Για «Μαύρο Οκτώβρη» στις φυλακές της χώρας προειδοποίησαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατά την ενημέρωσή της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ads

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι επισήμαναν τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στις περισσότερες φυλακές, σημειώνοντας πως πολλές φορές «αγγίζουν τα όρια της αθλιότητας».

«Η βία μεταξύ των κρατουμένων, οι συνθήκες κράτησής τους και οι διαφορετικές θρησκευτικές αντιλήψεις σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη ασφάλεια δημιουργούν έναν εκρηκτικό μείγμα που θα οδηγήσει σε “Μαύρο Οκτώβρη”. Θα καούν τον Οκτώβρη οι φυλακές θα το δείτε», ανέφερε ο αρχιφύλακας στην ψυχιατρική πτέρυγα Κορυδαλλού και συνδικαλιστής, Αντώνης Αραβαντινός.

Όπως υπογράμμισε με τις παρούσες συνθήκες το κακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί δεν αποσυμπιέζεται με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται και αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα οδηγηθούμε στην έκρηξη. Σχετικά με τις θρησκευτικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κρατουμένων ο Αντώνης Αραβαντινός δήλωσε: «Σε λίγο καιρό θα δείτε να γίνονται συμπλοκές μεταξύ Σιιτών  και Σουνιτών. Έχουν θρησκευτικές διαφορές μεταξύ τους. Ήδη ξεκίνησαν οι κόντρες».

Ads

«Είμαστε εγκαταλελειμμένοι στην κυριολεξία. Είχαμε το τελευταίο διάστημα 110 σημαντικούς ξυλοδαρμούς σωφρονιστικών υπαλλήλων από κρατούμενους, με αποτέλεσμα ένα θάνατο συναδέλφου μας και δύο είναι ανάπηροι στο καροτσάκι», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι περιγραφές των υπόλοιπων εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων που ενημέρωσαν την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι παρουσίασαν και τους αριθμούς που είναι ενδεικτικοί της κατάστασης που επικρατεί. Όπως είπαν ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων ξεπερνά τις 12.500 όταν η συνολική χωρητικότητα που δίνει το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι 9.800 κρατούμενοι.

Στις φυλακές Αλικαρνασσού και του Κορυδαλλού η υπερπλήρωση ξεπερνά το 200%. «Στον Κορυδαλλό αντιστοιχεί ένας σωφρονιστικός υπάλληλος για 400 κρατούμενους που πολλές φορές φτάνουν και τους 500», σημείωσαν μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ενώ ο Αντώνης Αραβαντινός ανέφερε πως «ηΑλβανία με 4.000 κρατουμένους έχει 2.000 υπαλλήλους».

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αναφέρθηκαν και στην πώληση εκτάσεων 730.000 στρεμμάτων των Αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας, κάνοντας λόγο για μια «απαράδεκτη απόφαση». Σημειώνεται πως οι εν λόγω εκτάσεις δόθηκαν από παραχωρητήρια μονών του Αγίου Όρους και ανήκουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης.