Το κλείσιμο (και όχι το άνοιγμα νέων) μη αναγκαίων μετώπων, η αποτελεσματικότητα σε οικονομία και καθημερινότητα και η απενοχοποίηση της διακυβέρνησης, ορίζουν τον δρόμο στον οποίο πορεύεται από σήμερα το νέο υπουργικό συμβούλιο του Αλέξη Τσίπρα – το υπουργικό συμβούλιο, που προέκυψε από έναν ανασχηματισμό ισορροπιών αλλά και καθαρής στροφής στον ρεαλισμό.

Ads

Σ’ αυτόν τον δρόμο εκλογές δεν προβλέπονται, όπως δεν προβλέπεται και ηρωική έξοδος  – «ηρωικές έξοδοι δεν υπάρχουν», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα που έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης -, ενώ τα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν στις υπουργικές διακεκαυμένες ζώνες καλούνται, πλην της ανανέωσης, να σηματοδοτήσουν και την συναισθηματική ενηλικίωση της κυβερνώσας αριστεράς.

Το πολιτικό management και οι 3 προτεραιότητες

Εν ολίγοις, η νέα κυβέρνηση θα κριθεί πολύ περισσότερο με όρους πολιτικού management παρά με όρους αντιμνημονιακής ιδεολογικής συνέπειας. Είναι, δε, καταδικασμένη να κριθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τις τρεις προτεραιότητες και τον οδικό χάρτη που έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ads

Το κλείσιμο της αξιολόγησης σε χρόνο εξπρές προκειμένου να ανοίξει το κεφάλαιο του χρέους, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η επικράτηση στην, ανοιχτή πάντοτε, μάχη με τη διαπλοκή είναι οι εν λόγω τρεις προτεραιότητες, ενώ το πρώτο «τεστ απόδοσης» θα έρθει μόλις σε έναν μήνα. Τότε, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, προσδιόρισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας το απώτατο χρονικό όριο για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Ο οδικός χάρτης για αξιολόγηση – χρέος

Ο δε οδικός χάρτης που  παρουσίασε για τη συνέχεια βασίζεται στον εξής σχεδιασμό:

Εντός του α’ τριμήνου του 2017, εντάσσονται και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος να ξανααποκτήσουμε έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος. 

Έτσι να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας, να ανακτήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας.

Σ’ αυτόν τον – εξαιρετικά δύσκολο – αγώνα δρόμου κομβικό ρόλο θα παίξουν οι επιδόσεις του υπουργείου Εργασίας και της νέας υπουργού, της 30χρονης Έφης Αχτσιόγλου. «Δίνει μία μάχη από την οποία θα κριθεί συνολικά η κυβέρνηση», είπε στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας και, σ’ αυτή τη μάχη πρέπει μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα να κλείσουν, με μηδενικές απώλειες, τα κεφαλαιώδη ζητήματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτατου μισθού και των ομαδικών απολύσεων. Πρόκειται για έναν στόχο εάν όχι τιτάνιο, τουλάχιστον υπερφιλόδοξο.

Ο πόλεμος με τα κανάλια συνεχίζεται

Στο έτερο κεντρικό μέτωπο που επιλέγει να κρατήσει ανοιχτό η κυβέρνηση, εκείνο του πολέμου με τους μιντιάρχες και τη διαπλοκή, τον πρώτο ρόλο θα έχει και πάλι ο Νίκο Παππάς – ως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής πλέον.

Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να διαμηνύσει χθες ότι η σημαία σε καμία περίπτωση δεν υποστέλλεται, τόνισε ότι ο νόμος για την αδειοδότηση των καναλιών «συνεχίζει να ισχύει στο σύνολο του εκτός από το σκέλος που αφορά την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ», και οι πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση έτοιμη να προχωρήσει τελικά σε νέα νομοθετική παρέμβαση εάν δεν καταστεί δυνατή η συγκρότηση του ΕΣΡ ούτε στη νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, την Πέμπτη.

Ο Παππάς «δείχνει» νόμο – γέφυρα

«Εάν δεν συγκροτηθεί το ΕΣΡ δεν θα μείνουμε σε καθεστώς παρανομίας», δήλωσε και ο Νίκος Παππάς χθες, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την κατάθεση της πολυσυζητημένης ρύθμισης – γέφυρας για τη μεταβατική λειτουργία των καναλιών έως ότου αδειοδοτηθούν οριστικά από το ΕΣΡ. Πρόκειται, ωστόσο, για μια ρύθμιση που εγείρει ήδη νομικές και πολιτικές ενστάσεις και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέο κύκλο δικαστικών, και όχι μόνον, αναμετρήσεων.

Η καθημερινότητα και οι δημοσκοπήσεις

Ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο κεντρικές μάχης, με τους δανειστές και με την εγχώρια διαπλοκή, ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε χθες ως βασική προτεραιότητα και την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Πρόκειται για ένα στοίχημα που δεν κατάφερε να κερδίσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, και που τον συντονισμό του στο νέο υπουργικό σχήμα αναλαμβάνει ο Αλέκος Φλαμπουράρης. 

Το εάν – και τι – θα πετύχει, δε, σ’ αυτό το μέτωπο μπορεί να επηρεάσει την εκλογική βάση της κυβέρνησης πολύ περισσότερο απ’ ότι οι υψηλής πολιτικής μάχες εντός και εκτός συνόρων. Το δεδομένο αυτό είναι απολύτως γνωστό και αξιολογείται αναλόγως στο Μαξίμου, καθώς πλην των άλλων επιβεβαιώνεται σταθερά εσχάτως και από τις  – φανερές και κρυφές – δημοσκοπήσεις…