Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση για το πακέτο μέτρων των 11,5 δις ευρώ. Τρόικα, κυβερνητικοί εταίροι αλλά προσφάτως και βουλευτές στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα στη κυβέρνηση, ενώ τα ισοδύναμα μέτρα, που θα μετρίαζαν τις αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων κόπηκαν από την τρόικα λόγω «αναξιοπιστίας» όπως δήλωσε το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Ads

 
Το πακέτο έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί, μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως οι όποιες εκκρεμότητες ενδέχεται να κλείσουν σήμερα Κυριακή ή τη Δευτέρα, με τις περικοπές σε συντάξεις και οικογενειακούς προϋπολογισμούς να καλύπτουν τα 7,3 δισ. ευρώ του συνολικού ποσού των 11,5 δισ. 

«Βασική μας επιδίωξη είναι να διαμορφωθεί μία θετική αξιολόγηση από την τρόικα, η οποία θα βεβαιώσει την επαναφορά του προγράμματος εντός τροχιάς και θα οδηγήσει στη χορήγηση της δόσης των 31,5 δις ευρώ», τονίζει στο Βήμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Δεν υπάρχει ήπια προσαρμογή, η προσπάθειά μας είναι τα μέτρα να είναι δίκαια», σημειώνει για το πακέτο των 11,5 δις. 

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ φέρονται να διατηρούν ενστάσεις. Ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής τονίζει πως θα ψηφίσει «τα μέτρα μόνον αν πεισθεί ότι συνιστούν τις τελευταίες θυσίες των Ελλήνων, μέσω και ενός συνολικότερου αναπτυξιακού σχεδίου». 
 
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημειώνει πως θέλει να επιτύχει το κυβερνητικό έργο, «αλλά δεν το στηρίζει άκριτα», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η πολιτική σταθερότητα και η παραμονή της χώρας στο ευρώ εξακολουθούν να αποτελούν την κεντρική του προτεραιότητα.
 
Σχετικά με τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με τα μέτρα, ο Φώτης Κουβέλης τους κάλεσε να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα παραμείνουν στο κόμμα καθώς δεν πρόκειται να τους διαγράψει αν τα καταψηφίσουν.
 
Σημειώνεται πως ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέας Βουδούρης μιλώντας στη Real News τόνισε ότι «δεν θα ψηφίσει οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων», υπογραμμίζοντας πως «τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση δεν συνάδουν με την προγραμματική συμφωνία».
 
Παρά τις όποιες αντιδράσεις το πακέτο φαίνεται πως έχει κλειδώσει και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος
 
Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ την Παρασκευή (7 Σεπτεμβρίου) θα βρεθούν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας. Την ίδια ημέρα ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι.
 
Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο μιας σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών εντός της εβδομάδας, ίσως και τη Δευτέρα, ώστε να παρουσιαστεί το πακέτο μέτρων στους κυβερνητικούς εταίρους. 
 
Σημειώνεται πως στις 9 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με την τρόικα και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες του πακέτου. 

Ads