Τέλος στη διαμάχη που έχει δημιουργηθεί μεταξύ κύβερνησης και δικαςτών επιχείρησε να βάλει, σε αυστηρό ωστόσο τόνο, ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρίου.

Ads

Στην μικρής διάρκειας ομιλία του, ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός εξέφρασε την ευχή να είναι η τελευταία φορά που γίνονται παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, λέγοντας:

«Δεν κρυπτόμεθα πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. Δεν εφαρμόζουμε το δίκαιο του ισχυροτέρου. Και δεν δεχόμαστε υποδείξεις. Ας είναι αυτή η τελευταία φορά που γίνονται επεμβάσεις στο έργο της Δικαισύνης. Θα είμαστε αυστηρά προσηλωμένοι στο έργο μας και στο καθήκον μας. Είναι μία δύσκολη περίοδος και οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος μας. όσον αφορά το πόθεν έσχες, δηλώνουμε ότι δικαστές και εισαγγελείς υποβάλλουμε ανελλειπώς δηλώσεις πόθεν έσχες. Σε λίγες ημέρες άλλωστε θα δημοσιευθεί και η απόφαση για να λήξει δια παντός το θέμα. Και ας αντιληφθούν όλοι ότι δεν είμαστε εκτός νόμων στη δικαιοσύνη».

Χαμηλούς τόνους κράτησε και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η οποία σημείωσε με δηκτικό τρόπο και λύπη ότι η συνέλευση των δικαστών έγινε αρένα αντιπαραθέσεων.

Ads

«Θα ήθελα σε αυτό το τραπέζι να καθόμασταν όλοι μαζί και στη μέση να είχαμε την δικαιοςύνη, ψάχνοντας λύσεις. Γιατί η δικαιόσυνη είναι ιδέα», είπε με νόημα η κ. Δημητρίου, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ένωσης, Χριστόφορος Σεβαστίδης, έκανε λόγο για κατασυκοφάντηση των δικαστών από την πλευρά της κυβέρνησης, με μοναδικό στόχο την απαξίωση τους.

«Στην Ελλάδα το κακό με τέτοιου είδους δηλώσεις έχει παραγίνει. Δεν υπαρχει αντίστοιχο παράδειγμα που μπορώ να δώσω σε διεθνές επίπεδο με όςα συνέβησαν αυτή τη χρονιά στη χώρα μας με αποκορύφωμα την κρίση του καλοκαιριού. Είχαμε δεκάδες δηλώσεις υπουργών που με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις. Είτε χλεύαζαν, είτε μας κατηγόρησαν ανοιχτά ότι είμαστε γραφείο Τύπου της αντιπολίτευσης. Δεν πρόκειται φυσικά για κριτική δικαστικών αποφάσεων η οποία είναι θεμιτή, αλλά και αναγκαία. Επρόκειτο για εσκεμμένη στρέβλωση της πραγματικότητας, για συκφαντίες, για μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοςύνης και των λειτουργών της, διότι οι αποφάσεις τους δεν εξυπηρετούσαν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Το δικαστικό σώμα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια, ούτε θα γίνει μέρος του προβλήματος. Δεν θα αφήνουμε όμως αναπάντητες τις προκλήσεις», είπε ο κ. Σεβαστίδης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα του πόθεν έσχες και στην κόντρα των δύο εξουσιών.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα ότι οι δικαστές αρνούνται να υποβάλλουν δηλώσεις. Επρόκειτο για εκστρατεία κατασυκοφάντησης σε βάρος του δικαστικού σώματος εδώ και πολλά χρόνια. Υποβάλλουμε δηλώσεις εδώ και 20 χρόνια».