Όλα τα βλέμματα στην ελληνική Βουλή σήμερα καθώς στις 19.00 το βράδυ διεξάγεται η πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Αριθμητικής το ανάγνωσμα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που μετρούν βουλευτές υπέρ και κατά της υποψηφιότητας Δήμα. Πρόβα για πρόεδρο ή εκλογές…

Ads

 
«Οι κρυφές μάχες του πρώτου γύρου» είναι ο τίτλος των Νέων. «Ξεκίνημα με 165 «ναι» θέλει η κυβέρνηση. Νέα σενάρια ανατροπής για την Τρίτη ψηφοφορία» γράφει η εφημερίδα και σημειώνει: «από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να διασφαλιστεί η ομάδα των 121 βουλευτών, ενώ κλιμακώνει την επίθεση στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα».

image

image
 
«Τι μαγειρεύουν για τη σωτηρία τους» είναι ο τίτλος της Εφημερίδας των Συντακτών, σύμφωνα με την οποία «ζεσταίνουν τα σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού». «Αναδιπλώνεται η συγκυβέρνηση, προσπαθώντας να μειώσει ξαφνικά την ένταση κατά της κατά μέτωπον επίθεσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σαμαράς και Βενιζέλος παρουσιάζονται ως θεματοφύλακες της σωτηρίας της χώρας, προκειμένου να συγκινήσουν τους βουλευτές λίγο πριν φτάσουν στην κάλπη για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα φουντώνουν τα σενάρια για κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης», αν και ο πρωθυπουργός φέρεται να ξεκαθαρίζει ότι δεν παραδίδει τη θέση του» σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Ads

image
 
«Εγκατέλειψαν Σαμαρά οι εντός και οι εκτός…» γράφει η Αυγή που σημειώνει ότι η σημερινή ψηφοφορία για Πρόεδρο πυροδοτεί εκλογές. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε πολιτική απομόνωση: «Χωρίς πρόθυμους στη Βουλή, χωρίς πολιτικούς συμμάχους για την επόμενη μέρα, του γυρίζουν την πλάτη οι μέχρι πρότινος φίλοι του στην Ευρώπη. Συνάντηση Τσίπρα με Προβόπουλο για τον χειρισμό κρίσεων και διάβημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε Ντράγκι και Σουλτς για Στουρνάρα – Γιούνκερ. Υπό διάλυση η κυβέρνηση. Μαζικές παραιτήσεις γενικών γραμματέων για να πολιτευθούν».

image
 
Με τον τίτλο «Πρώτο τεστ για πρόεδρο ή εκλογές» κυκλοφορεί το Έθνος. Σύμφωνα με την εφημερίδα στόχος του Μαξίμου είναι οι 165 ψήφοι στη σημερινή ψηφοφορία. Κάνει επίσης λόγο για «Παιχνίδια σύγχυσης με αμφίσημες δηλώσεις από τους ανεξάρτητους βουλευτές» ενώ κατά τη σκιαγράφηση του χάρτη των ανεξάρτητων βλέπει: 6 «ναι» στον Πρόεδρο, 9 «όχι» και 9 στην αδιευκρίνιστη ψήφο. Για το θέμα Στουρνάρα γράφει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κήρυξε πόλεμο στον κεντρικό τραπεζίτη ενώ φιλοξενεί δήλωση του δεύτερου: «είχα χρέος να μιλήσω».

image
 
«Χοντρά παιχνίδια» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Δημοκρατίας. «Σταματά ο πόλεμος για το ευρώ (από τον Σαμαρά) με εντολή Βερολίνου» γράφει η εφημερίδα που κάνει λόγο παράλληλα για «πλήρη ταύτιση» της Τράπεζας της Ελλάδας με την τρόικα. Τονίζει επίσης ότι «η πρόσκληση Τσίπρα στον Προβόπουλο (μετά τη γκάφα Στουρνάρα) πυροδοτεί σενάρια εφ’ όλης της ύλης».

image

image
 
«Πρώτη στάση για Πρόεδρο με 161 έως 167 ναι» γράφει ο Ελεύθερος Τύπος που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει περάσει στο σχεδιασμό για «170» βουλευτές στη δεύτερη ψηφοφορία και εκλογή Δήμα στην Τρίτη. «Πρώτο κρας τεστ για τους 180» είναι ο τίτλος της Καθημερινής. «Κυβερνήσεις και ΕΕ εγγυώνται μόνιμη «αστάθεια» για τους λαούς» σημειώνει ο Ριζοσπάστης. «Καταμέτρηση δυνάμεων για την προεδρική εκλογή» είναι ο τίτλος της Ναυτεμπορικής που βλέπει την κυβέρνηση να ρίχνει τους τόνους της αντιπαράθεσης. «Σε αναμονή η οικονομία, με το βλέμμα στραμμένο στη Βουλή» γράφει τέλος η Ημερησία. 

Τα πρωτοσέλιδα: