Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος δήλωσε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί παρά το αίτημα του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος έκανε λόγο για ανεπάρκεια του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Οι παραιτήσεις του ΔΣ ζητούνται όχι μόνο για το ζήτημα του διαγωνισμού, αλλά για  τη μη αποπομπή του διευθυντή Θ. Παπαδημητρίου και για την άρνηση οικονομικού ελέγχου», ανέφερε.

Ads

Μιλώντας στον Σκάι ο Θανάσης Γιαννόπουλος τόνισε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί και κάλεσε τον Παύλο Πολάκη να βρει άλλη διαδικασία για να τους αντικαταστήσει. Παράλληλα υποστήριξε πως οι λόγοι που τους ζητούνται οι παραιτήσεις είναι αβάσιμοι και σημείωσε πως υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού για τις προσλήψεις στις ΜΕΘ. Όπως είπε το ΚΕΕΛΠΝΟ και όχι το υπουργείο έπρεπε να αναρτήσει τον προσωρινό πίνακα των προσλήψεων και παρανόμως ο Παύλος Πολάκης πήρε τους προσωπικούς φακέλους. Δεν είναι υπαιτιότητα του οργανισμού η καθυστέρηση στη στελέχωση των μονάδων εντατικής θεραπείας, είναι υπαιτιότητα των υπουργών.

Από την πλευρά του ο Παύλος Πλάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, σημείωσε πως «το  ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ένας εποπτευόμενος οργανισμός του υπουργείου Υγείας, δεν είναι κράτος εν κράτει, να πάψει να λειτουργεί σαν παρακράτος».

Σημειώνεται πως μεταξύ άλλων η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ διώκεται ποινικά για τα μαύρα ταμεία του Κέντρου σχετικά με τις διαφημιστικές καμπάνιες την περίοδο 2011-2013. Βάσει των στοιχείων από την έρευνα των Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας το ΚΕΕΛΠΝΟ σπατάλησε σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ για καμπάνιες, για τις οποίες μάλιστα δεν είχε αρμοδιότητα υλοποίησης, χρήματα τα οποία δόθηκαν σε μέσα ενημέρωσης, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες επικοινωνίας. Διώξεις για την υπόθεση των μαύρων ταμείων ασκήθηκαν σε βάρος του Διευθυντή και μελών του διοικητικού συμβουλίου κατά την ελεγχόμενη περίοδο. Οι εμπλεκόμενοι διώκονται για το αδίκημα της απιστίας, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Ads

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε πως η παραίτηση του προέδρου ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΔΣ ζητούνται όχι μόνο για το ζήτημα του διαγωνισμού, αλλά και για τη μη αποπομπή του διευθυντή Θ. Παπαδημητρίου και για την άρνηση οικονομικού ελέγχου. «Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα… αυτά που ήξεραν τόσα χρόνια, τελειώσανε… είναι η πρώτη φορά που υπάρχει πολιτική εντολή στο ΚΕΕΛΠΝΟ να χρησιμοποιήσει για το διαγωνισμό τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, ζητήσαμε να τοποθετηθούν με αξιοκρατικό τρόπο γιατί εμείς δε θέλουμε να υιοθετήσουμε τη “νομιμότητα” των προηγούμενων, θέλουμε μια νέα νομιμότητα με βάση την αξιοκρατία», τόνισε και πρόσθεσε:

«Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον μηχανισμό που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια μες στο ΚΕΕΛΠΝΟ, χοροστατούντος του κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος διώκεται μάλιστα, δεν κάνουν πάντα κουμάντο οι διοικήσεις σ αυτό το κράτος που παραλάβαμε, υπάρχουν μηχανισμοί…γι’ αυτό και το ελέγξαμε και εντοπίσαμε τα λάθη. Δε θέλουν να χάσουν τα προνόμια που είχαν τόσα χρόνια, αλλά αυτό τελείωσε». Ερωτηθείς για τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Γιαννόπουλο, ο Π. Πολάκης είπε πως σαφέστατα είναι ανεπαρκής, αφού δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Υπενθυμίζεται πως, με απόφαση του, το υπουργείο υγείας ζητά τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ που ορίζονται από το Υπουργείο. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Πολάκης, στο λογαριασμό του στο facebook, να οι παραιτήσεις ζητούνται ώστε να οριστούν νέα μέλη και να ξεκινήσει η «έναρξη της κάθαρσης στον οργανισμό με ταυτόχρονη αναδιοργάνωση της λειτουργίας του».

Οι λόγοι της απόφασης που κοινοποιήθηκε χθες στα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ με αρ. πρ. οικ.  1749 :

α) Την διατήρηση στη θέση του του γενικού Διευθυντή του  ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρου Παπαδημητρίου ο οποίος υπηρετεί από θέση υψηλής διοικητικής ευθύνης παρόλο που «έχει αμετακλήτως παραπεμφθεί για κακουργηματικού χαρακτήρα αξιόποινες πράξεις της απάτης από κοινού και κατά μόνας, τελεσθείσης κατ’ εξακολούθηση συνολικού οφέλους και αντίστοιχης ζημίας υπερβαίνουσας το ποσόν των 150.000 ευρώ σε βάρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Ελληνικού Δημοσίου». Ενώ χρεώνεται με άρνηση διενεργούμενων ελέγχων καθώς και «σαφείς ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες για ποσά που διατέθηκαν παράνομα από το ΚΕΕΛΠΝΟ ύψους 1.410.000 ευρώ περίπου και 2.970.000 με αδιαφανείς διαδικασίες συλλογής προσφορών. Από αυτές ποσό 1.500.000 ευρώ  για προβολή διαφημιστικών σποτ από ΜΜΕ, χωρίς να γίνει πρόβλεψη δωρεάν μετάδοσης μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου και  χωρίς υποβολή αιτημάτων προς το ΕΣΡ.

β) Άρνηση συνεργασίας του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ στη διενέργεια ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.) και παράλειψη χορήγησης στοιχείων για τον έλεγχο της ταμειακής διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

γ) για την αδυναμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων σε συνέχεια σωρείας παρατυπιών σε 88 ελεγχόμενες αιτήσεις σύμφωνα με την υπ. Αρ. πρω. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ.17/605/27-1-2016 απόφαση της επιτροπής του υπ. Αρ. 33/2006 Πράξης υπουργικού Συμβουλίου για την εφαρμογή των κανόνων περί προσλήψεων στο δημόσιο. Με αποτέλεσμα την παράλειψη πέραν κάθε εύλογου χρονικού ορίου κάλυψης των θέσεων 100 ιατρών Π.Ε. και 400 νοσηλευτών Π.Ε., Τ.Ε., και Δ.Ε. των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας…