Στα λευκά έχει ντυθεί όλη η χώρα λόγω του κύματος κακοκαιρίας με την ονομασία «Αριάδνη» που επελαύνει από το βράδυ της Παρασκευής. Τραγικός απολογισμός, οι δύο νεκροί ηλικιωμένοι που άφησε πίσω του ο χιονιάς.

Ads

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι το χιόνι έχει φτάσει ακόμη και στη θάλασσα καθώς πολλά νησιά είδαν «άσπρη μέρα» μετά από πολλά χρόνια, με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο, όπου οι σκηνές των προσφύγων έχουν «θαφτεί» κάτω από το χιόνι.

Σε δεκάδες σημεία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ πολλά χωριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό λόγω προβλημάτων που προκάλεσε η έντονη κακοκαιρία.

Δεκάδες συμπολίτες μας εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους λόγω του χιονιά, αλλά ακόμη και μέσα στα αυτοκίνητα τους.

Ads

Τα θύματα

Μία γυναίκα 78 ετών, είναι το πρώτο θύμα της κακοκαιρίας. Η ηλικιωμένη από την Κομοτηνή είχε ανάψει χθες βράδυ ένα μαγκάλι για να ζεσταθεί από το δριμύ ψύχος, που επικρατεί στην περιοχή. Η άτυχη γυναίκα κοιμήθηκε όμως, χωρίς να το σβήσει και τελικά έχασε τη ζωή της από τις αναθυμιάσεις.

Ένας ηλικιωμένος άνδρας 77 ετών από τη Ναυπακτία είναι το δεύτερο θύμα.Ο ηλικιωμένος άνδρας είχε εξαφανιστεί από χθες το βράδυ από το σπίτι του στα Πιτσινέικα Ναυπακτίας και αναζητούνταν από την Πυροσβεστικήκαι την Αστυνομία, την οποία είχαν ειδοποιήσει οι συγγενείς του. Αν και εντοπίστηκε σήμερα το μεσημέρι ζωντανός, τελικά εξέπνευσε, πιθανόν από υποθερμία, όπως μεταδίδει το nafpaktianews.gr.

Πολικές θερμοκρασίες στην ηπειρωτική Ελλάδα

Πρωτόγνωρες, σχεδόν «πολικές», θερμοκρασίες καταγράφονται στην Κεντρική Ελλάδα, όπου σε ορεινές περιοχές της Φθιώτιδας ο υδράργυρος έφτασε και τους -12 βαθμούς Κελσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πόλη της Λαμίας έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες -5 βαθμούς.

Τσουχτερό είναι το κρύο στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς σε πολλές πόλεις η θερμοκρασία είναι κάτω από μηδέν. Ενδεικτικά, στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία είναι στους -2 βαθμούς Κελσίου, στη Φλώρινα -10, στο Κιλκίς -7, στη Βέροια -3, στα Γρεβενά -4 και στην Κοζάνη -8.

Έπειτα από πολλά χρόνια εκδηλώθηκε, σήμερα το πρωί, χιονόπτωση και μέσα στην πόλη της Πάτρας, χωρίς όμως να προκαλέσει προβλήματα. Επίσης, χιόνι έπεσε και σε άλλες πεδινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στην Ηλεία. Ακόμη έντονες χιονοπτώσεις έχουν εκδηλωθεί στην ορεινή Ναυπακτία και σε ορεινές περιοχές της Ηλείας, ενώ παντού επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Χιόνι έχει καλύψει ολόκληρη την Μαγνησία, χιόνισε ακόμη και μέσα στον Βόλο, ενώ ο παγετός είναι το μεγάλο πρόβλημα που δυσχεραίνει τις συγκοινωνίες και τις μετακινήσεις κυρίως στο Πήλιο, όπου επικρατούν «πολικές» θερμοκρασίες.

Στα λευκά έχει ντυθεί επίσης ολόκληρη η Ήπειρος.

Το χιόνι έφτασε στη θάλασσα

Δεν είναι όμως μόνο η ηπειρωτική Ελλάδα που ντύθηκε στα λευκά, καθώς μετά από πολλά χρόνια, έντονες είναι οι χιονοπτώσεις και στα νησιά.

Έντονες ήταν οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια. Η κεντρική, η νότια αλλά και η βόρεια Εύβοια έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο όγκο χιονιού και μαζί και πληθώρα προβλημάτων αφού στην περιοχή της Κύμης το χιόνι ξεπέρασε τα 50 εκατοστά.

Το χιόνι στο λιμάνι της Αλοννήσου να φτάνει τα 50 εκατοστά, ενώ στα λευκά έχουν ντυθεί τόσο η Σκόπελος όσο και η Σκιάθος.

Σε όλη τη Λέσβο χιονίζει από τις 4 περίπου το πρωί. Αποτέλεσμα να το «στρώσει» απ’ άκρη σ’ άκρη από το λιμάνι της Μυτιλήνης στα ανατολικά μέχρι το λιμάνι του Σιγρίου στο δυτικό άκρο του νησιού.

Μάχη προκειμένου να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι κυρίως στο βόρειο κομμάτι του νησιού δίνουν ως αυτήν την ώρα τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και του Δήμου Χίου. Να σημειωθεί ότι ακόμα και χωριά όπως η Συκιάδα αλλά και η παραθαλάσσια Λαγκάδα έχουν καλυφθεί από το χιόνι.

Παρόμοιο και το σκηνικό στη Σάμο.

«Θάφτηκαν στο χιόνι» οι σκηνές των προσφυγών

«Θάφτηκαν» κάτω από το χιόνι οι σκηνές των προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, ενώ σε σκηνές μέσα στο κρύο και χωρίς θέρμανση ζουν δεκάδες πρόσφυγες στη Σάμο και τη Χίο.

Συνθήκες πολικού ψύχους επικρατούν στον καταυλισμό της Μόριας όπου ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως Αφρικανοί που κάθε άλλο παρά συνηθισμένοι είναι σε συνθήκες παγετού.

Οι τέντες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που απλώθηκαν πάνω από τις σκηνές προφύλαξαν όσο γινόταν από τη χιονόπτωση, αλλά δεν μπορούσαν να ζεστάνουν τους ανθρώπους, που απεγνωσμένα προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να ζεσταθούν.Σωτήριες αποδείχθηκαν οι καντίνες γύρω από τον καταυλισμό που με τις πλαστικές ημιυπαίθριες κατασκευές συγκέντρωσαν γύρω από ξυλόσομπες κόσμο που στην πλειονότητά του έβλεπε για πρώτη φορά στη ζωή του χιόνι.

Η όλη κατάσταση προκάλεσε και διαμαρτυρίες με κόσμο που έλεγε πως «πεθαίνει από το κρύο» ενώ δεν έλειψαν και κινήσεις πανικού. Δεν έλειψαν πάντως και οι καταγγελίες από ΜΚΟ και ανεξάρτητους εθελοντές για το ότι παρά το αναμενόμενο της κακοκαιρίας δεν υπήρξε από τους υπεύθυνους καμία προετοιμασία για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.

Αντίθετα με την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας στον Καρά Τεπέ οι πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες από τη Συρία διαμένουν σε θερμαινόμενα κοντέινερ και σε θερμαινόμενους πλαστικούς οικίσκους.

image

Σε συναγερμό η Πυροσβεστική για τους εγκλωβισμένους

Σε συναγερμό βρίσκεται από το πρωί η Πυροσβεστική, σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, για την παροχή βοήθειας σε άτομα με προβλήματα υγείας, ή αποκλεισμένους από τα χιόνια, προκειμένου να μεταφερθούν σε νοσοκομεία και άλλους ασφαλείς χώρους.

Μεταξύ αυτών που χρειάστηκε να μεταφερθούν από συνεργεία του Πυροσβεστικού Σώματος -καθώς, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων το τελευταίο 16ωρο, ήταν αδύνατη η κίνηση ασθενοφόρων και άλλων οχημάτων- ήταν η μεταφορά νεφροπαθών για αιμοκάθαρση στη Χίο και τη Λέσβο, καθώς και ο απεγκλωβισμός αρκετών πολιτών στη Χίο, τη Λήμνο, τη Λακωνία, την Εύβοια και άλλες περιοχές.  

Ειδικότερα, οι τοπικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες χρειάστηκε να επέμβουν στις παρακάτω περιπτώσεις:

– Στη Χίο λόγω έντονής χιονόπτωσης, η Πυροσβεστική κλήθηκε για τη μεταφορά ενός ατόμου από την οικία του στη Συκιάδα, για αιμοκάθαρση, στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου (Σκυλίτσειο). Επίσης μεταφέρθηκαν τρία άτομα από τη θέση Πυργιά και τρία άτομα από την ευρύτερη περιοχή της Συκιάδας, σε ασφαλές σημείο, λόγω ακινητοποίησης των οχημάτων που επέβαιναν.

– Στη Λέσβο λόγω έντονης χιονόπτωσης, από πυροσβεστικά οχήματα πραγματοποιήθηκε η μεταφορά έξι ατόμων για αιμοκάθαρση, από τις περιοχές Πολύχνιτο, Βρύσσα, Μόλυβο, Φίλια, Πλωμάρι στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

– Στη Λήμνο μεταφέρθηκαν δύο άτομα για αιμοκάθαρση στο Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου από τη Μύρινα και τα Τσιμάνδρια Λήμνου. Επιπλέον μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο, λόγω ακινητοποίησης των οχημάτων τους, δύο άτομα στον Αυλώνα Λήμνου και δύο ακόμη άτομα, στην ευρύτερη περιοχή της Μύρινας.

Νωρίτερα, κλιμάκια της Πυροσβεστικής στην Εύβοια μετέφεραν δύο άτομα για αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο της Κύμης, αλλά και έναν γιατρό που έπρεπε να αναλάβει υπηρεσία στο ίδιο νοσοκομείο, αλλά δεν ήταν δυνατό να μετακινηθεί λόγω του χιονιού. 

Σε κατάσταση υποθερμίας, αλλά ζωντανός, βρέθηκε από πυροσβέστες νεαρός στην περιοχή του Μυστρά, για τον οποίο είχαν ενημερώσει συγχωριανοί του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Σπάρτης.  Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Πυροσβεστικό Σώμα δέχτηκε 20 κλήσεις για παροχή βοηθείας, κυρίως κοπές δέντρων, και πραγματοποίησε 14 από αυτές, με τέσσερα συνεργεία και οκτώ πυροσβεστικούς υπαλλήλους.

Που χρειάζονται αλυσίδες

Λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού έχουν προκληθεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες.

Στην Αττική παραμένουν τα προβλήματα σε Πάρνηθα, Πεντέλη και λεωφόρο Φυλής.

Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, καθώς και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες το βράδυ παραμένει κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω και η περιφερειακή οδός Πεντέλης, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως την λεωφόρο Διονύσου.

Αλλάζει διαρκώς η εικόνα που επικρατεί στο οδικό δίκτυο λόγω του παγετού και της χιονόπτωσης. Οι αστυνομικές διευθύνσεις ενημερώνουν τους οδηγούς για τα σημεία στα οποία θα χρειαστεί να τοποθετήσουν στα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στη Θεσσαλονίκη κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου ενώ στην Ημαθία η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης / Βέροιας / Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από τo 91ο χιλιόμετρο (Καστανιά) έως το 98ο χιλιόμετρο (όρια με Π.Ε. Κοζάνης), και:

  • στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας / Ροδοχωρίου,
  • στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας / Αρκοχωρίου,
  • στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας / Σελίου, από τη θέση Μαρούσια έως το 26ο χιλιόμετρο (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου),
  • στην επαρχιακή οδό Βέροιας / Δασκίου, από τη Βέροια έως το 43ο (Δάσκιο),
  • από το 2ο χιλιόμετρο της Δημοτικής Οδού από τη διασταύρωση Σιδηροδρομικού Σταθμού Νάουσας έως τη Νάουσα,
  • στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας / Κωστοχωρίου, από τη διασταύρωση της οδού 25ης Μαρτίου έως το 19ο χιλιόμετρο,
  • στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας / 3-5 Πηγάδια, από τη Νάουσα έως το 17ο χιλιόμετρο (χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγαδιών),
  • στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας / Σελίου (από τη Νάουσα έως χιονοδρομικό κέντρο Σελίου), οδικό δίκτυο εντός Πόλης Νάουσας.

Στην Πέλλα η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό Δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας και στο δευτερεύον οδικό Δίκτυο από Τοπική Κοινότητα Κερασιάς έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας. Στην Πιερία αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην Εθνική Οδό Κατερίνης / Ελασσόνας, από το 15ο χιλιόμετρο έως το 44ο (όρια με Π.Ε. Λάρισας), στην Επαρχιακή Οδό Βρύας / Ελατοχωρίου (Χιονοδρομικό Κέντρο), από το 16ο χιλιόμετρο έως το 29ο χιλιόμετρο και στην Επαρχιακή Οδό Λαγοράχης / Ελατοχωρίου (Χιονοδρομικό Κέντρο) από το 16ο χιλιόμετρο έως το 29ο χιλιόμετρο.

Στη Χαλκιδική η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • στη Επαρχιακή οδό Πολύγυρου / Βραστών (και εντός οικισμών),
  • στη Επαρχιακή οδό Πολύγυρου / Ταξιάρχη (και εντός οικισμών),
  • στην Επαρχιακή Οδό Πολυγύρου / Παλαιοκάστρου,
  • στην Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης / Ιερισσού, μέσω Ταξιάρχη,
  • στην Επαρχιακή οδό Νεοχώριου / Βαρβάρας / Ολυμπιάδας,
  • στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης / Ιερισσού από το 51ο χιλιόμετρο έως το 55ο χιλιόμετρο και
  • από το 65ο χιλιόμετρο έως το 95ο χιλιόμετρο,
  • στην Επαρχιακή οδό Αρναίας / Στανού,
  • στην Επαρχιακή Οδό Ν. Μουδανιών / Παλιουρίου (από Παλιούρι έως Σίβηρη),
  • στην Επαρχιακή Οδό Ν. Μουδανιών / Παλιουρίου (από Καλλιθέα έως Παλιούρι),
  • στην Επαρχιακή οδό Ν. Μουδανιών / Κασσάνδρας (από Ποτίδαια έως Άθιτο),
  • στην Επαρχιακή οδό Μεταμόρφωσης / Μεταγγιτσίου (στο ύψος του Προφήτη Ηλία),
  • στην Επαρχιακή Οδό Μουδανιών Σιθωνίας (από το 55ο χιλιόμετρο έως το 65ο χιλιόμετρο),
  • σε όλο το οδικό Δίκτυο του Αγίου Όρους.

Στο Κιλκίς αλυσίδες χρειάζονται στην Επαρχιακή Οδό Καστανερής / Λιβαδίων από το 9ο χιλιόμετρο και στις Σέρρες στην Επαρχιακή Οδό Σερρών / Λαϊλιά, από το 18ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά, στην Επαρχιακή Οδό Σιδηροκάστρου / Καρυδοχωρίου (από Φαιά Πέτρα έως Καρυδοχώρι), από το 2ο χιλιόμετρο έως το 5ο χιλιόμετρο της Δημοτικής οδού από τη διασταύρωση Κορμίστας προς την Ιερά Μόνη Εικοσιφοίνισσας και στην Επαρχιακή οδό Σερρών / Βροντούς (από το 25ο χιλιόμετρο έως Βροντού).

Τι καιρό θα κάνει αύριο;

Ανάλογο θα είναι το σκηνικό του καιρού και την Κυριακή

Αναλυτικά η πρόγνωση για την Κυριακή:

Καιρός: Στα δυτικά και βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις που από το μεσημέρι θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο. στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι πυκνές κατά διαστήματα στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. στα νότια πιθανότητα καταιγίδων.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε χαμηλά επίπεδα. ισχυρός παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια και κατά τόπους στα κεντρικά θα είναι ολικός.

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ