«Η δημοσιονομική προσαρμογή της τελευταίας τετραετίας βασίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι έπρεπε σε αύξηση της φορολογίας, η οποία οδήγησε σε σημαντική επιβάρυνση των φορολογουμένων, ιδιαίτερα των ειλικρινών», δηλώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Παράλληλα αναφέρεται στις εκλογικές αναμετρήσεις του νέου έτους, σημειώνοντας ότι οι θετικές προβλέψεις για την οικονομία μπορεί αποδυναμωθούν. Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κάνει λόγο για κινδυνολογία και προσπάθεια εξωραϊσμού της κυβέρνησης.

Ads

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», τονίζειπως είχε προτείνει η δημοσιονομική προσαρμογή να επιτευχθεί κατά 2/3 από τον περιορισμό των δαπανών και κατά 1/3 από αύξηση των εσόδων με πάταξη της φοροδιαφυγής.

Όπως επισημαίνει, «αυτό όμως, δυστυχώς, δεν επετεύχθη και έτσι σε μία περίοδο μεγάλης και ταχείας πτώσης των εισοδημάτων καλούνται οι συνεπείς φορολογούμενοι να επωμιστούν ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος της προσπάθειας».

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη. Ωστόσο, σημειώνει  ότι το 2014 είναι έτος εκλογικών αναμετρήσεων και οι θετικές προβλέψεις μπορεί να «αποδυναμωθούν, αν δεν ακυρωθούν», σε περίπτωση που η πολιτική αντιπαράθεση οξυνθεί περαιτέρω και η πόλωση κορυφωθεί, εντείνοντας την αβεβαιότητα.

Ads

«Απομένει να πορευτούμε ακόμη το δύσκολο “τελευταίο μίλι”. Η σταθεροποίηση που καταγράφεται είναι ακόμη εύθραυστη. Αποτελεί επομένως εθνική ανάγκη να διαφυλαχτούν όσα έχουμε ήδη πετύχει με τεράστιο κοινωνικό κόστος, να αποτραπούν οπισθοδρομήσεις και να σιγουρέψουμε την οικονομική προοπτική της χώρας», εκτιμά ο Γ. Προβόπουλος.

Παπαδημούλης: Οι τραπεζίτες κάνουν πολιτική…

«Προβόπουλος: εξωραϊσμός της Κυβέρνησης και κινδυνολογογία εν όψει εκλογών. Οι τραπεζίτες κάνουν πολιτική. Και οι πολίτες όμως, καταλαβαίνουν…», αναφέρει ο βουλευτής του  ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο Twitter, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Γιώργου Προβόπουλου.