Προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλη τη χώρα. Πολλές είναι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος. Δύσκολη η κατάσταση στα Χανιά όπου από τις ισχυρές βροχοπτώσεις πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα ενώ σημειώθηκαν εγκλωβισμοί οδηγών, διακοπές ρεύματος και κατολισθήσεις. Συνεχίζονται και τα προβλήματα στις μετακινήσεις στην Αττική λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε διάφορες περιοχές ενώ συνιστάται προσοχή στην οδήγηση. Ο καιρός την Πρωτοχρονιά

Ads

Στα Χανιά

Πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα, εγκλωβισμοί οδηγών, διακοπές ρεύματος και κατολισθήσεις σημειώθηκαν από την ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε τα Χανιά. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα διήρκησαν έως και τις πρώτες  πρωινές ώρες.

Οι δρόμοι, στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου, ακόμα και μεγάλα τμήματα της Εθνικής Οδού, μετατράπηκαν σε ποτάμια με αποτέλεσμα η αστυνομία να απαγορεύει την διέλευση από πολλά σημεία, ενώ από διάφορα σημεία των Χανίων η Πυροσβεστική προχώρησε στον απεγκλωβισμό 35 ατόμων.


 

Επίσης η Πυροσβεστική πραγματοποίησε ολονύκτια επιχείρηση στον χώρο του εργοστασίου της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα, μέρος του οποίου κατακλύστηκε από νερά, υπό τον φόβο να υπάρξει γενικό μπλακ – άουτ στην ηλεκτροδότηση.

Ads

Στις περιοχές του Πλατανιά, του Μάλεμε, των Βουκολιών και του Κολυμβαρίου έπεσαν στύλοι της επιχείρησης με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Στην περιοχή Λιβάδια των Χανίων πλημμύρισαν σπίτια και βιοτεχνίες, ενώ η Πυροσβεστική έκανε άντληση υδάτων από ξενοδοχεία και σπίτια σε Πλατανιά, Μόδι και Γεράνι.

Ακόμη, πλημμύρισαν περισσότερα από δέκα υπόγεια, κυρίως αποθήκες, σε Κολυμπάρι και Μινωθιανά, ενώ μέχρι και το πρωί, όταν υποχώρησαν τα νερά, είχαν αποκοπεί κυκλοφοριακά τα χωριά Ξαμουδοχώρι, Κυπάρισσος, Λουτράκι, Μανωλιόπουλο. Προβλήματα υπήρξαν και στα ορεινά λόγω των καταπτώσεων βράχων, ενώ από τα χιόνια έκλεισε και ο δρόμος προς τον Ομαλό.

Την άμεση αντιμετώπιση των ζημιών ζητούν οι πληγέντες από την κακοκαιρία δήμοι, ενώ ήδη από την Περιφέρεια συγκροτήθηκε επιτροπή για την αποτίμηση των ζημιών τόσο σε υποδομές όσο και σε περιουσίες ιδιωτών.

Ο αέρας τον πέταξε από το μπαλκόνι

Σοβαρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Άρτας ένας 55χρονος από την Φιλιππιάδα καθώς ο δυνατός άνεμος τον πέταξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του που βρίσκεται στον 4ο όροφο πολυκατοικίας. Ο 55χρονος υποβλήθηκε σε εγχείριση.

Πολλά τα προβλήματα στην Άρτα αλλά και γενικότερα στην Ήπειρο όπου οι θυελλώδεις άνεμοι ξεριζώνουν δέντρα και δημιουργούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Στις παραλίμνιες περιοχές το νερό της λίμνης φτάνει στους δρόμους και λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών το οδόστρωμα έχει μετατραπεί σε παγοδρόμιο.


Βίντεο από τη λίμνη στα Ιωάννινα

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Σε Ιωάννινα, Χανιά, Μυτιλήνη και περιοχές της Αττικής εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση λόγω της κακοκαιρίας, κυρίως από πτώση δέντρων σε κολώνες του δικτύου.

Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στις τρεις περιοχές εκτός Αττικής οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν βλάβες και στο δίκτυο μέσης τάσης με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα εκτεταμένες περιοχές. Η λειτουργία του δικτύου μέσης τάσης έχει αποκατασταθεί, παραμένουν ωστόσο χωρίς ρεύμα οικισμοί και χωριά λόγω βλαβών στη χαμηλή τάση οι οποίες αποκαθίστανται σταδιακά από τους τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ.

Για τη βλάβη στο Πόρτο Γερμενό ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ζητήσει τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και να προσεγγίσουν τα συνεργεία των τεχνικών τα σημεία όπου έχουν πέσει κολώνες. Δεκάδες μεμονωμένα προβλήματα εντοπίζονται και σε περιοχές των Βορείων Προαστίων που αποκαθίστανται σταδιακά.

Δεμένα τα πλοία

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας. Από τον Πειραιά πραγματοποιούνται μόνο τα δρομολόγια προς τον Αίγινα με πλοία κλειστού τύπου. Κανονικά γίνονται και τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνα.

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Βόλος – Σποράδες, Αγ.Μαρίνα – Νέα Στύρα, Ρίο – Αντίρριο ενώ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Καβάλα – Πρίνου, Κεραμωτή – Θάσος και Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα και Κυλλήνη – Κεφαλλονιά – Ζάκυνθος.