Πτώση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας δείχνουν τα πρώτα στοιχεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πτώση από 180 έως 600 μόρια περίπου αναμένεται στις ιατρικές σχολές, στις νομικές από 500 έως 750, στους χημικούς μηχανικούς από 500 έως 1.000, ενώ αναμένεται να υπάρξει και άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στην περιφέρεια και το κέντρο, με τους φοιτητές και σπουδαστές να υπολογίζουν την οικονομική κρίση για το πού θα σπουδάσουν.

Ads

Σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στρατής Στρατηγάκης, επισημαίνει 3 βασικούς παράγοντες που θα διαμορφώσουν τις φετινές βάσεις εισαγωγής:

1. Ο αριθμός των εισακτέων
2. Οι επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις
3. Οι προτιμήσεις τους, όπως αυτές αποτυπώνονται στα μηχανογραφικά τους δελτία.

Φέτος, ωστόσο, θα πρέπει να προστεθούν ακόμη δύο:

4. Τα πιο αυστηρά κριτήρια στις μετεγγραφές
5. Η οικονομική ανασφάλεια

Ads

«Ο τρίτος παράγοντας διαμόρφωσης των βάσεων, οι προτιμήσεις των υποψηφίων, ήταν πάντα απροσδιόριστος και υπεύθυνος για τις αποκλίσεις των εκτιμήσεων από τις βάσεις. Έτσι τις χρονιές που εμφανιζόταν μια μόδα και δήλωναν όλοι παιδαγωγικά, για παράδειγμα, ανέβαινε η βάση αυτών των σχολών, αλλά δεν μπορούσε να εκτιμηθεί εκ των προτέρων αυτή η άνοδος, γιατί τις προτιμήσεις των υποψηφίων τις μαθαίνουμε πάντα εκ των υστέρων, μετά, δηλαδή, την ανακοίνωση των βάσεων». αναφέρει ο κ. Στρατηγάκης στο ΑΠΕ.

Ως προς τις επιπτώσεις της νέας ρύθμισης για τις μετεγγραφές, βάσει της οποίας αυτές περιορίζονται αυστηρά στο 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων κάθε σχολής, αναμένεται να μεγαλώσει η ψαλίδα ανάμεσα στις βάσεις των σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης με τις αντίστοιχες σχολές της περιφέρειας. Την τάση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει και η οικονομική ανασφάλεια. «Πολλοί γονείς δεν επέτρεψαν στα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές “εκτός έδρας”» σημειώνει ο κ. Στρατηγάκης.

«Οι προτιμήσεις και η οικονομική ανασφάλεια μπορεί να ανεβάσουν μέχρι και 500 μόρια τις βάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να τις καταβαραθρώσουν στην περιφέρεια», εξηγεί.

Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να παρατηρηθεί στις μεσαίες σχολές που δεν αποτελούν την πρώτη επιλογή πολλών υποψηφίων. Αντίθετα, στις υψηλόβαθμες σχολές το φαινόμενο αναμένεται να είναι μικρότερης έκτασης.

Αναλυτικά ο πίνακας με τις προβλέψεις ανά σχολή για τις φετινές βάσεις: