Πρεμιέρα των αγροτικών κινητοποιήσεων με τα τρακτέρ να παίρνουν θέση σε πλατείες και δρόμους σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τα επώδυνα μέτρα σε ασφαλιστικό και φορολογικό, όπως τα χαρακτηρίζουν, και ζητούν μείωση του κόστους παράγωγης. Σεβόμαστε τον αγώνα τους, αλλά να λάβουν υπόψη ότι η ελληνική κοινωνία έχει βιώσει πιο δύσκολες καταστάσεις από ό,τι οι ίδιοι, λέει ο Βαγγέλης Αποστόλου και δηλώνει ανοικτός σε διάλογο.

Ads

Στην Ημαθία, συλλαλητήριο πραγματοποίησαν οι αγρότες στην πλατεία Δημαρχείου και έστησαν μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας. Όπως λένε, δεν προτίθενται να αποκλείσουν σήμερα τον δρόμο.

Αγρότες του Τύρναβου και της Ελασσόνας έστησαν το πρώτο τους μπλόκο στον κόμβο Αργυροπουλίου, στην Ε.Ο. Λάρισας-Κοζάνης, χωρίς να προγραμματίζουν αποκλεισμό για σήμερα.

Στην Άρτα, οι αγρότες έστησαν μπλόκο στην Ιονία Οδό, στο ύψος του Αγίου Δημητρίου Πέτα, και στην Πρέβεζα στην ΕΟ Ιωαννίνων -Πρέβεζας στο ύψος του Λούρου.

Ads

Αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο και σε υποκατάστημα τράπεζας στη Βόνιτσα.

Λίγο μετά τις 10:00, τα πρώτα τρακτέρ έκαναν την εμφάνισή τους στο κόμβο της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου.

Στην Αχαΐα, αγρότες της Αιγιαλείας απέκλεισαν για δύο ώρες τη νέα εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, στο ύψος των βενζινάδικων του Αιγίου, ενώ οι αγρότες της Ηλείας παραμένουν παραπλεύρως της εθνικής Πατρών-Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης της Αμαλιάδας, χωρίς, να έχουν κλείσει τον δρόμο.

Στην Κρήτη, παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου πραγματοποίησαν αγροτικοί σύλλογοι, ενώ τα τρακτέρ άρχισαν να παίρνουν θέση στον κόμβο των Πραιτωρίων. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Δημοτική Αγορά πραγματοποίησαν οι αγρότες των Χανίων και θα προχωρήσουν σε ολιγόωρο αποκλεισμό του δρόμου στα Μεγάλα Χωράφια.

Στη διάθεση των αγροτών για να συζητηθούν όλα τα ζητήματα, δήλωσε πως είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, επισήμανε ότι είναι δικαίωμα των αγροτών οι κινητοποιήσεις, αλλά θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και την κοινωνία που δοκιμάζεται και βιώνει πιο δύσκολες καταστάσεις από ό,τι οι ίδιοι.

Άφησε ανοιχτό το θέμα μέσα στο 2017 της επανεξέτασης του ειδικού φόρου στο κρασί και του ΕΝΦΙΑ που έχει επιβληθεί στις σταυλικές εγκαταστάσεις, καθώς δεν είναι περιουσιακό στοιχείο αλλά εργαλείο.

Προανήγγειλε τη μείωση κατά 30% του τεκμηρίου για τα ορεινά ακίνητα και σημείωσε ότι στο τεκμήριο αυτοκινήτου δεν συμπεριλαμβάνεται το αγροτικό όχημα. Θα υπάρχουν παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παράγωγης, για παράδειγμα ρύθμιση προκειμένου για τα νωπά προϊόντα να πληρώνονται οι αγρότες όχι σε οκτώ μήνες, αλλά σε δύο.

Για τη ρευστότητα, θεσπίστηκε η κάρτα του αγρότη, που θα ισχύει μετά τον Απρίλιο όταν κάνουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ οι αγρότες για να λάβουν τις επιδοτήσεις τους, ενώ θα υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για υποχρεωτική αναγραφή χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / ΕΡΤ