραψε με λεπτομέρειες την αλληλουχία των ενεργειών του, κατά τη διάρκεια και μετά την ειδεχθή του πράξη».

Χαρακτηριστικό της κλίμακας της έρευνας είναι το γεγονός ότι η αστυνομία εξέτασε πάνω από 300 άτομα.

«Πρόκειται για μια υπόθεση που πραγματικά προκάλεσε αποτροπιασμό και ιδιαίτερη απαξία, συνολικά στους πολίτες. Μια γυναίκα, που επισκεπτόταν τακτικά το Νεκροταφείο και ειδικότερα το μνήμα στενού της φίλου, που είχε χάσει τη ζωή του προσφάτως, δολοφονήθηκε με άγριο τρόπο. Ήταν καθήκον μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και την οικογένεια της να εξιχνιάσουμε την υπόθεση, να συλλάβουμε το δράστη και να τον οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη» σημείωσε ο Χρήστος Παπαζαφείρης

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θεόδωρος Χρονόπουλος είπε ότι ο δράστης έχει απασχολήσει στο παρελθόν κατ’ επανάληψη τις διωκτικές Αρχές, για κλοπές και παραβάσεις των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ληστεία κατά συρροή, καθώς και παράβαση του νόμου «Περί Όπλων», υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Σε βάρος του δράστη εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, δυνάμει του οποίου συνελήφθη. Η υπόθεση παραπέμφθηκε για κύρια ανάκριση στο 18ο Τακτικό Ανακριτή.

Από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής, υπεβλήθη αίτημα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών δημοσιοποίησης των στοιχείων του δράστη, καθώς και των φωτογραφιών του σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τις αντίστοιχες διαδικτυακές ιστοσελίδες, προκειμένου να ταυτοποιηθεί η συμμετοχή του σε άλλα ομοειδή βίαια αδικήματα (ληστείες με χρήση μαχαιριού, αρπαγές τσαντών, κ.λπ.), κατά το πρόσφατο παρελθόν, τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί στις Αστυνομικές Αρχές.