Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, Σεν Ντανιάνγκ, εμφανίστηκε προβληματισμένος την Πέμπτη για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διακόψει τις διαδικασίες της ιδιωτικοποίησης στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, τη στιγμή που ο κινεζικός όμιλος Cosco ήταν υποψήφιος για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

Ads

«Σκοπεύουμε να ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών στη Ελλάδα, ανάμεσά τους και της Cosco», δήλωσε ο Σεν Ντανιάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εμπορίου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti, ο επικεφαλής των ρωσικών κρατικών σιδηροδρόμων, Βλαντίμιρ Γιακούνιν, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αναζητήσει διαφορετικές εκδοχές συνεργασίας, σε περίπτωση, που ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις μεταφορικών εταιρειών της Ελλάδας.

«Εάν αποφασιστεί να συνεχιστούν (οι ιδιωτικοποιήσεις), θα συμμετάσχουμε. Εάν αποφασιστεί να μη γίνει η ιδιωτικοποίηση, θα δούμε πώς η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναπτύξει τις σιδηροδρομικές της εταιρείες και εάν μπορεί εδώ να εμφανιστεί δυνατότητα για κοινή συνεργασία», δήλωσε ο Γιακούνιν, ο οποίος είναι στενός φίλος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ads