Mε πρόβες πολέμου εντός συνόρων και με διπλωματικό μαραθώνιο στην Ευρώπη ανοίγει η κυβέρνηση το εθνικό στοίχημα του ασφαλιστικού – ένα στοίχημα, με καταλυτικά κοινωνικά και πολιτικά διακυβεύματα.

Ads

Στο εσωτερικό μέτωπο, η τακτική επιλογή του Μαξίμου είναι η σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση, με σαφή όμως στόχευση στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ και στα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου καθώς πάγια επιδίωξη είναι να παραμείνουν ανοιχτές οι θύρες πιθανών συναινέσεων είτε με το Ποτάμι, είτε με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. 

«Σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης»

Στη γραμμή αυτή, το Μαξίμου και το υπουργείο Εργασίας επιχειρούν σταθερά από χθες να αποδομήσουν την κριτική της αντιπολίτευσης, υπενθυμίζουν τις 11 μειώσεις συντάξεων της τριετίας 2010 – 2012, τονίζουν ότι οι παρεμβάσεις του σχεδίου Κατρούγκαλου είναι ηπιότερες της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και αποδίδουν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης μέσω του ασφαλιστικού.

Ads

«Βλέποντας ότι το σχέδιό τους για ανατροπή της κυβέρνησης, μέσω του τελευταίου «χαρτιού» τους με το ασφαλιστικό σύστημα, αποτυγχάνει εντελώς, χάνουν την ψυχραιμία τους. Περιμένουμε υπομονετικά μήπως το πάρουν απόφαση και εκφράσουν πολιτικό λόγο ουσίας και εποικοδομητικές προτάσεις πάνω στα μείζονα εθνικά θέματα, όπως το ασφαλιστικό», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, ενώ ιδιαίτερα σκληρός εμφανίστηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega και ο υπουργός Εργασίας.

Η αντεπίθεση Κατρούγκαλου

«Είναι σαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να έγιναν ξαφνικά παρθένες και τις 11 μειώσεις που έκαναν το 2010-2012 να μην τις υπολογίζουν», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος ενώ την δική της σημασία είχε και η επίθεση που εξαπέλυσε κατά συγκεκριμένων μέσω ενημέρωση κατονομάζοντας την ιστοσελίδα του «Πρώτου Θέματος» την οποία και χαρακτήρισε «ναυαρχίδα της παραπληροφόρησης και του κιτρινισμού».

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου, παράλληλα με τη μάχη με τους δανειστές, είναι να αναδείξει τη «σταθερή συμπόρευση παλαιού πολιτικού συστήματος και διαπλοκής, που εξακολουθούν να οραματίζονται αριστερές παρενθέσεις», όπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητικό στέλεχος.

Πέραν, ωστόσο, της τακτικής και των όποιων – ομολογημένων ή ανομολόγητων – σεναρίων ανατροπής, η πραγματική αναμέτρηση για το ασφαλιστικό θα έρθει στην κοινωνία και στην Ευρώπη, καθώς το σχέδιο Κατρούγκαλου αφ’ ενός περιλαμβάνει εξαιρετικά επώδυνες περικοπές για τους νέους συνταξιούχους και, αφ’ ετέρου, συναντά ακόμη πιο σκληρές απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών.

«Δίνουμε μάχη για να το δεχθούν», είπε χθες το βράδυ ο υπουργός Εργασίας επιβεβαιώνοντας ότι οι δανειστές προβάλλουν ισχυρές ενστάσεις.

Οι ενστάσεις των δανειστών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι βασικές εξ αυτών των ενστάσεων εστιάζουν πάντοτε στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών την οποία απορρίπτει κάθετα το ΔΝΤ, ενώ ενστάσεις υπάρχουν και ως προς το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών που προτείνει η κυβέρνηση. Το Ταμείο εμφανίζεται να αμφισβητεί ότι με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις θα υπάρξει τελική εξοικονόμηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ ( 1,8 δισ. ευρώ) και αξιώνει πιο ριζικά μέτρα.

Ενδεικτικό είναι και το δημοσίευμα της Telegraph, σύμφωνα με το οποίο οι δαπάνες για τις συντάξεις αποτελούν και το βασικό πρόσκομμα στη συμφωνία για το ασφαλιστικό ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές. «Το ΔΝΤ έχει ασκήσει πιέσεις για πιο βαθιές περικοπές στις δαπάνες για τις συντάξεις, οδηγώντας τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει την μη συμμετοχή του Ταμείου στο πακέτο διάσωσης», επεσήμανε η βρετανική εφημερίδα.

H Telegraph παρουσιάζει, πάντως, και σχετικό πίνακα που απεικονίζει την δαπάνες για τις συντάξεις των κρατών της ευρωζώνης επί του ποσοστού του ΑΕΠ με την Ελλάδα να κατέχει την πρώτη θέση.

Επιφυλάξεις για το θέμα των δαπανών διατυπώνει και η Κομισιόν, ωστόσο καμία πλευρά δεν φαίνεται να επιθυμεί – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – να ανέβουν οι τόνοι. Χαρακτηριστικές ήταν οι χθεσινές προσεκτικές δηλώσεις τόσο του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά όσο και του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, ενώ στην κατεύθυνση της αναζήτησης πολιτικών διεξόδων και συμβιβασμών θα κινηθούν και οι «ειδικές αποστολές» Κατρούγκαλου και Τσακαλώτου στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει πιθανότατα συνάντηση τόσο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο όσο και με άλλους υψηλόβαθμους ευρωπαίους αξιωματούχους τους, ενώ τις ελληνικές θέσεις για το ασφαλιστικό θα επιχειρήσει να περάσει στους ομολόγους του μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τα ταξίδια που θα κάνει σε Βερολίνο και Παρίσι.