Με τσεκούρι έσπασε την αλυσίδα της κατάληψης στο Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις Καρυάς Λευκάδας… ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, σε ένα ακόμη επεισόδιο τραμπουκισμού κατά μαθητών από γονείς, μετά το Γυμνάσιο του Αλίμου.

Ads

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΕΛΜΕ Λευκάδας, «οι εισαγγελείς, η αστυνομία και οι νταήδες “αγανακτισμένοι” γονείς δεν έχουν καμία θέση στο χώρο των σχολείων. Η καταστολή και η επίδειξη πυγμής θα δημιουργήσουν μια οργισμένη νέα γενιά».

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου καταδικάζει το γεγονός και σημειώνει για τη συμπεριφορά του γονέα: «Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου προσερχόμενος στον χώρο και αντικρίζοντας την καλά κλειδωμένη και ασφαλισμένη είσοδο, με εξαιρετικά βίαιο τρόπο έσπασε το λουκέτο παρά τις έντονες εκκλήσεις των καθηγητών του σχολείου να μην προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μαθητές που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πίσω από την πόρτα τρομοκρατημένοι να διασκορπιστούν στον προαύλιο χώρο».

Ads

Αναλυτικά η καταγγελία:

«Οι μαθητικές καταλήψεις, που εκδηλώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε σχολεία της επικράτειας και στη Λευκάδα, ανέδειξαν υπαρκτά προβλήματα που ταλαιπωρούν τα σχολεία. Τα παιδιά είναι πάντα ευαίσθητοι δέκτες της πραγματικότητας.

Θέλουμε ανοιχτά σχολεία. Το κλείσιμο των σχολείων τον προηγούμενο Μάρτη και η παρατεταμένη απουσία από τις τάξεις επηρέασαν αρνητικά τα παιδιά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνονται ώρες μαθήματος τη στιγμή που η λειτουργία των σχολείων είναι επισφαλής λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο, το άνοιγμα ενός σχολείου που τελεί υπό κατάληψη δεν μπορεί να γίνεται με βίαιες μεθόδους, όπως στην περίπτωση του Γυμνασίου – Λ.Τ. Καρυάς, όπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων έσπασε με τσεκούρι (!) την αλυσίδα. Τέτοιες πρακτικές είναι καταδικαστέες. Οι εισαγγελείς, η αστυνομία και οι νταήδες «αγανακτισμένοι» γονείς δεν έχουν καμία θέση στο χώρο των σχολείων. Η καταστολή και η επίδειξη πυγμής θα δημιουργήσουν μια οργισμένη νέα γενιά. Όμως, η κοινωνία έχει ανάγκη από υγιώς σκεπτόμενους, υπεύθυνους πολίτες που θα νοιάζονται για τον συνάνθρωπο και θα υψώνουν το ανάστημά τους στην αδικία. Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να επισημαίνουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν τα σχολεία και δεν βλέπουμε καμία ανταπόκριση από τους υπευθύνους. Οι γονείς θα πρέπει και αυτοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αλήθεια, ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων αν δεν μπορούν να αρθρώσουν έναν στοιχειωδώς διεκδικητικό λόγο; Συμφωνούν με τα πολυπληθή τμήματα και τις ξεχειλωμένες μάσκες;

Θέλουμε σχολεία ανοιχτά αλλά ασφαλή. Θα είναι μεγάλο πλήγμα να κλείσουν τα σχολεία και να καθηλωθούμε πάλι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, μπροστά στους υπολογιστές. Το σχολείο είναι αποκούμπι για τα παιδιά. Θα είναι μεγάλο πλήγμα να πάμε πάλι σε ένα γενικευμένο lockdοwn που θα εκτινάξει την ανεργία και θα οδηγήσει σε φτωχοποίηση ένα μέρος της κοινωνίας. Για να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι πολιτικές οι ευθύνες και όχι ατομικές.

Πρέπει να σταθούμε όρθιοι και απέναντι σε δύο ανορθολογισμούς που μοιάζουν αντίθετοι αλλά αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.  Από τη μία έχουμε να αντιπαλέψουμε τον ανορθολογισμό των συνωμοσιολόγων  και των «ψεκασμένων» που αμφισβητούν ακόμα και την ύπαρξη της πανδημίας και αντιδρούν στη χρήση της μάσκας και από την άλλη τον ανορθολογισμό της κυβέρνησης που νοιάζεται για την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων και αδιαφορεί για τη μόρφωση και την υγεία του λαού.

Η χρήση της μάσκας είναι ένα δευτερεύον μέσο προστασίας που θα έπρεπε να συνδυάζεται με το πρωτεύον μέτρο προστασίας που είναι η τήρηση των αποστάσεων. Το Υπουργείο Παιδείας έχει ευθύνες που δεν προχώρησε στο σπάσιμο των τμημάτων το καλοκαίρι. Το ξαναλέμε. Αυτή τη στιγμή, στη Λευκάδα, λειτουργούν τμήματα με 26 παιδιά. Θα μείνουν ως έχουν;

Δωρεάν, μαζικά τεστ διάγνωσης του ιού δεν γίνονται. Αν αρρωστήσεις θα πρέπει να πας σε ιδιώτη, να πληρώσεις 130 ευρώ.

Οι καθαρίστριες δεν επαρκούν για τον σωστό καθαρισμό των σχολείων. Τα σχολεία πρέπει να καθαρίζονται τόσο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων όσο και μετά τη λήξη του ωραρίου. Όποιος ισχυριστεί ότι αυτό γίνεται, απλά ψεύδεται. Κάθε σχολική μονάδα θα έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον μια καθαρίστρια πλήρους ωραρίου. Οι συμβάσεις των καθαριστριών για τρίωρη απασχόληση πρέπει να αλλάξουν άμεσα για όλες τις καθαρίστριες.

Όσο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, θυμίζουμε ότι η Υπουργός Παιδείας τον Απρίλη μιλούσε για άμεση επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών. Έχουμε φτάσει στα τέλη του Σεπτέμβρη και όσο την είδατε εσείς την επιμόρφωση άλλο τόσο την είδαμε και εμείς. Και βέβαια ούτε κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό για τηλεκπαίδευση παράχθηκε όλο αυτό το διάστημα. Το Υπουργείο Παιδείας βρήκε την ανέξοδη και ευφάνταστη λύση της ζωντανής αναμετάδοσης του μαθήματος της τάξης. Δηλαδή, ο εκπαιδευτικός θα μιλά με τη μάσκα και η φωνή του θα αναμεταδίδεται από ένα τάμπλετ, που θα είναι τοποθετημένο πλησίον του, στο τάμπλετ του μαθητή που θα βρίσκεται σπίτι του. Κάθε τόσο ο εκπαιδευτικός θα ανοιγοκλείνει την αναπαραγωγή του ήχου για να μη μεταδοθεί και ο διάλογος με τους μαθητές που θα βρίσκονται στην τάξη. Προφανώς όλη αυτή η διαδικασία αποτελεί παρωδία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και δεν θα έχει μαθησιακά οφέλη.

Ιδού, λοιπόν, ποιος θα κρατήσει τα σχολεία κλειστά μόλις εμφανιστούν κρούσματα του ιού: η κυβέρνηση. Χρήματα για τους μεγαλοκαναλάρχες, για να δείχνουν τα σεξιστικά τηλεσκουπίδια τους, υπάρχουν, όχι όμως για την παιδεία.

Διεκδικούμε:

– 15 μαθητές ανά τμήμα

– μόνιμο, πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας

– διενέργεια δωρεάν τεστ ανίχνευσης του ιού και τεστ αντισωμάτων

– σε καμία περίπτωση να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά

– όχι στο σχολείο του Μεγάλου Αδελφού

– όχι στους αναπληρωτές τρίμηνων συμβάσεων

– ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.».

Η καταγγελία του Συλλόγου Διδασκόντων:

«Ανακοίνωση – Καταγγελία

Ο Σύλλογος διδασκόντων του Γυμνασίου & Λ.Τ. Καρυάς καταδικάζει απερίφραστα το γεγονός που έλαβε χώρα στην κύρια είσοδο του σχολείου το πρωί της 22ας Σεπτεμβρίου του 2020 κατά τη διάρκεια της κατάληψης της σχολικής μονάδας από τους μαθητές.

Συγκεκριμένα: Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου προσερχόμενος στο χώρο και αντικρίζοντας την καλά κλειδωμένη και ασφαλισμένη είσοδο, με εξαιρετικά βίαιο τρόπο έσπασε το λουκέτο παρά τις έντονες εκκλήσεις των καθηγητών του σχολείου να μην προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μαθητές που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πίσω από την πόρτα τρομοκρατημένοι να διασκορπιστούν στον προαύλιο χώρο.

Πάγια θέση του εκπαιδευτικού κόσμου είναι ότι ζητήματα που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να αντιμετωπίζονται με παιδαγωγικό και δημοκρατικό τρόπο από τους αρμόδιους φορείς.

Ο Σύλλογος διδασκόντων του Γυμνασίου & Λ.Τ. Καρυάς Λευκάδας.».