Από εξαιρετικά επιφυλακτικοί έως και κάθετα αντίθετοι στο άμεσο άνοιγμα της αγοράς εμφανίζονται οι επιστήμονες, επικεντρώνοντας στο πρόωρο της σχετικής συζήτησης, με την πανδημία να βρίσκεται σε έξαρση.

Ads

Βατόπουλος: «Αυστηρά επιδημιολογικά, δεν πρέπει να ανοίξουμε τίποτα»

«Η καμπύλη φαίνεται να έχει αυξητική τάση. Σίγουρα, δεν έχει πτωτική τάση» είπε μιλώντας στο Open ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος και πρόσθεσε ότι «η επιδημία είναι σε πλήρη εξέλιξη, είναι δύσκολο να μαζευτεί». Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι «αυστηρά επιδημιολογικά δεν θα έπρεπε να ανοίξουμε τίποτα», ωστόσο, καταλαβαίνει τόσο την ανάγκη του κόσμου να πάρει «ανάσα», καθώς και της κυβέρνησης για ανάταση της οικονομίας.

Συνεχίζοντας ο καθηγητής τόνισε ότι «η επιδημία είναι σε πλήρη εξέλιξη, είναι δύσκολο να μαζευτεί» και πως «το ποσοστό των τεστ που βγαίνει θετικό είναι πολύ υψηλό. Με ανησυχεί αυτό, και δεν γνωρίζω ακριβώς και τον δείκτη R που είναι σίγουρα υψηλός». Μιλώντας για την συνεδρίαση των ειδικών, που θα λάβει χώρα τις επόμενες ώρες, έδωσε το στίγμα λέγοντας: «Ολες οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι δύσκολες».

Ads

Ο κ. Βατόπουλος χαρακτήρισε «πολιτικές αποφάσεις» το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα καταστήματα κι ακολούθως τα σχολεία αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί και να μην υπάρξει θετική ανταπόκριση από την επιτροπή.

«Θα έλεγα να μην ανοίξει τίποτα μέχρι να γίνουν εμβολιασμοί ή να υπάρχουν πολλά rapid test και self test. Μέχρι να στηθούν αυτά τα δύο, είναι πολύ δύσκολο το όποιο άνοιγμα, ωστόσο, υπάρχει και η εξίσου σημαντική παράμετρος, η κοινωνική». Για την μετακίνηση από δήμο σε δήμο είπε ότι «δεν προκρίνονται, γιατί υπάρχει πρόβλημα με τη μεταφορά του ιού σε μια άλλη γειτονιά που ενδεχομένως να έχει χαμηλότερο ιικό φορτίο».

Παυλάκης: Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο γιατρός Γιώργος Παυλάκης. «Κάθε άνοιγμα σημαίνει περισσότερα κρούσματα, γιατί θα είναι περισσότερες οι επαφές» τόνισε μιλώντας στο Mega, κάνοντας έκκληση για συνέχιση των μέτρων του lockdown.

«Ο ιός θα χάσει τον πόλεμο, μακροχρόνια. Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα, πόσες απώλειες θα έχουμε και αν θα τελειώσουμε με το τρίτο κύμα τώρα ή θα πάει μέχρι τον Ιούνιο, και καταστρέψουμε όχι μόνο το Πάσχα, αλλά και όλη τη σεζόν. Μπορούν να ανέβουν περισσότερο τα κρούσματα, θα μπορούσαν να είναι διπλάσια. Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος, μπορεί να γίνουν λάθος κινήσεις», εξήγησε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Αν υπάρχει σχέδιο και γίνει τακτική υποχώρηση σε αυστηρά προδιαγεγραμμένες θέσεις, ώστε να πάμε στην επόμενη γραμμή άμυνας, έχει καλώς», συνέχισε.

Υπογράμμισε, ότι «κάθε άνοιγμα σημαίνει περισσότερα κρούσματα, γιατί θα είναι περισσότερες οι επαφές». «Χρειαζόμαστε να ανοίξουμε τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα για να κλείσουν μετά από δύο εβδομάδες για το Πάσχα; Μπροστά στο στόχο του να σταματήσει το τρίτο κύμα, θα πρέπει να θυσιαστεί. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που θα σκεφτόμουν εγώ. Για τα καταστήματα ή θα γίνει click away και αν αυτό κρατήσει και δεν μας πάρει φαλάγγι ο ιός, συνεχίζουμε με περισσότερο άνοιγμα. Ξέρω τι θα μας κοστίσει το άνοιγμα. Η κυβέρνηση έχει πολύ περισσότερα στο μυαλό της, και έχει και όλη την οικονομία. Η οικονομία θα καταστραφεί αν το άνοιγμα δεν είναι σωστό. Οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες, αλλά δυστυχώς πρέπει να παρθούν», τόνισε ο κ. Παυλάκης.

«Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να δούμε αν μία ή δύο εβδομάδες καθυστέρηση θα κάνουν τελικά τεράστια διαφορά, ή να περιμένουμε να δούμε την κορυφή του κύματος. Πρέπει να παρακολουθούμε τι κάνει ο ιός, και εφόσον βρίσκει καινούργια θύματα, δεν νομίζω ότι πρέπει να του δώσουμε περισσότερους στόχους», είπε ακόμα.

«Ένα προσεχτικό άνοιγμα του εμπορίου είναι πολύ πιο σημαντικό από την εστίαση. Η εστίαση έχει πολλά προβλήματα, δεν νομίζω πως σε αυτή τη φάση μπορεί να ανοίξει. Θα είναι δώρο – άδωρο να ανοίξει και να ξανακλείσει σε μία – δύο εβδομάδες λόγω των πολλών θυμάτων του ιού», σημείωσε ακόμα.

«Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα με το μαχαίρι για να προχωρήσουμε σε άνοιγμα. Αν πέφτει η καμπύλη γρήγορα και γίνει προσεχτικό άνοιγμα του εμπορίου, δεν έχω πρόβλημα, αν αυτό μπορεί να ελεγχθεί και δεν έχουμε συνωστισμό. Μιλάμε για μια θυσία δύο εβδομάδων, και να παρθούν τότε οι αποφάσεις», κατέληξε.

Σαρηγιάννης: Όχι άνοιγμα 5 Απριλίου

Αντίστοιχα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννηςμ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία. «Από άποψη υγειονομικής ασφάλειας, είναι λίγο νωρίς για να ανοίξουν αυτά, δεδομένου και ότι ακόμη δεν έχουμε τα self test και εξοικείωση με αυτά. Εάν ήταν δική μου απόφαση δεν θα προχωρούσα σε άνοιγμα δραστηριοτήτων στις 5 Απριλίου, αλλά στις 12 Απριλίου», σημείωσε.

Πρόσθεσε, ότι «η ανοδική πορεία των κρουσμάτων οφείλεται στην αύξηση κατά 31% της μεταδοτικότητας του ιού από τις μεταλλάξεις που έχουν κυριαρχήσει στην Αττική» τονίζοντας ότι στην Κρήτη αυτό το ποσοστό είναι 100%.

Παράλληλα, προέβλεψε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο στον αριθμό των κρουσμάτων και στη Θεσσαλονίκη καθώς κι εκεί αυξάνεται η μεταδοτικότητα από τις μεταλλάξεις. «Θα μπορούσε ο αριθμός ρεκόρ των κρουσμάτων της Τρίτης (30/3) να είναι απλός ένας σταθμός στην ανοδική πορεία των κρουσμάτων» προειδοποίησε.

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση των διασωληνωμένων τις επόμενες εβδομάδες, λέγοντας ότι «μέχρι τις 25 Απριλίου θα βλέπουμε αύξηση των ανθρώπων που χρειάζονται διασωλήνωση και αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη το υπουργείο Υγείας».

Καταλήγοντας τόνισε πως «θα δούμε αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων από την επόμενη εβδομάδα εάν τηρηθούν τα μέτρα».