Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται από το Μαξίμου για επίτευξη συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών, ενώ η διαπραγμάτευση φαίνεται πως μπαίνει στην τελική και πιο κρίσιμη φάση της.

Ads

Μάλιστα σύμφωνα με το Mega, κυβερνητικός αξιωματούχος εκτίμησε πως η συμφωνία με τους δανειστές θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακού. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το τελικό σχέδιο προβλέπει τόσο τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και τη χρηματοδότηση και ένα πακέτο επενδύσεων. Η εν λόγω πηγή αναφέρει πως το τελικό κείμενο έχει αρχίσει ήδη να γράφεται.

Οι πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν:

  • Το θέμα του ΦΠΑ παραμένει ανοικτό. Προς το παρόν, η Αθήνα προτείνει τρεις συντελεστές, με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο, ενώ οι θεσμοί ζητούν δύο συντελεστές.
  • Στα εργασιακά γίνεται λόγος για εύρεση κοινού τόπου, με την Αθήνα να ζητά ένα μοντέλο με βάση το Διεθνές Γραφείο Εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού σε δύο δόσεις.
  • Στο ασφαλιστικό φαίνεται ότι θα υπάρξει αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος έως το 2017, ωστόσο η Αθήνα θα δεσμεύεται να ανοίξει η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος, με «φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
  • Ανοικτό είναι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, καθώς μας χωρίζει 1 δισ. ευρώ από τους θεσμούς. Κυβερνητικές πηγές αποδίδουν τα 2/3 αυτής της διαφοράς στον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο η Αθήνα και οι θεσμοί υπολογίζουν αυτό το ύψος.
  • Σε ό,τι αφορά τις 100 δόσεις η Αθήνα ελπίζει ότι θα αποφέρουν 600 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι θεσμοί δεν εμφανίζονται τόσο αισιόδοξοι.
  • Ερώτημα παραμένει τέλος ο ρόλος του ΔΝΤ στη συμφωνία.