Πρεμιέρα κάνει σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα το «κουαρτέτο» και ο νέος γύρος της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές – ένας γύρος, που η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος, αλλά ουδείς μπορεί ακόμη να προεξοφλήσει τη διάρκεια και το τίμημά του.

Ads

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου βρίσκονται ήδη – και μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις – στην Αθήνα και έχουν το πρώτο τους ραντεβού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, παρουσία και των Γ. Σταθάκη και Γ. Χουλιαράκης, για «μια εισαγωγική συζήτηση» όπως επεσήμαναν χθες το βράδυ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σ’ αυτήν την «εισαγωγική συζήτηση» στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί σαφώς το ασφαλιστικό, με την σκληρή πλευρά του ΔΝΤ να διαμηνύει – ακόμη και χθες κατά τις πληροφορίες – πως οι μειώσεις των μελλοντικών συντάξεων δεν αρκούν και απαιτείται «μαχαίρι» και στις υφιστάμενες συντάξεις.

Οι σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ

«Τα δημοσιονομικά μεγέθη δεν βγαίνουν» με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση παραμένει το μότο των εκπροσώπων του Ταμείου που, κατά τις πληροφορίες, ζητούν μειώσεις των υφιστάμενων συντάξεων έως και 15%.

Ads

Σκληρή είναι η ατζέντα του ΔΝΤ και στο μέτωπο των εργασιακών καθώς «φυτεύει» στην αξιολόγηση και την απαίτηση για ομαδικές απολύσεις, αγνοώντας επί του παρόντος το μήνυμα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να επιδείξουν «λελογισμένες απαιτήσεις».

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πιο ευέλικτοι και πιο «πολιτικοί» μεν, αλλά επιμένουν και εκείνοι στην διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2016.

Το μήνυμα, δε, που εκπέμπεται από τις Βρυξέλλες είναι πως παρά τις αποκλίσεις με το ΔΝΤ, στόχος των θεσμών είναι να καταλήξουν σε ενιαία θέση στη διαπραγμάτευση με την Αθήνα.

Αυτή η ενιαία θέση, πάντως, δεν αναμένεται να ξεκαθαριστεί άμεσα καθώς η διαδικασία, κατά τις πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, θα γίνει σε δύο φάσεις, Οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα μείνουν για λίγες ημέρες στην Αθήνα, προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να αποχωρήσουν για διαβουλεύσεις, και θα επιστρέψουν με τις οριστικές (;) θέσεις τους για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης.