«Το Όχι δεν ηττήθηκε, συνεχίζουμε!»: Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης διαμηνύει ότι «δεν στηρίζει την κυβέρνηση για να συνάπτει Μνημόνια και να τα εφαρμόζει», βάζει ανοιχτά ατζέντα εξόδου από το ευρώ, κι απόψε στέλνει το πρώτο, συντεταγμένο και στοχευμένο, πολιτικό μήνυμά του στο Μαξίμου και στον Αλέξη Τσίπρα.

Ads

Η αποψινή, ανοιχτή εκδήλωση της Αριστερής Πλατφόρμας στο γήπεδο του Πανελληνίου για τα 5 χρόνια του ιστότοπου iskra.gr γίνεται, ντε φάκτο, πρόβα πολέμου ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα του ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας επιμένουν υπενθυμίζουν σταθερά τη θέση ότι, ως συνιδρυτές του κόμματος, ουδείς δικαιούται να τους διαγράψει, να τους αποπέμψει ή να τους περιθωριοποιήσει – «είμαστε σάρκα εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ» ήταν, άλλωστε, το εύγλωττο μήνυμα που έστειλε ξανά χθες στο Μαξίμου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Με δεδομένα, ωστόσο, και τα εξίσου σταθερά μηνύματα ρήξης από την πλευρά του Μαξίμου – με τελευταίες στις σειρά τις προειδοποιητικές βολές Παππά και Φλαμπουράρη το Σαββατοκύριακο – η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και για την τελική μάχη. Και επιδιώκοντας μαζική συμμετοχή στην αποψινή εκδήλωση στοχεύει σαφώς σε μία επίδειξη κομματικής δύναμης και ισχύος προς τον Αλέξη Τσίπρα στην περίπτωση που εκείνος επιλέξει την τελική, μετωπική σύγκρουση και αναμέτρηση.

«Αν η κυβέρνηση ταυτιστεί τελικά αμετάστρεπτα με νέα και παλαιά Μνημόνια, δεν θα βρει μόνον εμένα απέναντι αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμο σχεδόν τον δημοκρατικό, αριστερό και προοδευτικό κόσμο», είπε επίσης με νόημα χθες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με το βλέμμα στραμμένο στον έλεγχο της πλειοψηφίας του κόμματος.

Ads

Σ’ αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα παρουσιάσει απόψε αναλυτικά την πρόταση και το σχέδιό του – σε πολιτικούς, τουλάχιστον, όρους – για τους εναλλακτικούς δρόμους πέραν και έξω από το ευρώ, ενώ επιδίωξη των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας είναι να λειτουργήσει η ανοιχτή εκδήλωση ως ένα τριπλό πεδίο καταμέτρησης δυνάμεων, επίδειξης ισχύος αλλά και δοκιμής εν δυνάμει συμμαχιών. 

Πρώτος πόλος προσέγγισης, δε, σ’ αυτό το τεστ συμμαχιών είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κι έχει το δικό του ενδιαφέρον το γεγονός ότι ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι και ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, εκτός από τους Παναγιώτη Λαφαζάνη, Αντώνη Νταβανέλο και Γιώργο Κασιμάτη.

Μπροστά σ’ αυτό το σκηνικό το Μαξίμου τηρεί στάση… ετοιμοπόλεμης αναμονής, χωρίς να επιχειρεί πλέον αποφόρτιση της κατάστασης. «Η καταψήφιση της συμφωνίας σημαίνει άρση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση», δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κόντρα σε όσα υποστηρίζουν τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας, για να προσθέσει ότι «η χώρα δεν μπορεί να πορεύεται για πολύ με κυβέρνηση μειοψηφίας». Όπερ, η εύθραυστη ανακωχή δεν δείχνει ισχυρή δυναμική παγίωσης. Και τον  δύσκολος Αύγουστος της κυβέρνησης και της τρόικας είναι δεδομένο πως θα ακολουθήσει ο θερμός Σεπτέμβρη του ΣΥΡΙΖΑ…