Για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική προεδρία της Ε.Ε, τις προτεραιότητες που έχει θέσει καθώς και το κλίμα αμφισβήτησης που τροφοδοτείται κυρίως από τον γερμανικό Τύπο, μιλούν στο Tvxs, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων-Πράσινων Νίκος ΧρυσόγελοςΤης Κατρίν Αλαμάνου.

Ads

 
«Καμία προεδρία, ούτε κατά το παρελθόν», πριν δηλαδή τη συνθήκη της Λισαβόνας, «δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών πραγμάτων», δηλώνει στο Tvxs η ευρωβουλευτής Άννυ Ποδηματά. Όπως εξηγεί, «εξ αντικειμένου οι προεδρίες έχουν κατά βάση έναν ρόλο σύνθεσης διαφορετικών απόψεων, και μεταξύ κυβερνήσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου και μεταξύ των διαφορετικών θεσμικών οργάνων κυρίως του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου».

image
Άννυ Ποδηματά, Φωτογραφία: annipodimata.gr
 
Σε ό, τι αφορά τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, σημειώνει πως αυτές «εντάσσονται στη γενικότερη ευρωπαϊκή στρατηγική αυτού του διαστήματος» καθώς «και η καταπολέμηση της ανεργίας και η ανάπτυξη είναι προτεραιότητες που έχουν οριστεί ως τέτοιες στη φάση της κρίσης που διανύουμε σήμερα, που έχουμε ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο σταθεροποίησης, κατά κάποιο τρόπο, της ευρωζώνης και των χρηματοπιστωτικών αγορών».
 
Είναι υψίστης σημασίας, προσθέτει η ευρωβουλευτής, «να προσπαθήσει η ελληνική πλευρά ώστε να συγκλίνουν οι διαφορετικές απόψεις και να υπάρξουν κάποια χειροπιαστά αποτελέσματα. Γιατί μιλάμε όλοι για την ανάπτυξη, αλλά σε επίπεδο αποφάσεων και πράξεων έχουν γίνει από ελάχιστα έως μηδαμινά πράγματα». Όπως εξηγεί, «χρειάζονται επιχειρήματα που να απαντούν και στους μεν και στους δε. Και στους νότιους που υποφέρουν κατεξοχήν αλλά και στους βόρειους, που μπορεί να μην υποφέρουν σήμερα τόσο, για παράδειγμα η Γερμανία, αλλά πρέπει να εξηγηθεί στις χώρες  αυτές και στο εκλογικό κοινό τους ότι μεσοπρόθεσμα είναι τορπίλη και για δικό τους συμφέρον».
 
Πολύ σημαντικό είναι και το ζήτημα για την προώθηση της «τραπεζικής ένωσης, που το παραλαμβάνει η ελληνική προεδρία και θα κληθεί να διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σημειώνει η Άννυ Ποδηματά.
 
Για τις αναφορές του γερμανικού Τύπου, η ευρωβουλευτής εκτιμά ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα αναπαράγουν «τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που υπήρχαν ανεξαρτήτως προεδρίας σε όλα τα προηγούμενα στάδια της κρίσης, σε σχέση με τους Έλληνες, όλο αυτό το κομμάτι του ευρωπαϊκού λαϊκισμού. Γιατί μπορεί να έχουμε εδώ μακρά παράδοση λαϊκισμού αλλά δεν έχουμε και την αποκλειστικότητα».

«Η Ελλάδα έχει ασκήσει τέσσερις φορές στο παρελθόν την προεδρία της Ε.Ε, όλες –και αυτό δεν το λέω από εθνικό πατριωτισμό, το λέω επειδή αυτό είναι αποδεδειγμένο και αναγνωρισμένο από παντού- πολύ επιτυχημένες. Ένα είναι αυτό και είναι κληρονομιά μας», τονίζει η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Ads

Σε ερώτηση για το αν η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να προβάλει τη σταθερότητα στο εσωτερικό στη διάρκεια της προεδρίας, η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου απαντά: «Όταν θα έρθει η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα που θα ανοίξει τον Απρίλιο, είναι σαφέστατο ότι εάν η Ελλάδα έχει τρέξει με σοβαρότητα και συνέπεια την προεδρία της, θα έχει αποκομίσει οφέλη ως προς το περιβάλλον που θα έχει διαμορφωθεί έως τότε, όταν θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις σε σχέση με την ελληνική υπόθεση».
 
«Αυτό όμως για να γίνει», συμπληρώνει η Άννυ Ποδηματά, «θα πρέπει πρώτα απ’ όλα εσωτερικά να αντιληφθούμε τη σημαντικότητα του πράγματος. Αντί να πυροβολούμε ο ένας τον άλλον, να συμφωνήσουμε ότι η προεδρία δεν είναι ένα διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι ένα διακύβευμα για τη χώρα που αφορά την κοινωνία στο σύνολό της».
 
Χρυσόγελος: Η κυβέρνηση θα το διαχειριστεί επικοινωνιακά για τις εκλογές

«Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να έχει μια υπεραξία επικοινωνιακή, δηλαδή να προβάλει το ότι διαχειρίζεται την προεδρία και να κερδίσει πόντους στο εκλογικό παιχνίδι», αναφέρει στο Tvxs ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινο, Νίκος Χρυσόγελος.

image
Νίκος Χρυσόγελος. Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου/FosPhotos
 
Όπως εκτιμά ο ίδιος, η κυβέρνηση «δεν έχει κάποια στρατηγική. Η προεδρία προϋποθέτει έναν διάλογο με την κοινωνία των πολιτών. Κάτι τέτοιο δεν έχει υπάρξει. Θα έπρεπε να έχει προηγηθεί ένα εξάμηνο πριν μία συζήτηση ουσιαστική με τους φορείς, την αυτοδιοίκηση κλπ και με τη συμμετοχή και ευρωπαϊκών φορέων».
 
Για τις αναφορές γερμανικών κυρίως ΜΜΕ, περί κυβερνητικής αστάθειας στη χώρα και σεναρίων περί «Grexit», o N. Χρυσόγελος σημειώνει ότι πέραν των λαϊκίστικων δημοσιευμάτων, «πρόκειται για μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να κρύφτεί. Δεν μπορεί κανείς να κρύψει ότι η κυβέρνηση είναι ασταθής ή ότι δεν υπάρχει σχέδιο το οποίο συμβάλλει σε μια ισόρροπη μεταρρύθμιση της χώρας». Τo «Grexit» από την άλλη, «δεν έχει ποτέ φύγει από την επικαιρότητα, όσο δεν υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος» συμπληρώνει.
 
Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής και 4ος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωκοινοβουλίου, τονίζει πως η ελληνική προεδρία θα έπρεπε να ανοίξει μια συζήτηση «για το ποια Ευρώπη μιλάμε», κάτι που όπως λέει, δεν πρόκειται να το κάνει, καθώς«δεν έχει κάποιο όραμα σε σχέση με την Ευρώπη, είναι διαχειριστική». Επίσης σημειώνει ότι «ως Πράσινοι έχουμε προτείνει να υπάρξει μία νέα συνθήκη η οποία θα διαμορφωθεί μέσα από μία συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπροσώπων των εθνικών Κοινοβουλίων και της κοινωνίας των πολιτών, έτσι ώστε να πάμε σε μία πιο δημοκρατική Ευρώπη να ενισχύσουμε την κοινωνική της διάσταση και τη διάσταση της αλληλεγγύης και να υπερβούμε τη διακρατική συνεργασία που είναι σήμερα η Ευρώπη».
 
Για την προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας σχετικά με την ανεργία, ο Ν. Χρυσόγελος επισημαίνει πως «η Ελλάδα δεν έχει στρατηγική για την απασχόληση». «Δηλαδή, πώς μπορεί να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα όταν η ίδια δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική επί του θέματος;», διερωτάται. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «εδώ και δύο χρόνια λέγονται πάρα πολλά, αλλά στην πραγματικότητα έχουν γίνει ελάχιστα. Απόδειξη, ότι ο προϋπολογισμός με ομόφωνη γνώμη και των 28 κυβερνήσεων για την απασχόληση των νέων διαθέτει ένα πάρα πολύ μικρό ποσό, της τάξεως των 6 δισ. ευρώ. Αυτό όμως είναι ευθύνη του Συμβουλίου που περιόρισε ένα φιλόδοξο σχέδιο σε ένα σχέδιο το οποίο δεν βοηθάει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σήμερα».
 
«Σε αυτό θα μπορούσε πράγματι να ανοίξει μια κουβέντα για επιπλέον χρηματοδότηση στην απασχόληση των νέων και για τη χρήση και άλλων εργαλείων», συμπληρώνει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων. Ακόμη, τονίζει ότι «στη διάρκεια της προεδρίας, η κοινωνία των πολιτών και οι πολιτικοί φορείς πρέπει να παρουσιάσουν τη δική τους πρόταση. Και αυτό είναι κάτι που οι Ευρωπαίοι Πράσινοι θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε μέσα από εκδηλώσεις στην Ελλάδα».
 
Επίσης, σημειώνει ότι «δεν ανοίγει στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας μια συζήτηση, όπως αυτή που γίνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την αξιολόγηση των πολιτικών εν μέσω της κρίσης, ποιες ήταν οι λάθος στρατηγικές, ποια λάθη έκανε η τρόικα κλπ». Όπως εκτιμά, «αυτό θα έπρεπε να γίνει, θα ήταν μια ευκαιρία η Ελλάδα να ανοίξει έναν πολιτικό διάλογο και αυτό θα  βοηθούσε και την ελληνική και την ευρωπαϊκή κοινωνία. Εμείς πάντως θα το ανοίξουμε το θέμα ως Οικολόγοι Πράσινοι».

Τέλος, αναφέρει ότι «υπάρχουν και κάποια σημαντικά επιμέρους θέματα για τα οποία υπάρχει κίνδυνος η ελληνική προεδρεία να εκταθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς δεν είναι καθόλου προετοιμασμένη». Μεταξύ άλλων, πρόκειται για «το θέμα της εισαγωγής τριών νέων ποικιλιών μεταλλαγμένου καλαμποκιού, για τα οποία η Κομισιόν πρότεινε να δοθεί η έγκριση με περιθώριο ως την 7 Φεβρουαρίου. Αν δεν έχει παρθεί μέχρι τότε αρνητική απόφαση, το θέμα γυρνάει στην Επιτροπή και δεν αποκλείεται αυτή να δώσει οριστικά την έγκριση».