Με διάφορα και σημαντικά προβλήματα, που θα πρέπει άμεσα να επιλυθούν, έκανε πρεμιέρα την Πέμπτη η πλατφόρμα, ώστε οι φαρμακοποιοί να διασταυρώνουν το ΑΜΚΑ και να χορηγούν τα self test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. 

Ads

Σύμφωνα με καταγγελίες, σπουδαστές των Επαγγελματικών – Εσπερινών Λυκείων και των Ειδικών Σχολείων μένουν εκτός self-test, διότι το σύστημα αναγνωρίζει μαθητές λυκείου από 16 ετών έως 18 όχι όμως και μεγαλύτερους. Επισημαίνουν ότι στα Επαγγελματικά Λύκεια και στα Ειδικά Σχολεία σπουδάζουν σε αρκετά σημαντικό ποσοστό, άτομα άνω των 18 ετών και αυτομάτως το σύστημα τα αποκλείει. Έτσι όσοι είναι άνω των 18 ετών το σύστημα δεν μπορεί να δεχθεί το ΑΜΚΑ τους και επομένως δεν μπορούν να κάνουν το τεστ, -σύμφωνα με τα έως σήμερα δεδομένα, άρα δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα.

Την προβλημα επιβεβαίωσε μετά τις αντιδράσεις και το υπουργείο Παιδείας το οποίο σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως αποφασίστηκε τα τεστ για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των Εσπερινών Λυκείων (περίπου 30.000 και 3.000 αντίστοιχα) να διανεμηθούν στα ίδια τα σχολεία. «Στα Εσπερινά Λύκεια όλης της επικράτειας προβλέφθηκε για το πρώτο τεστ η απευθείας διανομή στα σχολεία. Τα τεστ θα βρίσκονται στα σχολεία ώς το Σάββατο 10/4 και θα τα προμηθευτούν οι μαθητές από τις σχολικές μονάδες εντός του Σαββατοκύριακου, ακολουθώντας της οδηγίες των διευθυντών των σχολικών μονάδων» ανέφερε το υπουργείο. Η αρμόδια υφυπουργός Ζέττα Μακρή, μιλώντας στον Σκάι, δήλωσε οι διευθυντές είναι αυτοί που θα προμηθευτούν και θα διανείμουν τα τεστ.

Ενδεικτικό της κυβερνητικής σύγχυσης είναι πως στη συνέχεια ο υψυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς υποστήριζε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Ant1 πως το πρόβλημα θα λυθεί και τα στοιχεία των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων θα καταχωρηθούν άμεσα ώστε να μπορούν να λαμβάνουν από την Παρασκευή (9 Απριλίου) τα self tests από τα φαρμακεία. 

Ads

Επίσης, πολλοί φαρμακοποιοί δεν μπορούσαν να καταχωρήσουν τα στοιχεία των πολιτών, ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να τους δώσουν τα self tests. Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος
του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Δαγρές, σημειώνει ότι το σύστημα είναι σχεδιασμένο ώστε να αποδέχεται ένα μόνο τεστ την εβδομάδα ανά ΑΜΚΑ και άρα υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υλοποιηθεί η εξαγγελία της κυβέρνησης για δύο τεστ ανά εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη) σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όπως είπε μιλώντας στην Αυγή: «Η μόνη πιθανή εναλλακτική είναι ο δικαιούχος να αναγκαστεί να πληρώσει το δεύτερο τεστ από την τσέπη του, θέλει – δεν θέλει»

Ένα ακόμη πρόβλημα που παρουσιάστηκε είναι πως η πλατφόρμα αποδέχεται τα ΑΜΚΑ σε δασκάλους που είναι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες δεν δίνει σε ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Υπάρχουν και διαμαρτυρίες από ιδιωτικά σχολεία ότι η απόφαση για τη διενέργεια των self tests δεν συμπεριλαμβάνει κατηγορίες μαθητών και εργαζομένων σε αυτά. Από την πλευρά της, η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της ότι υπάρχουν ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που είναι αποκλεισμένοι από τα self tests, καθώς δεν έχουν περαστεί τα ΑΜΚΑ τους στο myschool και επιρρίπτει ευθύνες και στο υπουργείο Παιδείας.

«Λόγω της συνεννόησης της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους σχολάρχες, υπάρχει “ανοχή” στον έλεγχο της ακρίβειας των στοιχείων που τα ιδιωτικά σχολεία καταχωρίζουν στο σύστημα. Αυτό, βέβαια, γίνεται για να μπορούν να “κρύψουν” ορισμένοι επιτήδειοι σχολάρχες αδήλωτους εκπαιδευτικούς, αδήλωτα τμήματα κ.λπ. για λόγους φοροαποφυγής. Θύματα όμως της προκλητικής ανοχής της ηγεσίας του υπουργείου και της παραβατικής δραστηριότητας ορισμένων ιδιωτικών σχολείων είναι η ζωή, η υγεία και η ασφάλεια χιλιάδων εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους και μελών της ευρύτερης κοινότητας» αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

► Διαβάστε επίσης: 

Την ίδια ώρα σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών (ΟΛΜΕ) επισημαίνει πως «ο κίνδυνος που ελλοχεύει από μία εκ νέου επαναλειτουργία των σχολείων, χωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, είναι τεράστιος τόσο για την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και για την κοινωνία συνολικά». 

«Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και κουνάει το δάχτυλο περί υποχρεωτικότητας και υπεύθυνων δηλώσεων. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η χρήση των self tests δεν αποτελεί τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες. Ως συνέπεια αυτού μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού», επισημαίνει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.