Το πιθανολογούμενο κυβερνητικό αδιέξοδο με την κύρωση των τριών μνημονίων της χώρας με τη Βόρεια Μακεδονία από τη Βουλή, φαίνεται να αποτυπώνει εμμέσως η διατύπωση  του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα για το θέμα, στη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων.

Ads

Ο Πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για την τύχη των τριών διεθνών συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και πότε αυτές θα ψηφιστούν και διευκρίνισε ότι αποτελεί ζήτημα της κυβέρνησης και όχι της Βουλής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι … ορατές». Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τασούλα «δεν φαίνεται να είναι στις επείγουσες προετεραιότητες της κυβέρνησης» ενώ φέρεται να συμπλήρωσε πως “Δεν βλέπω να βιάζονται. Δεν έχουν κάποια πρεμούρα”

Κατατέθηκαν αλλά περιμένουν

Τα τρία μνημόνια έχουν ήδη κατατεθεί διαδοχικά στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου στη Βουλή όμως δεν έχουν εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές για συζήτηση και, στη συνέχεια, στην Ολομέλεια. Όπως είναι γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία όταν φτάσουν στην Ολομέλεια ενώ έντονο είναι το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών και η απροθυμία των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας να τα υπερψηφίσουν.

Ads

Παράλληλα, το γεγονός ότι υπάρχει δυστοκία στην εξεύρεση εισηγητή από την πλευρά της ΝΔ έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια αλλά και ειρωνικές αναφορές από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν προσφερθεί να τα  εισηγηθούν.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, ο οποίος σημείωσε ότι από την ψηφοφορία αναμένει «158 συγνώμες» από τη ΝΔ για όσα συνέβησαν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραφε τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κύρωνε στην Ελληνική Βουλή. 

Τα τρία μνημόνια: