Αυστηρά μέτρα ασφαλείας συνόδευαν τις παρελάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με τις οποίες κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Ads

Περίπου 2.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός στη Θεσσαλονίκη, όπου στις 11.00 ξεκίνησε στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου η παρέλαση, την οποία παρακολούθησαν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης ακολούθησε επίδειξη με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Εύχομαι με ενότητα, με αλληλεγγύη, με αγάπη ο ένας στον άλλο να ξετυλίξουμε τις αρετές εκείνες που ξετύλιξαν εκείνοι που αγωνίστηκαν», δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας. «Η κρίση δεν θα μας νικήσει. Υποφέρουμε αλλά πρέπει να δώσουμε τη μάχη για την ξεπεράσουμε», πρόσθεσε.

Στην Αθήνα η μαθητική παρέλαση πραγματοποιήθηκε στις 11:00 επίσης υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, στο Σύνταγμα, επιτρεπόταν η πρόσβαση μόνο σε όσους φέρουν πρόσκληση από τον δήμο. Γονείς και επισκέπτες μπορούσαν να παρακολουθήσουν την παρέλαση από τη Βουκουρεστίου και τα στενά κάθετα της Πανεπιστημίου προς Προπύλαια.

Ads

Ωστόσο, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, επετράπη η παρέλαση μόνο σημαιοφόρων και παραστατών των σχολείων. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των γονέων. 

«Στις δύσκολες μέρες που περνάμε, σε μια επέτειο όπως αυτή διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη ενότητας και ομοχυψίας του ελληνικού λαού που υπερέβη τις διχόνοιες και έδωσε μάχη για τα ιδανικά του», είπε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, συμπληρώνοντας πως «η ομοψυχία και η ενότητα είναι προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία». Ζήτησε ακόμη να είναι η τελευταία φορά που οι εορτασμοί γίνονται υπό τέτοια μέτρα ασφαλείας, αλλά για να γίνει αυτό θα «πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις επετείους» και να μην τις εκμεταλλεύονται κάποιοι για διαδηλώσεις.

«Δεν πρέπει να επανέλθουμε σε πρόσφατα γεγονότα του παρελθόντος όπου δεν υπήρχε ιερή στιγμή, ήταν όλες ίδιες και ο καθένας μπορούσε να εκφράσει αυτό που θα ήθελε διαλύοντας παρελάσεις, μη επιτρέποντας να γίνουν παρελάσεις ή σταματώντας τις. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ορισμένες εξαιρέσεις. Όλες οι μέρες είναι μέρες ελευθερίας για τον καθένα να εκφράσει στα όρια του Συντάγματος του νόμου τις διαμαρτυρίες του, να πει τις απόψεις του. Υπάρχουν όμως και λίγες στιγμές μέσα στο χρόνο που πρέπει να τις σεβαστούμε» είπε συγκεκριμένα.

«Προϋποτίθεται μια συμφωνία ανάμεσα σε όλα τα κόμματα εντός και εκτός της Βουλής, ανάμεσα σε όλα τα συνδικάτα, σε όλους τους διαμαρτυρόμενους που έχουν συνασπιστεί σε σωματεία, σε όλους οι οποίοι έχουν κάτι να πουν και η Δημοκρατία όχι μόνο το ανέχεται, αλλά το αντέχει και το θέλει. Όλοι αυτοί πρέπει να συμφωνήσουμε να είναι αυτή η τελευταία φορά και να σεβαστούμε ορισμένες στιγμές που κοιτάμε προς τα πίσω με τιμή», πρόσθεσε. 

Στο Ρέθυμνο η παρέλαση ματαιώθηκε εξαιτίας της ισχυρής νεροποντής. 

Στην Πάτρα, όμως, αν και είχαν στηθεί τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, λίγο πριν την έναρξη της παρέλασης απομακρύνθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και αυτών απέναντι από την εξέδρα των επισήμων. Λίγο νωρίτερα το ΠΑΜΕ είχε πραγματοποιήσει πορεία μέχρι την Αγγλικανική Εκκλησία – σημείο όπου έπεσε η πρώτη βόμβα στις 28 Οκτωβρίου του 1940, αλλά και το σημείο εκκίνησης της παρέλασης.