Η σύσσωμη άρνηση της αντιπολίτευσης στο αίτημα του Νίκου Μανιαδάκη να καταθέσει με δικηγόρο στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, οδήγησε την πλευρά του σε απόσυρση του σχετικού αιτήματος.

Ads

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis, που καταθέτει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση, ζήτησε στην έναρξη της διαδικασίας να καταθέσει παρουσία του δικηγόρου ενώ το αίτημα υποστήριξε και η πλειοψηφία καθώς σύμφωνα με τον Α. Πλεύρη είναι ύποπτος για ψευδή κατάθεση και πρέπει να καταθέσει με όλες τις δικονομικές εγγυήσεις.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε με τον Σ. Λάππα να δηλώνει ότι εκπλήσσεται: “Η επιτροπή δεν καλεί υπόπτους αλλά μάρτυρες. Είναι απαράδεκτο το αίτημα, ο συγκεκριμένος καλείται ως μάρτυρας και καταγγέλλω τη μεθόδευση αυτή. Επαναλαμβάνω η επιτροπή δεν τον καλεί ως ύποπτο, αλλά ως μάρτυρα, όπως θα κληθούν και οι υπόλοιποι”

Α. Πλεύρης: “Και η Τουλουπάκη;”
Σ. Λάππας: Φυσικά.
Β.  Κεγκέρογλου: Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ύποπτος Μανιαδάκης, αλλά μάρτυρας Μανιαδάκης.

Ads

Ίδια ήταν η στάση του ΚΚΕ που ζήτησε να μην ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά ζητώντας να καταθέσει όπως και ο Φρουζής, ενώ αντίστοιχα αντέδρασε και η Ελληνική Λύση.

Το αίτημα ανέπτυξε και ο δικηγόρος του, που επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι πρέπει να εξετασεί ως κατηγορούμενος και όχι ως μάρτυρας επειδή του έχει ασκηθεί δίωξη για ψευδορκία. Τελικώς μετά από ώρα η πλευρά Μανιαδάκη αναγκάστηκε να αποσύρει το σχετικό αίτημα.

“Στοχοποιήθηκα από προστατευόμενο μάρτυρα”

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην αρχή της κατάθεσής του φέρεται να ισχυρίστηκε ότι δεν έχει αποδειχτεί κάποια έκνομη ενέργεια από την πλευρά και ότι στοχοποιήθηκε από άλλο προστατευόμενο μάρτυρα επειδή “αρνήθηκε να παραδεχτεί πράγματα που δεν έγιναν”.

“Εγώ αποφάσισα να συνεργαστώ με την Δικαιοσύνη. Η Ράικου άρχισε έλεγχο σε βάρος μου το 2017. Δηλαδή πριν την Τουλουπακη. Ήταν τραυματική η εμπειρία μου από την κατάθεση που κλήθηκα να δώσω. Κατέθεσα στους εισαγγελείς  Ελευθεριανού, Τριανταφύλλου και Σέβη. Με ρώτησαν αν είδα ύποπτες συναλλαγές , απάντησα αρνητικά και δεν με ενόχλησε ξανά η Ράικου. Ξαναπήγα μόνος μου στις αρχές του 2017”.

Αρνήθηκε ότι υπήρξε σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου, υπεραμύνθηκε των προσόντων του και των γνώσεών του στον τομεά του φαρμάκου, λόγο για τον οποίο συνεργάστηκε με αρκετές κυβερνήσεις.  

«Όταν μπήκε η χώρα στην κρίση η υγεία είχε το μεγαλύτερο μνημόνιο. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είχαν εθνικό χαρακτήρα. Στον τομέα της υγείας έγινε η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση δαπανών σε καιρό ειρήνης. Το 2009 η δημοσιά φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,2 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2014 η δαπάνη έπεσε στα 1,9 δισ. ευρώ», φέρεται να ανέφερε ο Μανιαδάκης.

Η κατάθεση Μανιαδάκη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής συνεχίζεται.