Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τις συναλλαγές e-banking, καθώς αρκετές από αυτές δεν αναγνωρίζονται από τις τράπεζες ως καταναλωτική δαπάνη, συνεπώς δεν μπορούν να υπολογιστούν στο σύνολο των ηλεκτρονικών συναλλαγών βάσει των οποίων χτίζεται το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους κι αγρότες.

Ads

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι ο φορολογούμενος να φαίνεται πως δεν έχει καλύψει το ελάχιστο όριο και κινδυνεύει να πληρώσει επιπλέον φόρο.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου παραδέχθηκε το πρόβλημα και είπε ότι εντοπίστηκε και στην λοταρία των αποδείξεων όταν φορολογούμενοι κατήγγειλαν ότι δεν βλέπουν το σύνολο των συναλλαγών τους στον υπολογισμό των λαχνών με τους οποίους συμμετέχουν στην κάθε κλήρωση .

Όπως είπε η κ. Παπανάτσιου οι τράπεζες δεν έχουν το κατάλληλο φίλτρο να διακρίνουν αν συναλλαγές που γίνονται μέσω e-banking είναι καταναλωτική δαπάνη ή συναλλαγή μέσω δύο ιδιωτών. Το αποτέλεσμα είναι οι συναλλαγές αυτές να μην καταγράφονται στις καταναλωτικές δαπάνες που τεκμηριώνουν αφορολόγητο.

Ads

Η υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι θα διορθωθεί και με τη δήλωση επαγγελματικών λογαριασμών εκ μέρους των επιχειρήσεων που δέχονται πληρωμές μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών η οποία έχει καθυστερήσει ώστε να πιστοποιούνται δαπάνες μέσω e-banking ως καταναλωτικές.