Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, στο συνέδριο του κόμματος, ασκώντας σκληρή κριτική στις μνημονιακές πολιτικές της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, και σκιαγραφώντας παράλληλα ένα μέλλον ελπιδοφόρο μέσα από το πρόγραμμα που ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη.Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για κυβερνητικό πρόγραμμα που θα δώσει αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και δημοκρατία στους πολίτες, με σεβασμό προς τον κόπο τους, ένα πρόγραμμα που θα είναι εντός των ευρωπαϊκών πλαισίων, σημείωσε ακόμη, ζητώντας «αυτοδυναμία στη Βουλή για να δώσουμε αυτοδυναμία στο λαό μας».

Ads

Νωρίτερα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εγκρίθηκε  το κείμενο της εισήγησης της ΠΓ αναφορικά με την επικείμενη εκλογική μάχη. Στην τελική διαδικασία  δεν κατατέθηκε τροπολογία της Αριστερης Πλατφορμας,  η οποία θα ζητούσε να αποκλειστουν από τα ψηφοδέλτια στελέχη μνημονιακών κυβερνήσεων.

Περι κινδυνολογίας

Σχολιάζοντας την εκστρατεία κινδυνολογίας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος καταφέρθηκε εναντίον του Αντώνη Σαμαρά λέγοντας πως «κρύβεται από το φως και ανασύρει φαντάσματα. Νεκρανασταίνει το φόβο, νεκρανασταίνει το  Grexit, νεκρανασταίνει τη χρεοκοπία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, χωρίς κανένα σεβασμό στο αξίωμά του, σέρνει αυτό το χορό των ζόμπι. Με μουσική υπόκρουση το ψέμα σε όλες τις εκδοχές του και έχει φτάσει να χρησιμοποιεί τη λέξη αλήθεια σε μια εκστρατεία ψέματος».

Ads

Υπογράμμισε επίσης την ακύρωση της κινδυνολογίας εγχώριων και ξένων κέντρων από δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου τα οποία ερμηνεύουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ως το μήνυμα για την αναγκαία αλλαγή πολιτικής και τον τερματισμό της λιτότητας στην Ευρώπη.

Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ευρωπαϊκή διάσταση της επερχόμενης νίκης της ελληνικής Αριστεράς επισημαίνοντας ότι «στις 25 Γενάρη στην Ελλάδα ακουμπά και η δημοκρατική Ευρώπη, ακουμπά  η κοινωνική πλειοψηφία που εναντιώνεται στη λιτότητα». Όπως είπε, «στις 25 Γενάρη η αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη ξεκινάει από εδώ από την Ελλάδα. Και η δική μας, εκλογική νίκη θα γίνει, προς το τέλος αυτού του χρόνου, και νίκη του ισπανικού λαού. Με τους Podemos και την Ενωμένη Αριστερά να έρχονται στη κυβέρνηση. Και ένα χρόνο αργότερα και του ιρλανδικού λαού. Με το Sinn Fein του Τζέρυ Άνταμς. Και σταδιακά υπόθεση ολοένα και πιο πολλών».

Κριτική στις μνημονιακές πολιτικές

«Οι πρωταγωνιστές της σήψης και της κρίσης, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, φεύγουν έχοντας βουλιάξει τη χώρα, έχοντας υποθάλψει τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την κλεπτοκρατία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατακρίνοντας τις πολιτικ΄ς που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα και αποδίσοντας τες στο φθαρμένο κομματικό σύστημα.

«Φεύγουν, έχοντας παραδώσει τα κλειδιά της χώρας στους δανειστές και στην τρόικα. Γιατί δεν διαπραγματεύτηκαν ποτέ!  Φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους, περίπου, το μισό πληθυσμό της χώρας, δηλαδή 6,3 εκατομμύρια συνανθρώπους μας, σε καθεστώς φτώχειας.  Φεύγουν, έχοντας εγκαταλείψει σχεδόν το ⅓ του εργατικού δυναμικού στην ανεργία και το 71% των ανέργων στη μακροχρόνια ανεργία.Φεύγουν, έχοντας δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα, με το περίφημο e-mail του κ. Σαμαρά, για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στους λογαριασμούς του νερού και του ρεύματος, για κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2015 σε, περίπου, 320.000 χαμηλοσυνταξιούχου», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας βαριές ευθύνες στη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου..

Οι θέσεις μιας νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Τις βασικές θέσεις με τις οποίες θα πορευτεί μία αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του.

Πρώτη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η απόρριψη της λογικής των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων που είναι η λιτότητα, παραμένοντας σταθερός στην επιδίωξη πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών καθώς και στην ανάγκη εξαίρεσης από τον υπολογισμό του ελλείμματος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

«Δεύτερον, επιδιώκουμε την συμφωνία για αναπτυξιακά εργαλεία, που θα συμβάλλουν στην συνολική ανάπτυξη που αφορά όλους τους πολίτες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τρίτη θέση για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η προστασία του τραπεζικού συστήματος  στα πλαίσια της ΕΚΤ και η εγγύηση στις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, ξεκαθάρισε.

Τέταρτη θέση αποτελεί η διαπραγμάτευση  εντός των πλαισίων της ευρωπαϊκής ένωσης και των ευρωπαϊκών θεσμών στα πλαίσια μιας νέας ρεαλιστικής συμφωνίας εξυπηρέτησης του χρέους και ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας για αμοιβαία ωφέλεια, ώστε να επιτύχουμε τελικώς τους ακόλουθους στόχους: τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο με τεχνική που δεν θα ζημιώνει τους λαούς της Ευρώπης, αλλά μέσω των συλλογικών ευρωπαϊκών μηχανισμών, «ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium» στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας, εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για ορισμένη χρονική περίοδο, τη συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και την ποσοτική χαλάρωση με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.  Ελπίζουμε ότι θα γίνει πραγματικότητα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Τις πραγματικές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, κόντρα στις νεοφιλελεύθερες αντιμεταρρυθμίσεις της οικονομικής και κοινωνικής αποδιάρθρωσης που ακολουθούνται ίπως είπε.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», περιλαμβάνει τους εξής τέσσερις μεγάλους πυλώνες για την αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, την ανόρθωση της οικονομίας και την έξοδο από τη κρίση:

Α. Το πρόγραμμά μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης,
Β. Τα άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Γ.  Το εθνικό σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας.
Δ. Τις μεταρρυθμίσεις για το θεσμικό και δημοκρατικόμετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης.

Αναλυτικότερα αναφορικά με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται δωρεάν ρεύμα και κουπόνια σίτισης για  τουλάχιστον, τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά, πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, 13η Σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη κάτω από τα 700 ευρώ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ειδική κάρτα μετακίνησης και κατάργηση ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Όσον αφορά τον δεύτερο προγραμματικό πυλώνα που έχει να κάνει με την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε  πως πρώτος στόχος είναι η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και η αύξηση των δημόσιων εσόδων από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μίλησε επίσης για σύσταση ειδικών περιφερειακών επιτροπών εξώδικου διακανονισμού, ώστε να εισπραχθούν αμέσως οι οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, δόσεις που δεν θα ξεπερνούν το 30% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που δεν θα ξεπερνούν το 30% του αρχικώς οφειλόμενου κεφαλαίου, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα άμεσα για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση, άμεση παύση κατασχέσεων και διώξεων  για όσους εντάσσονται στη ρύθμιση, κατάργηση της αυτόφωρής διαδικασία για οφειλές προς το δημόσι, κατάσργηση του ΕΝΦΙΑ με παράλληλη θέσπιση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αφορολόγητο όριο στα €12.000 για όλους, ίδευση Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας και Τραπεζών ειδικού σκοπού για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες και εισήγηση του προγράμματος της Νέας Σεισάχθειας με τη Ρύθμιση κόκκινων δανείων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε επίσης κατηγορηματικά ότι δεσμεύεται για την άρση του μέτρου των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. «Οι έλληνες και οι ελληνίδες με τον ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση θα κοιμούνται ήσυχα και στα σπίτια τους. Αναστέλλουμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Δε θα αφήσουμε τις τράπεζες να ακουμπήσουν την πρώτη κατοικία της μεσαίας τάξης και των εργαζομένων. Τελεία και παύλα!» διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφορικά με τα μέτρα ανάκτησης της εργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε επαναφορά του κατώτατου μισθού στα €751 για όλους, αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και επαναφορά των τριετιών, της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας και της διαιτησίας, κατάργηση των ρυθμίσεων για τις μαζικές απολύσεις και υλοποίηση του Σχεδίου για άμεση δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό, δημόσιο και κοινωνικό τομέα της οικονομίας.

Τέλος αναλύοντας τις  παρεμβάσεις για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους έκανε λόγο για μία πιο μικρή κι ευέλικτη κυβέρνηση 10 μολις υπουργειων, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διαφθοράς και να υπάρξει καλύτερος συντονισμός.

Ως προς τον Δημόσιο τομέα δεσμεύτηκε για κατάργηση της μνημονιακής νομοθεσίας για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση του θεσμού της διαθεσιμότητας στα πλαίσια της κινητικότητας για τον εξορθολογισμό της κατανομής προσωπικού μεταξύ των υπηρεσιών και των υπουργείων, αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένωνκαθώς και κατάργηση της αξιολόγησης.

Αναφορικά με τα πολιτικά κόμματα δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα είναι η αναμόρφωση του πλαισίου του τραπεζικού δανεισμού των κομμάτων, με τη θέσπιση ανώτατου ορίου δανεισμού, απαγόρευση του μακροπρόθεσμου δανεισμού και γενική απαγόρευση δανειοδότησης πάνω από ένα μικρό μέρος της κρατικής χρηματοδότησης, καθώς και η προώθηση της διαφάνειας.

Όπως είπε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας αυστηρότερα πλαίσια ελέγχου πρόκειται να διαμορφωθούν και για τα οικονομικά των ΜΜΕ, ενώ εξείγγειλε ότι θα προκηρυχθεί από μηδενική βάση διαγωνισμός για τις άδειες λειτουργίας ΜΜΕ.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ για απονομή δικαιοσύνης.  «Οι ασυλίες είναι η ομολογία ενοχής του Μνημονιακού κατεστημένου και των λειτουργών του, που εν γνώσει τους ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο.  Δεν το ξεχνάμε. Δεν θα το ξεχάσουμε!» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας ενώ, επιπλέον, δεσμεύτηκε για ενοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, σε ένα ενιαίο σώμα που υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό. «Θα του ταράξουμε στη Δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά χρησιμοποιώντας τη φράση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Ηλία Ηλιού.

«Με λογισμό και μ’ όνειρο. Με ρεαλισμό και τόλμη. Θα νικήσουμε και θα πετύχουμε. Είναι το χρέος μας στην Ιστορία. Είναι η ευθύνη μας στο μέλλον», έκλεισε μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας στο κατάμεστο γήπεδο Τάε Κβον Ντο.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=wsvM_XUtfSg]