Δυσκολία στη διαδικασία του εμβολιασμού αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας στην επαρχία, οι οποίοι καλούνται να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν σε ένα εμβολιαστικό κέντρο, δεδομένου ότι 390 εμβολιαστικά κέντρα από τα 1018 που έχουν σχεδιαστεί για όλη την επικράτεια είναι σε λειτουργία αυτήν τη στιγμή.

Ads

Για παράδειγμα, στο νομό Άρτας λειτουργούν δύο εμβολιαστικά κέντρα για την ώρα, όπως και σε όλο τον νομό Τρικάλων λειτουργούν δύο εμβολιαστικά κέντρα, ένα στο Νοσοκομείο Τρικάλων και ένα στο Κέντρο Υγείας Πύλης, ενώ o αρχικός σχεδιασμός προβλέπει 12 εμβολιαστικά κέντρα στον νομό.

Αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι κυρίως των απομακρυσμένων χωριών να μην προσέρχονται τελικά στα ραντεβού λόγω της μεγάλης απόστασης σε συνδυασμό με το κρύο και τις καιρικές συνθήκες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως από την 6η δόση των εμβολίων που προμηθεύτηκαν, εμβολιάστηκαν και εκατό νεαροί σπουδαστές της Σχολής Μόνιμων Υπαξιωματικών των Τρικάλων, παρότι έχει ανακοινωθεί πως οι ανεκμετάλλευτες δόσεις κατευθύνονται στον στρατό και στην αστυνομία κτλ, έτσι δεν ήταν λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν γιατί δεν προηγήθηκαν οι εκπαιδευτικοί ή οι ευπαθείς ομάδες.

Ads

Όπως σημείωνε πριν από λίγες ημέρες και ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ: «Στον νομό Λάρισας, ηλικιωμένοι που μένουν στα Φάρσαλα καλούνται να εμβολιαστούν στην Ελασσόνα, 90 χιλιόμετρα μακριά». Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο κάποιοι γηραιότεροι συμπολίτες μας δηλώνουν ψευδή ταχυδρομικό κώδικα για να κλείσουν ραντεβού σε πιο κοντινό στην κατοικία τους εμβολιαστικό κέντρο.

Οι υψηλές απαιτήσεις της διατήρησης του εμβολίου της Pfizer και οι αντικειμενικά λίγες δόσεις του εμβολίου που έχουμε στα χέρια μας, είναι δύο από τους λόγους που δεν έχει «ενεργοποιηθεί» η λειτουργία όλων των εμβολιαστικών κέντρων (η οποία και αναμένεται να ξεκινήσει από 5 έως 10 Φεβρουαρίου). Η ΠΟΕΔΗΝ, πάντως σημειώνει πως ο σχεδιασμός αναθεωρήθηκε για λόγους ασφαλείας αλλά και έλλειψης προσωπικού.

Στην ουσία, αυτό που συμβαίνει ως τώρα είναι πως στους περισσότερους νομούς λειτουργούν δύο εμβολιαστικά κέντρα: ένα στο  νοσοκομείο της πόλης και ένα σε κέντρο υγείας αστικού ή αγροτικού τύπου».