Ζήτημα ημερών είναι οι ανακοινώσεις κυβέρνησης και τραπεζών αναφορικά με τις ρυθμίσεις του σχεδίου που προβλέπει το «πάγωμα» του επιτοκίου στα δάνεια.

Ads

Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά και τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, που συνδέονται με το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ, καθώς και «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια τα οποία ρυθμίστηκαν και πλέον εξυπηρετούνται κανονικά καθώς και επισκευαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν συμπληρωματικά στεγαστικών δανείων.

Η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η στροφή προς τα σταθερά επιτόκια έγινε στη διάρκεια της τελευταίας διετίας.  

Το σχέδιο θα λαμβάνει υπόψη και θα ακολουθεί αυστηρά τους εποπτικούς κανόνες από έχουν τεθεί από πλευράς SSM και Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ads

Ο αριθμός των δανείων που θα αφορά τις νέες αυτές ανακοινώσεις, οι οποίες αναμένονται πιθανότατα πριν το Πάσχα είναι μεταξύ 400.000-500.000 δανείων. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι κάποιοι δανειολήπτες μαζί με στεγαστικό έχουν και επισκευαστικό δάνειο, ο αριθμός των δανειοληπτών που θα μπορεί να ενταχθεί στις ρυθμίσεις εκτιμάται σε περίπου 350.000.