Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο ετήσιο «διάγγελμά του προς το Έθνος», εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Τουρκίας, επισημαίνοντας πως οι κυρώσεις δεν έχουν τελειώσει και πως η Άγκυρα θα μετανιώσει για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. «Φαίνεται ότι ο Αλλάχ αποφάσισε να τιμωρήσει την κλίκα που βρίσκεται στην εξουσία στην Τουρκία στερώντας της τη λογική», ανέφερε με νόημα, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία «δεν θα μείνει στις ντομάτες» για τα αντίποινα.

Ads

Υπενθυμίζεται, πως η Ρωσία έχει ήδη επιβάλει εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα αλλά και κυρώσεις στον τουριστικό και επιχειρηματικό τομέα. «Δεν θα ξεχάσουμε αυτήν τη συνεργασία με τους τρομοκράτες. Θεωρούσαμε πάντα και θεωρούμε την προδοσία ως την πλέον χαμερπή συμπεριφορά. Όσοι στην Τουρκία έκαναν όσα έκαναν, θα μας βρουν μπροστά τους για να τους τα υπενθυμίζουμε και θα μετανιώσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αν και ξεκαθάρισε πως η Ρωσία δεν θα οδηγηθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Τουρκίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε για νέα μέτρα αντιποίνων κατά της ‘Αγκυρας. «Δεν θα δουν μια νευρική, υστερική αντίδραση που είναι επικίνδυνη για εμάς αλλά και για όλο τον κόσμο. Δεν θα υπάρξει κάτι τέτοιο. Η βάση των ενεργειών μας είναι πρώτα απ’ όλα η υπευθυνότητα απέναντι στη χώρα και το λαό» συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Οποιοσδήποτε θεωρεί ότι έχοντας διαπράξει αυτό το φοβερό έγκλημα, τη δολοφονία των ανθρώπων μας, θα γλιτώσει με κάποια μέτρα για τις ντομάτες του ή κάποιους περιορισμούς σε κατασκευαστικά έργα ή άλλους τομείς, πλανάται οικτρά», δήλωσε και διαχώρισε «τον καλό, εργατικό και ταλαντούχο» τουρκικό λαό από την «τουρκική πολιτική τάξη που τα τσεπώνει», προστατεύοντας το εμπόριο πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους. 

Ads

«Ήμασταν προετοιμασμένοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε πιο ευαίσθητα θέματα. Ο Αλλάχ ξέρει γιατί το έκαναν. Προφανώς ο Αλλάχ αποφάσισε να τιμωρήσει την ηγετική κλίκα της Τουρκίας με το να τους αφαιρέσει τη λογική τους», πρόσθεσε, προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο.

Σχεδόν παράλληλα με την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ ανακοίνωσε, όπως μεταδίδει το Sputnik, ότι αναστέλλονται όλες οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Τουρκίας για τον τουρκικό αγωγό φυσικού αερίου «Turkish Stream»

Στην αντεπίθεση ο Ερντογάν

Λίγη ώρα αργότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τη Μόσχα για εμπλοκή στο εμπόριο πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος. Καταγγέλλοντας ως «ανήθικες» τις κατηγορίες της Ρωσίας για σχέσεις του ίδιου και μελών της οικογένειάς του με τους τζιχαντιστές, ισχυρίστηκε πως «έχει αποδείξεις για ρωσική εμπλοκή» στη διακίνηση πετρελαίου των τζιχαντιστών. «Έχουμε αποδείξεις. Θα αρχίσουμε να τις αποκαλύπτουμε στον κόσμο», είπε και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο όνομα του Σύρου επιχειρηματία  Ζορζ Χασουάνι, ο οποίος όπως είπε είναι «κάτοχος ρωσικού διαβατηρίου».

Άσαντ: Έρχεται ο πολιτικός θάνατος του Ερντογάν

Επίθεση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Μόσχας αλλά όχι της Δύσης και της Άγκυρας. Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ συνέδεσε άμεσα τον Τούρκο πρόεδρο με τους τζιχαντιστές λέγοντας: «Η αποτυχία του Ερντογάν στη Συρία και η αποτυχία των τρομοκρατικών ομάδων του σημαίνει και τον πολιτικό του θάνατο».

Για τον Άσαντ, η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού δείχνει τις πραγματικές προθέσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος «έχασε την ψυχραιμία του» βλέποντας τη ρωσική παρέμβαση «να αλλάζει τις ισορροπίες επί του εδάφους».

Σε συνέντευξή του στην τσεχική τηλεόραση από την Δαμασκό, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ δηλώνει ότι η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό Su-24 στη συροτουρκική μεθόριο γιατί η Μόσχα μετέβαλε την κατάσταση στη Συρία χτυπώντας και «συρρικνώνοντας» το Ισλαμικό Κράτος – κάτι που, όπως είπε, δεν έκαναν οι αμερικανικές επιδρομές.

Η ειρήνη θα έλθει στη Συρία μόνον όταν «Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και άλλοι σταματήσουν να υποστηρίζουν τους τρομοκράτες» δηλώνει ο Άσαντ, τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος να νικηθούν οι τζιχαντιστές είναι «να κοπούν οι προμήθειές τους, ο οπλισμός και τα χρήματα», που έρχονται μέσω Τουρκίας με τη στήριξη Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ.