Μετά τις εκλογές και συγκεκριμένα την 29η Σεπτεμβρίου θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής. Εξαιτίας αυτής της νέας αναβολής της, αναβολή πήρε επίσης για μετά τις εκλογές και η κατάθεση των γονιών του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα. Για μεθοδεύσεις από πλευράς Χρυσής Αυγής, προκειμένου να μην ακουστεί ο λόγος τους και υπάρξει εκλογική αιμορραγία της νεοναζιστικής οργάνωσης, είχε προειδοποιήσει εδώ και μέρες η οικογένεια Φύσσα.

Ads

«Καταφέρανε τελικά να μην έχουμε τον λόγο», είπε μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής η μητέρα του Παύλου Φύσσα. «Καταφέρανε να μη μιλήσει κανείς μας μέχρι τις εκλογές, για ευνόητους λόγους», σημείωσε η  Μάγδα Φύσσα. Σε ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Γιώργου Ρουπακιά δράστη της δολοφονίας – λόγω παρέλευσης του 18μηνου της προφυλάκισης του –  η κυρία Φύσσα δήλωσε πως «σαφώς και δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο. Δεν περίμενα καν ότι θα είμαι ζωντανή δύο χρόνια μετά».

Ο πατέρας του Παύλου Φύσσα, από την πλευρά του δήλωσε ότι «έχουμε καθυστερήσει παρά πολύ», ενώ ερωτηθείς εάν είναι έτοιμος είπε «εγώ αν είμαι έτοιμος; Αυτοί αν είναι».

Η προειδοποίηση που έπεσε στο κενό

Λίγες μέρες νωρίτερα ο Παναγιώτης Φύσσας είχε με γραπτή δήλωση του καταγγείλει εσκεμμένη καθυστέρηση. «Μετά από πολλές συνεδριάσεις του δικαστηρίου, μεθοδευμένες καθυστερήσεις από την πλευρά των κατηγορουμένων και προσχηματικά αιτήματα, έφτασε η στιγμή που ως πρώτος μάρτυρας θα καταθέσω όσα γνωρίζω για την τελευταία νύχτα του παιδιού μου, αλλά και ό,τι άλλο αφορά την υπόθεση αυτή», είχε δηλώσει.

Ads

«Είναι ξεκάθαρο ότι η φωνή μου, αλλά και των άλλων μαρτύρων, ενοχλεί και θα ενοχλήσει τους κατηγορούμενους, και όχι μόνο, και για τον λόγο αυτό επιχείρησαν για μία ακόμα φορά με αίτημά τους να μεταθέσουν την κατάθεσή μου για ημερομηνία μετά τις εκλογές, οι ίδιοι που πριν ανυπομονούσαν, δήθεν, να ξεκινήσει η δίκη. Τώρα, ευθέως, υποστήριξαν ότι η συνέχιση της δίκης θα βλάψει την προεκλογική εκστρατεία και τα ποσοστά του κόμματός τους», είχε δηλώσει επίσης.

Και συνεχίζοντας έλεγε ο Παναγιώτης Φύσσας: «Οι προσβολές που τόσο καιρό υπομένουμε, τόσο εντός του δικαστηρίου από λεγόμενα και χειρονομίες, όσο και εκτός αυτού, με την ανοχή ενός μέρους της ελληνικής κοινωνίας, που δεν έχει καταλάβει το μέγεθος και την απαξία των εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής, πρέπει να σταματήσουν. Και τη στιγμή μάλιστα που αναμένεται η κατάθεσή μου, παλεύουν με κάθε τρόπο να μην ακουστώ μέχρι τις εκλογές, την ίδια στιγμή που οι δολοφόνοι του παιδιού μου κυκλοφορούν ελεύθεροι, βεβηλώνοντας το μνημείο του στο Κερατσίνι, κάνοντας μοτοπορείες στον Πειραιά, τη Νίκαια και τον Κορυδαλλό, πορείες μπροστά από το σπίτι μας, σκορπίζοντας τα μηνύματα μίσους ακόμα και στον δρόμο που χύθηκε το αίμα του παιδιού μου».

«Ο μοναδικός τρόπος για την απόδοση ουσιαστικής δικαιοσύνης είναι η συνέχιση της δίκης αυτής, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες των δολοφόνων του γιού μου. Αυτή πρέπει να είναι η Δικαιοσύνη, αποκομμένη από πολιτικές σκοπιμότητες, και συνεπώς περιμένω τόσο εγώ όσο και η ελληνική κοινωνία ότι θα επιτραπεί, επί τέλους, να πω αυτά που δύο χρόνια από την δολοφονία του Παύλου, πρέπει να ακουστούν», τόνιζε.

Καθυστερήσεις χωρίς λόγο, αλλά με σκοπό

Τελικά, οι μεθοδεύσεις της Χρυσής Αυγής έπιασαν τόπο από ότι φαίνεται μετά και τη νέα αναβολή της κατάθεσης της οικογένειας Φύσσα. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Έδρας, την 16η κατά σειρά, συζητήθηκαν εκ νέου διαδικαστικά ζητήματα, με τη διαδικασία να αναλώνεται στο μεγαλύτερο μέρος της στην ανάγνωση του πολυσέλιδου κατηγορητηρίου από την εισαγγελέα, έπειτα από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης.

Λίγο πριν η εισαγγελέας αρχίσει την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, που αριθμεί πάνω από χίλιες σελίδες, απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις, ενώ το δικαστήριο δεν εισήλθε στη διαδικασία εξέτασης της ένστασης για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που βαρύνει πρωτίστως την ηγετική ομάδα της ΧΑ. Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ζήτησαν να υποβάλουν ένσταση επικαλούμενοι την συνθήκη του Παλέρμο με το σκεπτικό πως δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, διότι δεν έχει προκύψει οικονομικό όφελος στην υπόθεση. Το Δικαστήριο ωστόσο αποφάσισε πως «δεν τίθεται θέμα ένστασης αλλά αφορά την ουσία της υπόθεσης».

Νωρίτερα και ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα για τη διακοπή της δίκης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αποτελεί πολιτικής φύσης επιχειρηματολογία το ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η ποινική δίκη, γιατί βλάπτει πολιτικά τη Χρυσή Αυγή. Επειδή πρόκειται για βουλευτές, θα πρέπει να υπάρχει διακριτική μεταχείριση; Μια τέτοια απόφαση από το δικαστήριο θα μετέτρεπε τα θύματα και τους ενάγοντες σε πολίτες β’ κατηγορίας».

Ο πατέρας του Παύλου Φύσσα πάνω στο αίτημα των έξι βουλευτών τοποθετήθηκε λέγοντας: «Παλεύουν με κάθε τρόπο να μην ακουστώ μέχρι τις εκλογές, την ίδια στιγμή που οι δολοφόνοι του παιδιού μου κυκλοφορούν ελεύθεροι».

Στο μεταξύ, οι συνήγοροι της Χρυσής Αυγής βρήκαν αφορμή να καθυστερήσουν τη σημερινή διαδικασία καταγγέλλοντας επίσης ότι κάποιοι εκ των κατηγορουμένων – οι περισσότεροι από τους οποίους απουσίαζαν όπως το συνηθίζουν – σε διάλειμμα της δίκης δέχθηκαν επιθέσεις με καφέδες  από μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς στο χώρο που κρατούνταν. Οι συνήγοροι έκαναν λόγο για «ψυχολογική πίεση», υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά», καταγγέλλοντας επίσης, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται η δίκη.

«Σας υπενθυμίζω ότι η δίκη διεξάγεται εδώ», ήταν η απάντηση της πρόεδρου Μαρίας Λεπενιώτη, με την υπεράσπιση να επιμένει. Η πρόεδρος απευθυνόμενη στον υπεύθυνο της αστυνομικής φρουράς ζήτησε να λάβουν μέτρα, λέγοντας «αυτά είναι παρατράγουδα, δεν μπορούν να συνεχιστούν αυτά τα πράγματα. Είναι το δεύτερο περιστατικό, να μην υπάρξει τρίτο. Λάβετε τα μέτρα σας».

Αξίζει να σημειωθεί, πως η δίκη των Πυρήνων της Φωτιάς διεξάγεται σε διπλανή αίθουσα αυτής στην οποία εκδικάζεται η  δίκη της Χρυσής Αυγής.