Απαρτία… κουαρτέτου αναμένεται έως αύριο στην Αθήνα με τους επικεφαλής της αντιπροσωπείας των πιστωτών να πιάνουν κι επισήμως δουλειά.

Ads

Ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν και ο επικεφαλής εκπρόσωπος της ΕΚΤ Ράσμους Ρέφερε βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα ενώ εντός της ημέρας καταφθάνει και το νέο μέλος της ομάδας, ο Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Η «σκληρή του ΔΝΤ» Ντέλια Βελκουλέσκου ανέβαλε το ταξίδι της για αύριο Πέμπτη. Οι λόγοι δεν έχουν διευκρινιστεί. 

Από χθες έχουν ξεκινήσει οι εργασίες και οι επαφές των τεχνικών κλιμακίων μεταξύ του φρουρούμενου «στρατηγείου» του Χίλτον και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ο πρώτος γύρος της αποτίμησης των στοιχείων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή.

Πάγιος στόχος της κυβέρνησης παραμένει σταθερά να κλείσει η συμφωνία για το τρίτο πακέτο έως τις 20 Αυγούστου, με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών να αποκρούουν και πάλι κατηγορηματικά τα σενάρια και τις πιέσεις για νέο γύρο προαπαιτούμενων. Τον στόχο για συμφωνία το ταχύτερο δυνατό επιβεβαιώνει και η Κομισιόν, η εκπρόσωπος της οποίας Μίνα Αντρέεβα δήλωσε χθες πως είναι εφικτή η ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Ads

Τα πάντα, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από το εάν θα υπάρξει ή όχι σύγκλιση μέσα στα επόμενα 24ωρα στα μεγέθη – «κλειδιά», τα οποία σ’ αυτή τη φάση είναι το βάθος της ύφεσης και οι, επακόλουθοι, στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Τα δύο αυτά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο και των χθεσινών εργασιών των τεχνικών κλιμακίων, καθώς τα συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξουν οι ομάδες εργασίες θα καθορίσουν και την έκταση των μέτρων λιτότητας που θα συμπεριληφθούν στο πακέτο του ESM.

Η μόνη δεδομένη, και σχετικά επικαιροποιημένη, πρόβλεψη που υπάρχει στο τραπέζι μέχρι στιγμής είναι εκείνη της τελευταίας έκθεσης της Κομισιόν η οποία προδικάζει για εφέτος ύφεση ανάμεσα στο 2% και το 3%, έναντι 0,5% που ήταν η αντίστοιχη εκτίμησή της πριν τις εξελίξεις του Ιουνίου και την επιβολή των capital controls. 

Η τελική πρόβλεψη για την ύφεση θα επηρεάσει και το πού θα μπει ο πήχης για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με κυβερνητικούς κύκλους να επισημαίνουν πάντως ότι μέχρι στιγμής το μόνο δεδομένο είναι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018. Από εκεί και πέρα, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι η συμφωνία της 12ης Ιουλίου δεν περιλαμβάνει δεσμευτικούς στόχους για εφέτος – δηλαδή, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος ο προγενέστερος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2015.

Στην πράξη, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μια εμπροσθοβαρής δημοσιονομική προσαρμογή με πλεόνασμα οριακά πάνω από το μηδέν εφέτος , γεγονός που θα σήμαινε ότι δεν θα χρειαστούν άμεσα πρόσθετα μέτρα και οι όποιες νέες παρεμβάσεις θα παραπεμφθούν στο 2016.