Προεκλογικά παιχνίδια µε την αγωνία των κατοίκων ενός πολύπαθου χωριού παίζονται λίγες ηµέρες πριν από τις κάλπες. Οι ξεσπιτωµένοι κάτοικοι των Αναργύρων Φλώρινας, του οικισµού που βυθίζεται από τις κατολισθήσεις στο γειτονικό λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ, έµαθαν πριν από έναν µήνα την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την αναγκαστική απαλλοτρίωση και τη «µετακόµισή» τους σε περιοχή της Κοζάνης.

Ads

Ωστόσο, την περασµένη Κυριακή δέχθηκαν την επίσκεψη του αντιπροέδρου της ΝΔ, Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση ως «συριζαϊκό παραµύθι», έκανε λόγο για «απατεώνες που τους κοροϊδεύουν» και τους ζήτησε να ψηφίσουν τους εκπροσώπους της Ν∆ στις αυτοδιοικητικές και στις εθνικές εκλογές εάν θέλουν να γίνει η απαλλοτρίωση µε την επόµενη κυβέρνηση.

Η παρέµβαση προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας, που έκανε λόγο για πολιτικά ανήθικη κίνηση του κ. Γεωργιάδη και για έλλειψη σεβασµού στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Στη µέση της προεκλογικής σύγκρουσης βρίσκονται οι κάτοικοι των Αναργύρων, που έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα επικίνδυνα σπίτια τους έπειτα από την κατολίσθηση «µαµούθ» του Ιουνίου του 2017 και δύο χρόνια µετά παλεύουν ακόµα για την απαλλαγή τους από την υποχρέωση πληρωµής του ΕΝΦΙΑ.

image

Ads

Ο αντιπρόεδρος της Ν∆, ο οποίος βρισκόταν το Σαββατοκύριακο στη ∆υτική Μακεδονία, επισκέφθηκε τους Αναργύρους το µεσηµέρι της Κυριακής και συγκέντρωσε τους λιγοστούς εναποµείναντες κατοίκους στο καφενείο του χωριού προκειµένου να τους µιλήσει, ως «συντοπίτης» τους, καθώς κατάγεται από κοντινό χωριό του ∆ήµου Αµυνταίου. «Το δούλεµα και η κοροϊδία στους Αναργύρους δεν έχουν προηγούµενο. Σας κοροϊδεύουν µέσα στα µούτρα σας. Είναι τέτοιοι απατεώνες» τους είπε και υποστήριξε ότι η συγκεκριµένη ΚΥΑ έχει αξία «όση και το χαρτί στην οποία τυπώθηκε», καθώς δεν έχει πιστωθεί «ούτε φράγκο» για την υλοποίησή της. Παράλληλα, ζήτησε να ψηφιστούν οι υποστηριζόµενοι από τη Ν∆ για τον δήµο Αµυνταίου και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ώστε µαζί µε την κυβέρνηση της Ν∆ που θα προκύψει από τις εκλογές, όπως είπε, να δοθεί λύση µε γρήγορο, δίκαιο και τίµιο τρόπο.

image

«Αν βγει τη βραδιά των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ, µα την Παναγία, θα χτυπάω το κεφάλι µου στον τοίχο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. «Είναι πολιτικά ανήθικο πέντε ηµέρες πριν από τις εκλογές να πηγαίνεις σε ένα χωριό το οποίο έχει υποστεί τα πάνδεινα και να παίζεις µε τις ανησυχίες του κόσµου την ώρα που έχει δροµολογηθεί µια θετική διαδικασία. ∆είχνει παντελή έλλειψη σεβασµού στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες» σχολιάζει στο «Εθνος» ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας, Παύλος Γεωργίου, προσθέτοντας ότι το θέµα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έχει ήδη ψηφιστεί και δηµοσιευτεί στο ΦΕΚ, ενώ υπάρχει συγκεκριµένος κωδικός στην Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας, στον οποίο έχει αναγραφεί το ποσό των 42,5 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της απόφασης. Αντίστοιχες διαβεβαιώσεις δόθηκαν και από τον περιφερειάρχη ∆υτικής Μακεδονίας, Θόδωρο Καρυπίδη, στη διάρκεια λαϊκής συνέλευσης στους Αναργύρους στις 12 Μαΐου.

Πηγή: Έθνος