Η Ντέλια Βελκουλέσκου επέδωσε το μήνυμα του ΔΝΤ, ο Νίκολα Τζαμαρόλι του ESM υπεραμύνθηκε της γραμμής Σόιμπλε και το συνέδριο του Economist έγινε η πρόβα του – επόμενου – πολέμου μεταξύ των δανειστών για το χρέος και τα πλεονάσματα.

Ads

Η θερινή σύναξη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει τις ανοιχτές διαφωνίες και τους, ακόμη πιο… ανοιχτούς, λογαριασμούς μεταξύ των θεσμών που άφησε πίσω της η συμφωνία της 24ης Μαίου και να καταδείξει, με πλήρη ευκρίνεια ξανά, τα διαφορετικά στρατόπεδα και προσεγγίσεις: Το ΔΝΤ, δια της Ντέλια Βελκουλέσκου, ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς άμεσα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και πιο ρεαλιστικούς – ήτοι, χαμηλότερους – στόχους για τα πλεονάσματα. Εσπευσε, δε, να υπενθυμίσει για μια ακόμη φορά ότι έως ότου ξεκαθαριστούν όλα αυτά η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο ESM –  σταθερός εγγυητής του δόγματος Σόιμπλε – σήκωσε το γάντι και απάντησε, δια των Κλάους Ρέγκλινγκ και Νίκολα Τζαμαρόλι, ζητώντας απαρέγκλιτη εφαρμογή του Μνημονίου.

Η Κομισιόν, δια του εκπροσώπου της στο κουαρτέτο, επέλεξε να… στρίψει δια της εστίασης στη δεύτερη αξιολόγηση και πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, ενώ ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης προσπάθησε να ισορροπήσει, με εμφανή δυσκολία, ανάμεσα στα δύο αντίπαλα δόγματα και στρατόπεδα.  Διαβεβαίωσε μεν ότι πρέπει «να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να ανακτήσουμε αξιοπιστία», αλλά εξέφρασε και εκείνος «προτίμηση» σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, από 1,5% έως 2,5%, μετά το 2018. Η έντονη απάντηση ήρθε ξανά από τον Νίκολα Τζαμαρόλι του ESM με την φράση «έχετε αναλάβει δέσμευση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και για μετά το 2018» και, κάπως έτσι, ο κύβος ερίφθη για τη νέα αναμέτρηση μεταξύ των δανειστών μετά τον Σεπτέμβριο.

Το που θα οδηγήσει αυτή η αναμέτρηση παραμένει άδηλο, τα μηνύματα όμως που ανταλλάχθηκαν στο συνέδριο του Economist απ’ όλες τις πλευρές είναι ενδεικτικά για το κλίμα στο οποιο θα διεξαχθεί:

Ads

Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ): «Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις βασίζονται σε υψηλή φορολογία αντί της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και σε μείωση των συντάξεων, γεγονός το οποίο δεν συνάδει με το πρόγραμμα… Χρειάζονται άμεσα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και πιο ρεαλιστικοί στόχοι για τα πρωτογενή πελονάσματα…. Το ΔΝΤ δεν είναι ακόμη μέρος της συμφωνίας και περιμένει περισσότερες λεπτομέρειες».

Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM): «Το νέο πρόγραμμα δίνει κίνητρα συμμόρφωσης στη χώρα ώστε να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις και από την άλλη παρέχει δυνατότητα να παρακολουθούν οι θεσμοί την πορεία του χρέους για να αποφασιστεί αν θα είναι μικρή και μεγαλύτερη η ελάφρυνση του χρέους»

Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν): «Η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει διαφορετική φύση και θα είναι γεμάτη προκλήσεις… Η λέξη κλειδί θα είναι η λέξη υλοποίηση».
Γιώργος Χουλιαράκης: «Θέλουμε μια πιο σαφή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους… Η προτίμησή μας είναι μετά το 2018 να έχουμε πολύ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο ύψος του 1,5%- 2% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα»

Νίκολα Τζαμαρόλι (ESM): «Εχετε αναλάβει δέσμευση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και για μετά το 2018».