Να αναλάβουν τις ευθύνες τους ήταν το μήνυμα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη σε Ανδ. Παπαδόπουλο και Γρ. Ψαριανό που στηρίζουν την πρωτοβουλία των «58», κάνοντας παράλληλα λόγο, για «προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό» των συγκεκριμένων στελεχών της ΔΗΜΑΡ. Μιλώντας στο ΣΚΑΙ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αντέξει αν αποδεχτεί την επιβολή και νέων μέτρων. Αναφορικά με το ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ψήφος εμπιστοσύνης θα δινόταν μόνο αν υπήρχε συμφωνία προγραμματικά ενώ απαντώντας ουσιαστικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο τόνισε ότι έχει προσκληθεί από τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Ευρωσοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς, στη σχετική συνδιάσκεψη στη Ρώμη.

Ads

 
Σχετικά με την κίνηση για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ προωθεί τον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. «Δεν μου αρέσει ο όρος Κεντροαριστερά, ανάγεται στο παρελθόν» πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι η Κίνηση των 58 εκ των πραγμάτων βρίσκεται μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Σχολίασε δε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αναλαμβάνει το μονοπώλιο του σοσιαλισμού.
 
Αναφορικά με τη συμμετοχή των Ανδρέα Παπαδόπουλου και Γρηγόρη Ψαριανού στους «58» ανέφερε: «Εμείς διοικητικά μέτρα δεν έχουμε. Διαγραφές δεν κάνουμε. Είναι όμως δική τους υπόθεση να αναλάβουν συγκεκριμένα τη δική τους ευθύνη και να διερωτηθούν: Είναι δυνατόν να είσαι στέλεχος ενός κόμματο και να υπηρετείς το σχέδιο ενός άλλου κόμματος;» ενώ τόνισε ότι αναφορικά με τους «58» η ΔΗΜΑΡ έχει πάρει με πολύ μεγάλη πλειοψηφία τις αποφάσεις της.


 
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Φώτης Κουβέλης ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στη συνδιάσκεψη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που θα διεξαχθεί στο τέλος Φεβρουαρίου στη Ρώμη και θα αποφασισθεί η εκλογική διακήρυξη για τις ευρωεκλογές. Μάλιστα ανέφερε ότι έχει προσκληθεί από τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των ευρωσοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς ενώ υπογράμμισε ότι είναι δεδομένο πως οι ευρωβουλευτές που θα εκλέξει η ΔΗΜΑΡ θα ενταχθούν στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ευρωκοινοβουλίου.
 
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δήλωσε ότι η έξοδος από την κρίση είναι ακόμη μακριά και ανέφερε ότι η δημοσιονομική πολιτική έχει οδηγήσει σε βαθιά ύφεση και σε αδιέξοδα την κοινωνία, τονίζοντας παράλληλα ότι η ΔΗΜΑΡ δεν ζητά εκλογές, αλλά αλλαγή πολιτικής. Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην ανάγκη για χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής και για χρηματοδότηση της αγοράς, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται σε ασφυξία, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης.
 

 
Ερωτηθείς σχετικά με την στήριξη που παρείχε η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση στο παρελθόν, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε «ορθά πράξαμε» επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για μια κίνηση που έγινε από θέση ευθύνης.
 
«Η ΔΗΜΑΡ ήταν το κρίσιμο μέγεθος» τόνισε συμπληρώνοντας ότι εάν δεν στήριζε, δεν θα υπήρχε κυβέρνηση. Όσον αφορά στην αποχώρησή της υποστήριξε ότι «πολύ καλά κάναμε όταν αποχωρήσαμε» και σημείωσε ότι άλλα συμφωνούνταν και άλλα έκανε η κυβέρνηση.
 
Σχετικά με το αν θα στήριζε το ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν είναι ο «εύκολος μπαλαντέρ» και διευκρίνισε ότι το κόμμα είναι αντίθετο στην παρούσα κυβερνητική πολιτική, αλλά και στον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ψήφος εμπιστοσύνης θα δινόταν στον ΣΥΡΙΖΑ εάν υπήρχε συμφωνία προγραμματικά, ανέφερε.