«Πούν’ τοι, πούν’ τοι οι 180;» είναι το ερώτημα που απασχολεί Σαμαρά και Βενιζέλο οι οποίοι χθες συναντήθηκαν για να λύσουν τις προβληματικές εξισώσεις που έχουν προκύψει από τις διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. «Στην κυβέρνηση θα τα βρούμε» ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης των δυο πολιτικών αρχηγών. Το πρόβλημα είναι ότι οι δυο κυβερνητικοί εταίροι δυσκολεύονται να τα βρουν ακόμη και στο εσωτερικό των κομμμάτων τους. 

Ads

Ο νέος πονοκέφαλος για τον Αντώνη Σαμαρά λέγεται Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Την ώρα που ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να κλείσει το θέμα των πρόωρων εκλογών – χωρίς σιγουριά πάντως – λέγοντας ότι «φαίνεται ότι πιάνουμε τους 180» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος τη Βουλής, έριχνε τα βέλη του υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ πρέπει να προχωρήσει σε  συνέδριο πανστρατιάς το φθινόπωρο «γιατί δεν είναι κόμμα του 20%» κάνοντας εμμέσως λόγο για συρρίκνωση της παράταξης.

image

image
 
Το κλίμα ήταν ήδη βαρύ μεταξύ Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Μαξίμου μετά την στάση του προέδρου της Βουλής στην υπόθεση του δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ». Ο καυγάς της ΝΔ με τον Κάρολο Παπούλια περί Δημοκρατίας επιβαρύνει το κλίμα καθώς το Μαξίμου φοβάται μια παραίτηση Παπούλια που θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές. Παρ’ ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, που τόνισε την προσήλωση του στην « θεσμική τάξη», δεν δείχνει καθόλου διατεθειμένος να εμπλακεί στο πολιτικό παιχνίδι. 
 
Την ίδια ώρα οι «γαλάζιες» γκρίνιες δεν σταματούν. Οι βουλευτές της ΝΔ διαμαρτυρήθηκαν χθες στον πρωθυπουργό ότι οι υπουργοί δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα ενώ έβαλαν και κατά των συναδέλφων τους στο ΠΑΣΟΚ που προσπαθούν να εμφανιστούν περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητοι ενόψει εκλογών.
 
Επιπλέον το διπλό μήνυμα που Σαμαράς – Βενιζέλος αποφάσισαν χθες να περάσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, δηλαδή και «σταθερότητα και προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις» και «αλλαγή σελίδας και κοινωνική ευαισθησία» πολύ δύσκολα θα πετύχει όταν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι «ένας στους τρεις Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας» ή όταν μια παραπληγική σε μηχανική υποστήριξη χάνει τη ζωή της επειδή η ΔΕΗ της κόβει το ρεύμα.

Ads

image
 
Σε αυτό το κλίμα θα συνεχιστεί η «μάχη» στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής όπου τα πράγματα είναι επίσης δύσκολα. Ήδη η κυβέρνηση αναβάλει τα της αλλαγής χρήσης στους Αιγιαλούς ενώ σειρά παίρνουν τα δάση, υπόθεση καθόλου εύκολη. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα σηκώσει τους τόνους ενώ παρά το γεγονός ότι στο Β’ Θερινό της Βουλής η ΝΔ έχει νεοεκλεγέντες βουλευτές περισσότερο «πρόθυμους», δεν αποκλείεται να χρειαστεί και πάλι να προβεί σε αντικαταστάσεις.

image
 
Η βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία Αυγερινοπούλου (πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα δάση χαρακτηρίζοντας πολλές διατάξεις του αντισυνταγματικές.