Με τίτλο «Το πραξικόπημα που δεν έγινε»  δημοσίευμα της εφημερίδας Βήμα της Κυριακής αναφέρει πως πέρυσι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση Παπανδρέου ουσιαστικά απέτρεψε στρατιωτικό πραξικόπημα, λίγο πριν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και παραδώσει τη θέση του στον Λουκά Παπαδήμο. “Μυθεύματα” και “αστείες ιστορίες ατάκτως παρουσιασμένες” χαρακτηρίζουν το δημοσίευμα, μιλώντας στο Tvxs,  κύκλοι προσκείμενοι στην τότε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενοπλων Δυνάμεων, ενώ και το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί πραξικοπήματος. “Η πραγματική ιστορία είναι η ..Real news”, τόνιζαν στο Tvxs δημοσιογραφικοί κύκλοι,  εκτιμώντας ότι πρόκειται για απόπειρα “απάντησης” της εφημερίδας στις αποκαλύψεις της Real για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, την περασμένη Κυριακή.

Ads

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας προσπαθεί να συνδέσει σε ένα σενάριο πραξικοπήματος μια σειρά από γεγονότα εκείνης της εποχής, χωρίς να αναφέρει σε κανένα σημείο την παραμικρή πληροφορία που να στοιχειοθετεί σχέδιο κινήσεων εκ μέρους του στρατού. ΟΙ ίδιοι κύκλοι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας που μίλησαν στο Tvxs, εκτιμούν ότι το δημοσίευμα “κάνει τις δημόσιες σχέσεις” του πρώην αρχηγού ΓΕΣ κ. Φράγκου, ο οποίος εμφανίζεται ως ο “Χριστόδουλος” των Ενοπλών Δυνάμεων.

«Στοιχεία περί επικείμενου πραξικοπήματος δεν είχαν περιέλθει σε γνώση του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου σημειώνοντας πως ανάλογες πληροφορίες είχαν δει το φως της δημοσιότητας το Νοέμβριο του 2011 σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ και είχαν διαψευστεί.

«Οι περσινές κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, έγιναν με βάση τα προβλεπόμενα και τη νομιμότητα και διασφάλιζαν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο πάντα της αποστολής τους, όπως καθορίζεται από το Σύνταγμα και τους νόμους, με σεβασμό στις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ads

Τα στοιχεία που αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας Βήμα της Κυριακής είναι: 

  • Η περσινή στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη που ματαιώθηκε έπειτα από εισβολή δεκάδων πολιτών στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.
  • Οι έντονες αποδοκιμασίες κατά του προέδρου της Δημοκρατίας και η απόπειρα τμήματος των Ευέλπιδων να παρελάσουν παρά τις αντίθετες εντολές των ανωτέρων τους.
  •  Είχαν προηγηθεί δύο μέρες νωρίτερα, πάλι στη συμπρωτεύουσα αποδοκιμασίες και προπηλακισμοί υπουργών της τότε κυβέρνησης
  • Λίγες ημέρες αργότερα, την 1η Νοεμβρίου, το ΚΥΣΕΑ προχωρά σε μαζικές αποστρατείες αξιωματικών και των τριών Οπλων.
  • Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν εξήγησε ποτέ πειστικά εκείνες τις μαζικές αποστρατείες αλλά πολλές ήταν οι συζητήσεις της περιόδου ότι με αυτές απετράπησαν κινήσεις πολιτικής αποσταθεροποίησης
  • Σχεδόν ένα χρόνο μετά θρυλείται ότι πολιτικό πρόσωπο προερχόμενο από τον εθνικιστικό χώρο βολιδοσκοπήθηκε από ομάδα αξιωματικών αν θα ήθελε να συμμετάσχει σε στρατιωτική κυβέρνηση που θα αναλάμβανε να αποκαταστήσει την τάξη και την κοινωνική ειρήνη στη χώρα.

 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Βήματος μετά τις αποδοκιμασίες της 28ης Οκτωβρίου και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, όπου η πορεία ματαιώθηκε, ο Γιώργος Παπανδρέου «σκέφτηκε σοβαρά ότι ενδεχομένως βρισκόταν σε εξέλιξη μια διαδικασία διαμόρφωσης συνθηκών κοινωνικής αναταραχής και πολιτικής αποσταθεροποίησης με στόχο να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για ανατροπή της κυβέρνησης και επέμβαση του στρατού».

Επιπλέον υποστηρίζεται ότι «οι μυστικές υπηρεσίες παρείχαν διαρκώς ενημέρωση στον Παπανδρέου για ύποπτες κινήσει ακροδεξιών στοιχείων». Ωστόσο ο πρώην διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προχώρησε άμεσα σε διάψευση τονίζοντας πως «ουδέποτε ενημέρωσε τον τότε πρωθυπουργό για ενδεχόμενο πραξικόπημα». Επίσης ο Κωνσταντίνος Μπίκας σημειώνει ότι «η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουδέποτε έγινε αποδέκτης από άλλη Αρχή σχετικών Πληροφοριών, ώστε να προβεί στις από το νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την προστασία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».

Το δημοσίευμα του Βήματος σε άλλο σημείο αναφέρει πως «πολιτικός της εθνικόπατριωτικής πτέρυγας της Δεξιάς ομολογεί σήμερα στις ιδιωτικές συζητήσεις του ότι λίγες ημέρες πριν από τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου είχε δεχθεί βολιδοσκόπηση από απόστρατο αξιωματικό για την πιθανότητα συμμετοχής του σε μεταβατική κυβέρνηση στρατιωτικών».

«Οι στρατιωτικοί θα αναλάμβαναν τη διακυβέρνηση για να αποκαταστήσουν την τάξη σε μια Ελλάδα στην οποία η Αθήνα και άλλα αστικά κέντρα θα θύμιζαν Δεκέμβρη 2008. Η αναπόφευκτη παρενέργεια θα μπορούσε να ήταν η κατάλυση της Δημοκρατίας, η αναστολή της συμμετοχής στην ΕΕ και η αποχώρηση από την ευρωζώνη», γράφει σε άλλο σημείο.

Για τις αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με τις μαζικές αποστρατείες το Βήμα επικαλείται «πηγές προσκείμενες στην τότε πολιτική ηγεσία» οι οποίες φέρονται να υποστηρίζουν πως «σχεδόν ολόκληρη η τότε ηγεσία και στα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων χαρακτηριζόταν από μεγαλύτερη ή μικρότερη πίστη σε εθνικιστικά και πατριωτικά ιδεώδη. ‘Έπρεπε να φτάσουμε  βαθιά στην ιεραρχία για να βρούμε στρατιωτικούς που να πιστεύουν στη Δημοκρατία χωρίς αστερίσκους’, τονίζουν».

Επίσης στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις συζητήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με την Μέρκελ και τον Σαρκοζί στις Κάννες, όπου ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να λέει πως «αποφάσισε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να αποφύγει την εκδήλωση πραξικοπήματος». Η υποτιθέμενη δήλωση Παπανδρέου αναφέρεται σύμφωνα με το Βήμα και σε ένα άρθρο του ανταποκριτή της Liberation Ζαν Κατρεμέρ. Ωστόσο ο Γάλλος δημοσιογράφος δεν θέλησε να μιλήσει στο Βήμα για το θέμα. Στο δημοσίευμα του Βήματος σημειώνεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «έχει παραδεχτεί σε συνομιλητές του πως μίλησε στον Σαρκοζί και την Μέρκελ περί κινδύνου κοινωνικής αποσταθεροποίησης».

Στη συνέχεια γίνεται μια αναφορά στο ιστορικό του τότε αρχηγού του ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκου και την άσκηση καταστολή πλήθους που πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2011 στο στρατόπεδο «Κορομηλά» στην Αργυρούπολη του Δήμου Κιλκίς  με την ονομασία «Καλλίμαχος» και από την οποία είχαν διαρρεύσει βίντεο.

* Φωτογραφία από την εφημερίδα «Τα Νέα» , όπου δημοσίευσε κείμενο-προαναγγελία με τα πρώτα στοιχεία του θέματος.