Αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά κατέθεσε ο πρωθυπουργός. 

Ads

Μιλώντας στην σημερινή συζήτηση για την Παιδεία, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε ονομαστικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο και κατηγόρησε ότι επιλέγει να μην μιλήσει με «ονόματα για τα θέματα διαφθοράς». 

«Ίσως του είπαν οι επικοινωνιολόγοι του να μην μιλά ή δεν θέλει να βάλει το χέρι του στη φωτιά» υποστήριξε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: 

«Μου είπε αν θέλουμε να ζητήσουμε προ ημερησίας συζήτηση για τη διαπλοκή. Να προσέχετε τι ζητάτε κ. Μητσοτάκη, γιατί ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά. Καταθέτω το αίτημα για να μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις». 

Ads

Με αφορμή το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά του «παλιού πολιτικού συστήματος» και των συστημικών ΜΜΕ, για τη στάση τους ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για θεσμικές εκτροπές. 

Συγκεκριμένα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στέκεται απέναντι τόσο στην διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης για τα εργασιακά όσο και για τη μείωση του χρέους. Επίσης κατήγγειλε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να ακυρώσουν το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Διαβάστε επίσης:

Για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

«Απειλήσατε υπουργούς, προσπαθήσατε να χειραγωγήσετε τη δικαιοσύνη, απειλείτε τώρα και δημόσιους υπαλλήλους που διενεργούν τη διαδικασία των διαγωνισμού, τάξατε στους καναλάρχες που στο διαγωνισμό ανακηρύχθηκαν ως υπερθεματιστές ότι θα τους γυρίσετε πίσω τα λεφτά που τα έχει ανάγκη ο λαός» είπε χαρακτηριστικά και εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι όχι μόνο δεν ζητά «συγγνώμη» αλλά προσπαθεί να απονομιμοποιήσει το διαγωνισμό.

Υπενθύμισε ότι αρχικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι ο διαγωνισμός γίνεται για να μην πάρει άδεια ο ΣΚΑΙ του κ. Αλαφούζου, αλλά εκείνος πρώτος πήρε την άδεια. Μετά κατηγορούσε η ΝΔ την κυβέρνηση ότι έγινε ο διαγωνισμός για να πάρει άδεια ο κ. Καλογρίτσας που θα έφτιαχνε το «ΣΥΡΙΖΑ TV», «κι όταν ζήτησε διευκόλυνση έφυγε το επόμενο λεπτό, γιατί σε αυτόν τον τόπο θα μάθουν όλοι, και πρώτα -πρώτα εσείς, ότι ο νόμος ισχύει για όλους. Τώρα τι έχετε να πείτε; Μήπως ο κ. Κυριακού είναι ΣΥΡΙΖΑ, μήπως ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Σαββίδης έγιναν ΣΥΡΙΖΑ κι αυτοί; Ή θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαφούζος επειδή πήρε άδεια;», είπε σκωπτικά προς τη ΝΔ.

Για τα δάνεια των κομμάτων 

Απαντώντας στις κατηγορίες για «δήθεν σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες», ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για θράσος, σημειώνοντας ότι καλό είναι στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάτε για σκοινί». «Αν θέλετε να βρείτε δάνεια χωρίς εγγυήσεις, ψάξτε πρώτα στα δικά σας βιβλία, τους εαυτούς σας θα βρείτε, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ». 

«Δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ δάνεια χωρίς εγγυήσεις. Η ΝΔ χρωστά 200 εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα το ΠΑΣΟΚ. Ό,τι και να κάνετε, οι φίλοι και οι προστατευόμενοί σας θα περάσουν από το ταμείο και θα πληρώσουν», υπογράμμισε.

Για την οικονομία 

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται θετικές ειδήσεις αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους ενώ τόνισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της. Προέβλεψε τέλος ότι η χώρα έχει να αναμένει θετικά νέα στο μέτωπο της οικονομίας: 

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι όχι μόνο τα έσοδα πάνε καλά… αλλά ότι μπαίνουμε σε ένα θετικό οικονομικό κύκλο από το τρίτο τρίμηνο του 2016. Για το 2017 αναμένουμε ρυθμούς ανάπτυξης που θα προσεγγίζουν το 3%» σημείωσε σχετικά. 

Για την παιδεία

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τάσσεται επί της ουσίας εναντίον της δημόσιας Παιδείας. Συγκεκριμένα ανέφερε: 

«Το πρόβλημά σας κ. Μητσοτάκη δεν είναι ότι υπερασπίζεστε την άποψη να υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια, το πρόβλημά σας είναι ότι μεροληπτείτε υπέρ των ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων εναντίον της δημόσιας Παιδείας».

«Το πρόβλημά κ. Μητσοτάκη, όταν με κατηγορείτε για τα δικά μου βιώματα, είναι μάλλον τα δικά σας βιώματα, γιατί μέχρι να ασχοληθείτε με την πολιτική δεν είχατε περάσει ούτε απ’ έξω από δημόσιο σχολείο, γι’ αυτό και δεν μπορείτε να το υπερασπιστείτε. Υπερασπίζεστε μόνο το ιδιωτικό». 

«Δεν είστε με την αριστεία αλλά με τον ελιτισμό. Είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων, υπέρ της διατήρησης της κοινωνικής διάκρισης. Εμείς είμαστε υπέρ της ποιοτικής εκπαίδευσης των ίσων ευκαιριών, που στόχο έχουν στον ορίζοντα και το ίσο αποτέλεσμα».

Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και για το ζήτημα των θρησκευτικών, σημειώνοντας ότι το μάθημα των θρησκευτικών δεν μπορεί να έχει πια ομολογιακό χαρακτήρα – σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν συμβαίνει αυτό -, αλλά ούτε οι ώρες του μειώνονται ούτε μάθημα επιλογής γίνεται ούτε χάνεται η βασική αναφορά στο ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα. 

Σημείωσε ακόμη ότι το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, ιδίως στις μέρες μας όπου στα σχολειά μας δεν φοιτούν μόνο παιδιά ενός δόγματος, μιας θρησκείας, οφείλει να κάνει τους μαθητές να κατανοήσουν τη θρησκευτικότητα ως πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας.

Ξεκαθάρισε ότι την ευθύνη για το περιεχόμενο της διδασκαλίας έχει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, λέγοντας πάντως ότι «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο διάλογος δεν θα συνεχιστεί». Τόνισε τέλος ότι προφανώς και είναι ευπρόσδεκτες οι απόψεις της εκκλησίας, «αλλά η τελική κρίση θα γίνει – θέλω να πιστεύω σε πνεύμα σύνθεσης και συνεννόησης – από το ΙΕΠ». 

Μητσοτάκης: Επιστρέφετε στον τόπο του εγκλήματος κ. Τσίπρα 

«Ο πρωθυπουργός επανέρχεται στον τόπο του εγκλήματος», ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να διεξαχθεί προ ημερησίας για την διαπλοκή και την διαφθορά.

«Θέλω να γυρίσω το ρολόι του χρόνου έξι μήνες πίσω, όταν ζητούσατε προ ημερησίας για τη διαφθορά και την διαπλοκή και, όταν έγινε η συζήτηση τον Μάρτιο, κατά γενική ομολογία υποστήκατε μία πανωλεθρία» είπε ο αρχηγός της ΝΔ. 

«Επανέρχεστε στον τόπο του εγκλήματος. Χαίρομαι γι’ αυτό. Όμως υπάρχει μία διαφορά. Σε σχέση με το τι γνωρίζαμε τότε, υπάρχουν κάποια δεδομένα ο Καλογρίτσας, η Τράπεζα Αττικής και η offshore της Αυγής» υποστήριξε. 

Αναφορικά με την παιδεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να απαντήσει στις αναφορές του πρωθυπουργού ότι συμμετείχε στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα λέγοντας: «Το όνομα της φοιτητικής παράταξης της οποίας ήταν επικεφαλής ο Αλ. Τσίπρας ήταν Εγκέλαδος. Αυτό έχετε κάνει στη χώρα».

Στην κατηγορία του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν έχει περάσει ούτε έξω από δημόσιο σχολείο είπε: «πράγματι είχα την δυνατότητα να σπουδάσω σε κορυφαίο αμερικάνικο μη κρατικό πανεπιστήμιο. Φαντάζομαι ότι και εσείς θα μπορούσατε να κάνετε, οικονομικό πρόβλημα δεν είχατε, σκληρή δουλειά χρειάζεται»

«Μην λέτε για εμένα ότι δεν έχω περάσει έξω από δημόσιο σχολείο, όταν εσείς έχετε στείλει τα παιδιά σας σε ιδιωτικό σχολείο. Αυτή είναι η υποκρισία» κατέληξε.