Τα αρχεία της παλιάς αλλά και της νέας λίστας Λαγκάρντ προβλήθηκαν κατ’ αντιπαραβολή την Τρίτη στο Ειδικό Δικαστήριο, όπου εκδικάζεται η υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. 

Ads

Οι δικαστές, με τη βοήθεια του πραγματογνώμονα Απόστολου Δελτσίδη, είδαν ότι τα αρχεία στην νέα λίστα που εστάλη από τη Γαλλία ήταν 2062, ενώ αντιθέτως στην παλιά ήταν 2059.

Από τον κ. Δελτσίδη ζητήθηκε να εντοπίσει στη λίστα αρχεία με την ένδειξη «Παπακων». Βρέθηκαν δύο, τα οποία δεν είχαν σχέση με τον κατηγορούμενο . Όταν, όμως, ζητήθηκε να γίνει αναζήτηση με το όνομα «Παπακωνσταντίνου», βρέθηκαν δύο αρχεία με το συγκεκριμένο επώνυμο, τα οποία αφορούν συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Με τον όρο “KOZANH” εντοπίστηκαν πέντε αρχεία για τα οποία επίσης επισημάνθηκε ότι δεν ανοίχτηκαν τη νύχτα που ο πρώην υπουργός φέρεται να παρέλαβε τη λίστα Λαγκάρντ.

Ads

Από την πλευρά της, η Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου ζήτησε να ανοιχτούν και να προβληθούν όλα τα αρχεία τα οποία, βάσει των εγκληματολογικών ερευνών, είχαν ανοιχθεί από διάφορους χρήστες.

Από την έρευνα προέκυψε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου είχαν ανοιχτεί 24 αρχεία τα οποία παρουσιάστηκαν ένα – ένα στο δικαστήριο. Η υπεράσπιση επισήμανε ότι από την αναζήτηση με το όνομα Παπανδρέου εντοπίζονται 13 αρχεία, αλλά ανοίχτηκαν μόνο τα τρία.

«Ούτε στις ΗΠΑ δεν γίνονται τέτοια πράγματα», σχολίασε με χιούμορ ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Νικόλαος Πάσσος.

Κατέθεσε η συνεργάτης του Ι. Διώτη

Εν τω μεταξύ, στο δικαστήριο κατέθεσε την Τρίτη και η δικηγόρος Γαλάτεια Μανέ, ειδική συνεργάτης του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη.

Η μάρτυς εργάστηκε στο γραφείο του κ. Διώτη στο χρονικό διάστημα 17 Ιουνίου 2011 – 8 Αυγούστου 2012 και όπως κατέθεσε λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Διώτη, της ζήτησε να μεταφέρει το περιεχόμενο του στικ σε άλλο. Τότε, πήγε η ίδια σε ένα κατάστημα «Πλαίσιο», το οποίο ήταν απέναντι από το γραφείο του κ. Διώτη και αγόρασε ένα στικάκι και ακολούθως, πήγε η μάρτυς στο γραφείο τού τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ και σε φορητό υπολογιστή ο οποίος ήταν πάνω στο γραφείο του έκανε την αντιγραφή από το ένα στικάκι στο άλλο.

Σε ερωτήσεις του προέδρου του δικαστηρίου, Νικόλαου Πάσσου, η μάρτυς απάντησε ότι δεν είδε το περιεχόμενο που μεταγράφηκε, αλλά και πως ο κ. Διώτης δεν της είπε τι αφορούσε, ούτε της έδωσε εντολή να διαγράψει το περιεχόμενο κάποιου από τα δύο στικ.

Αντίθετα από ό,τι είχε υποστηρίξει ο κ. Διώτης, δηλαδή ότι η κ. Μανέ κατέστρεψε το περιεχόμενο του στικ, η μάρτυς τόνισε στην κατάθεσή της πως δεν έκανε κάτι τέτοιο.
Είπε ακόμη ότι δεν γνωρίζει εάν κάποιο στικάκι έστειλε ο κ. Διώτης σε άλλο, τρίτο πρόσωπο, αλλά ούτε -όπως κατέθεσε- σε όλο το διάστημα που ήταν στο πλευρό του στο ΣΔΟΕ έγινε ποτέ αναφορά στη λίστα Λαγκάρντ.

Σε ερώτηση των συνηγόρων εάν γνωρίζει την ημέρα της μεταγραφής να συναντήθηκαν οι κύριοι Διώτης και Βενιζέλος, η μάρτυς απάντησε αρνητικά. Είπε, πάντως, ότι σε μεταγενέστερο διάστημα από εκείνο της μεταγραφής στα δύο στικάκια, ο κ. Διώτης τη ρώτησε πώς γίνεται διαγραφή στον υπολογιστή.